TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung lanserar budgetversion av Galaxy S24 och nya surfplattor

Samsung Galaxy S24 FE får sällskap av Galaxy Tab S10+ och Tab S10 Ultra.

Av / 2024-09-26 - 17:01
Samsung lanserar budgetversion av Galaxy S24 och nya surfplattor

Samsung brinner för artificiell intelligens, så alla de spännande funktioner som de har byggt in i Galaxy AI behöver nå ännu fler användare. Därför lanserar koreanerna idag en ny uppgraderad telefon i Fan Edition-serien, Galaxy S24 FE, en budgetvänlig, nedgraderad version av Galaxy S24-telefonerna som lanserades i början av året.

Samsung Galaxy S24 FE skiljer sig inte mycket från sin föregångare, S23 FE från förra året. Processorn har uppgraderats till en Exynos 2400e, som är en något modifierad version av det chip som finns i den vanliga Samsung Galaxy S24-modellen.

(Foto: Samsung)

Med sina 6,7 tum är AMOLED-skärmen också något större, men upplösningen är fortfarande bara FHD+ (2 340 x 1 080 pixlar). Uppdateringsfrekvensen är 120 Hz. Den maximala ljusstyrkan är dock nu uppe i 1 900 nits, vilket är en betydande förbättring.

Kamerauppsättningen har inte ändrats. Precis som S23 FE har Galaxy S24 FE ett 50 Mp vidvinkel-, 12 Mp ultravidvinkel- och 8 Mp teleobjektiv med 3x optisk zoom.

Å andra sidan har batteriet uppgraderats något till 4 700 mAh och kan laddas med upp till 25 watt – eller trådlöst med 15 watt. Galaxy S24 FE är också IP68-certifierad.

Annonce

Även om mycket är detsamma som för ett år sedan lovar Samsung att användarna kommer att få en helt annan upplevelse med S24 FE. Tack vare den tidigare nämnda Galaxy AI, som vi redan lärt känna i våra tester av Samsung Galaxy S24 Ultra och Galaxy Z Fold 6.

Bland de AI-funktioner som kommer till S24 FE finns den AI-baserade ProVisual Engine och Galaxy AI:s Photo Assist-funktioner (inklusive Portrait Studio, som Samsung lanserade i somras med Z Fold 6 och Z Flip 6).

Bland de icke-kamerarelaterade funktionerna får S24 FE-användare Circle to Search, Live Translate (fungerar nu med telefonen såväl som med tredjepartsappar som WhatsApp och Messenger), Chat Assist och Note Assist.

Samsung Galaxy S24 FE
Samsung Galaxy S24 FE finns tillgänglig i färgerna Blue, Graphite, Grey, Mint och Yellow. (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S24 FE levereras med Android 14 och One UI 6.1 och finns tillgänglig nu i färgerna Blue, Graphite, Grey, Mint och Yellow. Priset är 9 290 kronor för en modell med 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme.

Samsung Galaxy Tab S10+ och S10 Ultra

Den koreanska elektronikjätten har också uppdaterat sina surfplattor. Galaxy Tab S9-serien lanserades för ett och ett halvt år sedan i Seoul, Sydkorea, men trots att det har gått lång tid är uppgraderingarna inte lätta att se.

Galaxy Tab S10+ och Tab S10 Ultra är i stort sett identiska med sina respektive föregångare. De har dock blivit något tunnare (Tab S10 Ultra mäter nu 5,4 mm, Tab S10+ mäter 5,6 mm) och båda surfplattorna har utrustats med Wi-Fi 7.

Den största förändringen är att Snapdragon 8 Gen 2-processorn från Tab S9-serien har ersatts av en MediaTek Dimensity 9300+-processor, som Samsung hävdar ökar prestandan med 18 % (CPU), 28 % (GPU) respektive 14 % (NPU), vilket gör det möjligt för de nya produkterna att leverera bästa möjliga Galaxy AI-upplevelse.

Läs också Häftigare surfplatta finns inte Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G är större än många laptop-skärmar. Men så kostar den nakna surfplattan också mer än de flesta bärbara datorer.

Båda surfplattorna levereras med S Pen, Android 14 och kommer att finnas tillgängliga från början av oktober. Priserna börjar från 13 990 kronor för Samsung Galaxy Tab S10+ och 16 990 kronor för Galaxy Tab S10 Ultra.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Oura Ring 4 med betydande förbättringar

Xiaomi lanserar flippmobil och förklarar krig mot Samsung

Samsung uppgraderar Fan Edition-serien med Galaxy S24 FE

Nya Xiaomi-mobiler med Leica och MediaTek

HarmonyOS nu på egna ben

Xiaomi nummer 2 i augusti

Huaweis nya klockgeneration

Android 15 är på väg

Upplev musiken med känseln

iOS 18 är redo för nedladdning

Gemini Live nu för alla

Xperia får AI-bildredigering

Rulla till toppen