TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-B660D

Lysande filmljud till ett rimligt pris

Samsungs kompakta soundbar låter imponerande stort med tanke på prislappen.

Av / 2024-09-30 - 09:00
Samsung HW-B660D

Ljud & Bild tycker

  • Samsung HW-B660D levererar en stor och övertygande ljudbild med massor av detaljer och hög underhållningsfaktor.
  • Samsung har inte lika övertygande surroundljud som de allra bästa, och får klara sig utan inbyggt Wi-Fi.

Audun Hage

Samsung brukar hålla sig framme när det gäller soundbar-högtalare med utmärkta prestanda för pengarna. Den sydkoreanska elektroniktillverkaren har ett brett utbud i sitt sortiment och här tar vi en titt på en av de mer prisvärda varianterna. HW-B660D är en ny modell för i år och är tänkt att vara ett billigare alternativ till de populära ”Q”-modellerna.

Samsungs soundbar är lätt att känna igen på sina raka linjer och utförande i perforerad plast. Det är en kontrast mot de smäckra högtalarna i S-serien från Samsung, och finns i övrigt bara i svart.

Samsung HW-B660D

Samsung HW-B660D har högtalarelement i en 3.1-konfiguration, vilket innebär att den får klara sig utan inbyggda höjdkanaler för Dolby Atmos och DTS-X. Fast det är den som sagt inte ensam om i detta test. I kartongen ingår även en separat trådlös subwoofer – en enkel och lättplacerad sub i ett fyrkantigt träkabinett.

Precis som med de flesta Samsung-modellen är inställningarna enkla. Wi-Fi finns dock inte, och därmed inte heller finesser som AirPlay eller Chromecast. Men det går att koppla in mobiltelefonen via Bluetooth. Det ingår också en HDMI-kabel i kartongen, så den är enkelt att koppla in TV:n. Observera att 660B inte stöder den populära ”Q Symphony”-funktionen som kan användas med högtalarna i en Samsung-TV – vill du ha det så får du gå upp till någon av modellerna i Q- eller S-serien.

Samsung HW-B660D. (Foto: Samsung)

Ljudkvalitet

Som bekant har vi goda erfarenheter av Samsungs soundbars och HW-B660D visar direkt att den har välbekanta ljudlikheter med sina släktingar. Ljudbilden är stor, tydlig och kommer nära inpå oss som lyssnare. Det ger en realism som ger testpanelen biokänsla.

Annonce

– Här får vi en fantastisk ljudbild med imponerande surroundljud, kommenterar Audun och Geir håller med:

– Man hör att Samsung har lyckats få till en fin sammanhållning mellan kanalerna, och en jämn klangbalans.

Vi noterar också att Samsung har en klar och tydlig röståtergivning, förmodligen tack vare den dedikerade centerkanalen. I den fartfyllda F1-serien ”Drive to Survive” kommer dialogen fram tydligt och distinkt i ljudbilden, precis som med Sonos och JBL.

Samsung utnyttjar så klart den externa subwoofern, som bidrar med en gedigen fyllighet i basregistret. Här får vi basen som saknades med bland annat JBL Bar 300. HW-B660D har gott om tryck när det tuffar till sig i actionfilmerna och vi kan känna lite fysiskt mullrande när Tom Cruise lyfter med sitt blixtsnabba testflygplan i ”Top Gun: Maverick”.

På en del områden ligger dock HW-B660D lite efter förra årets lite dyrare modell, Samsung HW-Q610C, som vi har testat tidigare. Effekterna från höjd- och surroundkanalerna kommer inte fram lika tydligt här och vi känner oss inte lika ”inneslutna i en ljudbubbla” som med storebror, förmodligen för att 660B inte har några särskilda höjdkanaler. Vi tycker att detta är värt att notera, speciellt eftersom den ovan nämnda 2023-modellen fortfarande går att köpa.

Det rena mellanregistret gör att Samsung-systemet även fungerar bra med musik. Sångröster framträder fint, samtidigt som det finns ordentliga basrytmer och djup i ljudbilden.

Slutsats

Samsung HW-B660D är en solid soundbar som levererar fint och fylligt hemmabioljud till ett rimligt pris. Den utmärker sig särskilt med filmljud och ger en bra övergripande ljudupplevelse. Även om den saknar några av de mest avancerade funktionerna vi känner till från dyrare Samsung-modeller så ger den bra prestanda för pengarna, inte minst tack vare subwoofern som ingår.

Karakter
Samsung HW-B660D
Basic

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Rulla till toppen