TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: 5 smartmobiler i mellanklassen

Mellanklassen behöver inte vara medioker

Visst går det att hitta en bra smartmobil utan att tömma plånboken.

Av / 2014-08-12 - 06:00
5 smartmobiler i mellanklassen

Man får spola tillbaka tiden ett par år för att hitta highend-smartmobiler med samma tekniska specifikationer som i dag säljs som mellanklassmobiler för bara ett par tusenlappar. Men trots att utvecklingen har gått fort på highend-marknaden går det att få fina användarupplevelser och en helt lysande smartmobil för pengarna i mellanklassen, så länge man letar ordentligt. Och det gör man bland annat genom att läsa det här testet!

Vi kan nämligen konstatera att även om fyra av fem deltagande telefoner är närmast identiska på papperet (den femte är Nokias som kör Windows Phone i stället för Android), så är det ganska så stor skillnad på hur bra de fungerar i praktiken. Vårt test visar åtminstone att HTC och Motorola har lyckats mycket bättre med att göra det bästa av tekniken än LG och Sony. Nokia har vi alltid haft ett gott öga till i de billigare prisklasserna och vi blir inte besvikna den här gången heller.

Så valde vi deltagarna
Vi har med vilje valt att testa tillverkarnas egna förslag på mellanklassmobiler på nivån 1 500–3 000 kronor. Vi skulle också ha kunnat ta med förra årets toppmodeller, som vid det här laget har sjunkit i pris, men dels är det aldrig så lätt att veta hur länge före detta highend-modeller finns kvar ute i butikerna och dels är det just modellerna i detta test som säljs för låga summor tillsammans med abonnemang ute i butikerna.

Samsung och Apple lyser med sin frånvaro. Apple för att de bara har gamla iPhone 4S som med nöd och näppe skulle kunna motsvara vårt krav på pris, men den har vid det här laget tre år på nacken och bortsett från priset så är ett annat av våra krav att telefonerna inte får vara äldre än ungefär ett halvår, eftersom vi inte vill fylla tidningen med gamla modeller. Av samma skäl blev vi tvungna att även tacka nej till Samsungs enda mellanklassmobil, Galaxy S4 Mini, som släpptes i juli förra året.

Så testade vi
Alla telefonernas (utom Nokias) prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en telefon får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Annons

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är. Vi har inte kunnat mäta prestanda i Nokia Lumia 1320 eftersom Geekbench 3 inte finns till Windows Phone 8.

Vi har också betygsatt följande: surfning och webbläsning (det senare även med verktyget Browsermark 2.1), skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), kamera, media (inklusive ljudkvalitet och video), specifikationer samt övriga faktorer som användarkänsla och eventuella specialfunktioner.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

LG G2 Mini

Liten modell missar lite

LG G2 har visserligen namnet gemensamt med en hyllad toppmodell, men förvänta dig inte för mycket.

Kameran är respektabel, ljudet är godkänt och LG:s unika design och funktioner är också värda beröm. Detsamma är 4G/LTE med tanke på det låga priset.
LG G2 arbetar slött och skärmupplösningen är inte tillfredsställande. Inte ens med tanke på priset. Och så hade mer lagringsplats varit en fördel.
Läs hela testet

Nokia Lumia 1320

Världens enda budget-phablet

Nokia Lumia är lite av en ensamvarg men ger ändå konkurrenterna en hård match.

Tunga kamera-appar, höga prestanda och utmärkt ljud gör Lumia 1320 till en underhållande smartmobil som absolut är värd pengarna. Och vi uppskattar stödet för microSD-kort upp till 64 gigabyte.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som konkurrenterna Android och iOS. Och 8 gigabyte inbyggt minne är inte mycket.
Läs hela testet

HTC Desire 610

Positiv överraskning

På papperet sticker inte HTC Desire 610 ut från mängden, men i praktiken har den högre prestanda än förväntat.

På papperet hade både skärmupplösning och prestanda kunnat vara bättre, men HTC får ut mer ur tekniken än konkurrenterna och resultatet är absolut tillfredsställande. Detsamma gäller ljudkvaliteten, och vi uppskattar stödet för microSD upp till 128 GB.
Baksidan av plast suger nästan åt sig fingeravtryck.
Läs hela testet

Motorola Moto G

Den rena upplevelsen

Mycket närmare en äkta Google-mobil än Motorola Moto G kan man inte komma. Och det menar vi som en komplimang.

Utmärkt skärm med HD-upplösning, bra kamera med kul funktioner, briljant ljudkvalitet och fina prestanda som ger en lättflytande och smidig användarkänsla utan avbrott.
8 gigabyte inbyggt minne är i underkant och det går inte att utöka minnet med microSD-kort. Och så har Moto G inte 4G/LTE.
Läs hela testet

Sony Xperia M2

M som i medelmåtta

Sony Xperia M2 saknar det där lilla sista.

Ljudkvaliteten är i topp och vi gillar Sonys egna appar, till exempel kamera-appen och Walkman-musikspelaren.
Prestanda är för låga, vilket resulterar i en användarupplevelse med hackningar och små pauser. Skärmupplösningen hade också kunnat vara bättre, och hur kommer det sig att frontkameran bara har VGA-upplösning?
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild