Man får spola tillbaka tiden ett par år för att hitta highend-smartmobiler med samma tekniska specifikationer som i dag säljs som mellanklassmobiler för bara ett par tusenlappar. Men trots att utvecklingen har gått fort på highend-marknaden går det att få fina användarupplevelser och en helt lysande smartmobil för pengarna i mellanklassen, så länge man letar ordentligt. Och det gör man bland annat genom att läsa det här testet!
Vi kan nämligen konstatera att även om fyra av fem deltagande telefoner är närmast identiska på papperet (den femte är Nokias som kör Windows Phone i stället för Android), så är det ganska så stor skillnad på hur bra de fungerar i praktiken. Vårt test visar åtminstone att HTC och Motorola har lyckats mycket bättre med att göra det bästa av tekniken än LG och Sony. Nokia har vi alltid haft ett gott öga till i de billigare prisklasserna och vi blir inte besvikna den här gången heller.
Så valde vi deltagarna
Vi har med vilje valt att testa tillverkarnas egna förslag på mellanklassmobiler på nivån 1 500–3 000 kronor. Vi skulle också ha kunnat ta med förra årets toppmodeller, som vid det här laget har sjunkit i pris, men dels är det aldrig så lätt att veta hur länge före detta highend-modeller finns kvar ute i butikerna och dels är det just modellerna i detta test som säljs för låga summor tillsammans med abonnemang ute i butikerna.
Samsung och Apple lyser med sin frånvaro. Apple för att de bara har gamla iPhone 4S som med nöd och näppe skulle kunna motsvara vårt krav på pris, men den har vid det här laget tre år på nacken och bortsett från priset så är ett annat av våra krav att telefonerna inte får vara äldre än ungefär ett halvår, eftersom vi inte vill fylla tidningen med gamla modeller. Av samma skäl blev vi tvungna att även tacka nej till Samsungs enda mellanklassmobil, Galaxy S4 Mini, som släpptes i juli förra året.
Så testade vi
Alla telefonernas (utom Nokias) prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en telefon får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.
Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är. Vi har inte kunnat mäta prestanda i Nokia Lumia 1320 eftersom Geekbench 3 inte finns till Windows Phone 8.
Vi har också betygsatt följande: surfning och webbläsning (det senare även med verktyget Browsermark 2.1), skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), kamera, media (inklusive ljudkvalitet och video), specifikationer samt övriga faktorer som användarkänsla och eventuella specialfunktioner.
Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.
LG G2 Mini
Liten modell missar lite
LG G2 har visserligen namnet gemensamt med en hyllad toppmodell, men förvänta dig inte för mycket.
Nokia Lumia 1320
Världens enda budget-phablet
Nokia Lumia är lite av en ensamvarg men ger ändå konkurrenterna en hård match.
HTC Desire 610
Positiv överraskning
På papperet sticker inte HTC Desire 610 ut från mängden, men i praktiken har den högre prestanda än förväntat.
Motorola Moto G
Den rena upplevelsen
Mycket närmare en äkta Google-mobil än Motorola Moto G kan man inte komma. Och det menar vi som en komplimang.
Sony Xperia M2
M som i medelmåtta
Sony Xperia M2 saknar det där lilla sista.