TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips TAB6309/10

Slimmad surround-duo från Philips

Från Philips kommer en superkompakt soundbar och liten subwoofer med förvånansvärt stort ljud.

Av / 2024-09-30 - 09:00
Philips TAB6309/10

Ljud & Bild tycker

  • Philips TAB6309 är liten till storleken men har en förvånansvärt stor ljudbild och fyllig bas.
  • Det maximala ljudtrycket är naturligtvis aningen begränsat, och basen går inte superdjupt. Det här systemet passar därför bäst med mindre rum och TV-skärmar.

Audun Hage

Philips är kanske mest kända för sina färgsprakande Ambilight-TV-apparater, men den senaste tiden har det hänt en hel del spännande saker i ljudsammanhang också. Bland nyheterna hittar vi soundbaren TAB6309, som är bland de minsta vi sett i den här kategorin – och vi har sett mycket! Philips har kanske inspirerats av Samsung och deras design-soundbars i S-serien?

Hur som helst är TAB6309 den minsta i detta grupptest och har sällskap av en lika liten subwoofer.

Philips TAB6309

Philips TAB6309 är väldigt kompakt och har ett rundat och ögonvänligt utseende med överdrag av mörkt högtalartyg. Under detta döljer det sig tillräckligt med högtalarelement för att återge 2.1 kanaler med ljudinformation. Här finns alltså ingen dedikerad centerkanal.

Med så lite plats till förfogande får TAB6309 klara sig utan display. I stället har Philips satt dit ett par små LED-indikatorer som ska hjälpa oss att förstå status för drift och inställningar. Vi var tvungna att slå upp i användarmanualen för att förstå vad de betyder. Som tur är stöder TAB6309 även Bluetooth, med möjlighet till app-styrning via mobiltelefonen (Philips Entertainment för Android och iOS) vilket är lättare att förstå sig på.

Högtalaren har HDMI ARC-ingång samt optisk ingång och Bluetooth, men inte WiFi. Den saknar med andra ord en del uppenbara streamingmöjligheter.

Annonce
Philips TAB6309
Philips TAB6309. Foto: Philips

Ljud

Philips klarade sig väl i vårt förra test av premium-soundbars, med storebror TAB7908, så det var spännande att höra vad den här kompakta krabaten kunde åstadkomma. Om vi ska vara helt ärliga så hade vi inte särskilt höga förväntningar med tanke på att Philips har den minsta testdeltagaren, med god marginal. I praktiken visade det sig detta dock vara en riktigt lyckad och välljudande kombo.

Med filmljud lyckas Philips skapa en stor och luftig ljudbild med gott om plats för musik och ljudeffekter, samtidigt som röståtergivningen är tydlig och centraliserad. Här finns en bra tydlighet och diktion som gör att vi direkt får ett bra grepp om dialogen i handlingen, oavsett om vi tittar på film, serier eller vanliga underhållningsprogram. Mellanregistret är förvånansvärt fylligt med tanke på storleken.

När det blir dags för lite tuffare och mer utmanande scener i actionfilmer märks det också att Philips har en subwoofer (om än en liten sådan). Explosioner och maskingevär låter klart mer övertygande här än med testdeltagarna som saknar subwoofer.

Med det sagt finns det förstås gränser för hur mycket ljudtryck Philips bashögtalare kan skapa. Vi fick jobba lite med placeringen för att få ut så mycket tryck som möjligt, samtidigt som vi ville att basen skulle vara väl integrerad med soundbar-högtalaren. Delningsfrekvensen är nämligen relativt högt inställd, så att det är lättare att lokalisera basen om den står för långt bort.

Där Philips kommer lite till korta är framför allt upplevelsen av surroundeffekter: Vi får inte ett lika övertygande intryck av rörliga föremål här som med exempelvis Sonos eller Samsung. Båda dessa har lite mer framträdande ”Atmos-effekt”.

Philips låter skapligt med musik, med en fin klangbalans, bra och fyllig sång och en taktfast basåtergivning. Det fungerar utmärkt för bakgrundsmusik, men för musikentusiaster eller de som vill ha en mer balanserad och raffinerad ljudbild är det nog värt att sikta ännu högre.

Slutsats

Philips TAB6309 kanske inte är mycket att titta på, men den här kompakta duon levererar över förväntan när det gäller ljudkvalitet. Klangbalansen är fyllig, med bra klarhet i röster och instrument. Tricket är den kompakta subwoofern som ger pigg basåtergivning med både filmer och musik. Detta är framför allt en strålande uppgradering av TV-ljudet, och till det här priset anser vi att Philips-kombon är testets bästa köp.

 

Karakter
Philips TAB6309/10
Basic

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Rulla till toppen