TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Bar 300

Smalt nöje från JBL

Bar 300 levererar en stor och imponerande bred ljudbild, men vi vet att JBL kan göra ännu fetare ljud än så här

Av / 2024-09-30 - 09:00
JBL Bar 300

Ljud & Bild tycker

  • JBL Bar 300 ger en imponerande bred ljudbild med en bra surroundkänsla och tydlig röståtergivning. Dialogen är krispig och tydlig.
  • Bar 300 får klara sig utan subwoofer och spelar inte all bas i världen på egen hand. Det maximala ljudtrycket är också lite begränsat.

Audun Hage

JBL är ett välkänt varumärke inom både professionellt och personligt ljud, inte minst när det gäller soundbar-högtalare, där den amerikanska tillverkaren har imponerat på oss många gånger. Nu är det dags för Bar 300, som är en av de minsta i JBL-sortimentet.

Foto: JBL

JBL Bar 300: Design och funktioner

JBL:s soundbar har en enkel men stilren design i grå plast som inte sticker ut för mycket på TV-bänken. Byggkvaliteten verkar gedigen och ger ett bra kvalitetsintryck. Den har också en stor och tydlig display som berättar vald ingång och ljudnivå.

Bar 300 stöder Dolby Atmos, men liksom i de andra testdeltagarna handlar det om den ”virtuella” varianten utan särskilda höjdkanaler på ovansidan. Det ingår inte heller någon subwoofer, så JBL-högtalaren får se till att åstadkomma tillräckligt med bas på egen hand.

Tyvärr går det inte att koppla in en subwoofer senare – som med exempelvis Sonos och Denon – så man får nöja sig med vad Bar 300 kan leverera. Men den har åtminstone HDMI eARC för anslutning av en TV och stöder trådlös streaming via både Wi-Fi, Airplay, Chromecast och Bluetooth, med en dedikerad app för styrning och inställningar, samt inbyggd rumskorrigering.

Foto: JBL

Så låter JBL Bar 300

JBL har tidigare visat att de är duktiga på att få ut mycket ljud ur små konstruktioner. Det märker vi snabbt med Bar 300. Den lilla soundbar-högtalaren lyckas skapa en imponerande bred ljudbild som sträcker sig långt utanför dess fysiska mått. Man kunde nästan tro att det fanns ett par extra fronthögtalare på varsin sida av TV-skärmen.

Annonce

En annan positiv fördel är att ljudet ger ett intryck av att flytta på sig. När en helikopter eller en Formel 1-bil susar förbi på skärmen får vi en känsla av att ljudet rör sig runt omkring oss. Och dialogen är klar och tydlig. På det området påminner Bar 300 mycket om Sonos Beam.

Vad vi saknar, speciellt eftersom resten av ljudet är av så bra kvalitet, är ännu mer bas. För även om Bar 300 skapar en hyfsad fyllighet på egen hand så märks det att den saknar ordentligt tryck i de lägsta oktaverna. Det svänger inte direkt om LFE-effekter som explosioner och jordbävningar.

Vi märker också att dynamiken blir en smula begränsad. JBL har satt in ett slags ”limiter” på volymen som gör att vi relativt snabbt når maxnivån. Detta görs förmodligen för att undvika förvrängning, men innebär också att Bar 300 har lite svårt att fylla rummet med tillräckligt med ljud och dynamik.

JBL Bar 300 gör också ett bra jobb med musik, med bra klarhet i röster och rytmer, men även här hör vi begränsningarna i ljudstyrkan. Bar 300 passar därför bäst för den som har ett mindre lyssningsrum och helst vill slippa störa grannarna med pumpande rytmer och jordbävningsbas.

Slutsats

JBL Bar 300 hamnar lite mellan två stolar i detta test: Å ena sidan levererar den ett imponerande ljud med tanke på sin storlek, med en förvånansvärt bred och omslutande surroundljudbild. Svårigheten är att detta också skapar förväntningar på en djup och engagerande basåtergivning – men här tycker vi att Bar 300 kommer lite till korta mot konkurrenter som Sonos och Samsung, men även mot större JBL-modeller vi har provat.

För små rum och ”civiliserade” surroundsystem är Bar 300 ett bra val, men för oss som gillar bas är nog storebror JBL Bar 500 med extra subwoofer ett bättre alternativ.

Karakter
JBL Bar 300
Basic

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Rulla till toppen