TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Linn 119 och 150 högtalare

Två- och trevägshögtalare med aktiv eller passiv drift.

Av / 2024-09-26 - 15:12
Linn 119 och 150 högtalare

Efter att Linn lanserade de vansinnigt välspelande 360-högtalarna har vi undrat när resten av Linns högtalarserie skulle uppdateras. Det skedde inte på vare sig årets eller förra årets High End-mässa i München, men vi har hört viskningar om att Linn hade något på gång.

Det var bara inte helt klart när det skulle ske. När vi nyligen talade med Linns Gilad Tiefenbrun var han öppen med att Linn hade problem med att producera tillräckligt många högtalarkabinett. Något som man lugnt kan kalla för grundläggande produktionsproblem.

Men efter att ha flyttat kabinettproduktionen från England till Estland började Linn äntligen producera kabinett för den nya serien. Som presenteras här som 119 och 150.

Foto: Linn

De har båda element från norska SEAS, och mycket av teknologin på utsidan och insidan är hämtad från flaggskeppet 360. Gilad berättade att högtalarna inte bara är baserade på 360, utan att de också kan uppgraderas från passiv till fullt aktiv drift när som helst.

De kan också levereras som helt aktiva högtalare, anslutna till Linns Exaxt-system, eller med en Select DSM med förstärkarmoduler.

Annonce

Medan föregångaren Majik 109 hade en basport på framsidan och var ett trevägssystem, är nya 119 en renodlad tvåvägshögtalare med basporten på baksidan.

119_Walnut_3Q Black Stand_WR 119_White_3Q_WR
<
>
Foto: Linn

När den är ansluten till en Linn DSM kan den bakre porten pluggas och ett basfilter kan läggas till digitalt i menyerna på Linn-boxen, för ännu stramare och snabbare bas, säger Linn. 109 kan anslutas till en eller två förstärkarmoduler för aktiv drift, medan de golvstående 150 kan anslutas till tre förstärkarmoduler.

Foto: Linn

Den kompakta 109 är 33 cm hög och innehåller ett 16 cm stort bas/mellanregister med en Nextel-belagd pappersfiberkon som drivs av en kraftfull ferritmagnet. Diskanten är en 19,55 mm Sonomex-dome med en ferrofluidkyld spole. Och den 94 cm höga golvstående 150 har, förutom bestyckningen i 119, en 19 cm bas placerad på kabinettets front.

Med en basport som vetter nedåt och är öppen. Nästa år kommer 150 att finnas med aluminiumsockel istället för den träplatta som visas här.

Läs också Linn Majik 109 Linn är mest kända för elektronik av hög klass men bygger också sina egna högtalare. De små Majik 109 har vi testat förut, och då gillade vi dem så mycket att det var dags att ge dem nya utmanare.

Elementen är monterade infällda i högtalarnas front. Det finns inget galler till högtalarna, what you see is what you get, och både 150 och 119 finns i matt svart, vitt, valnöts- eller ekfanér.

Notera förresten att skyddsgallret ovanför diskanten är format exakt som Linns logotyp. Till 119-högtalaren kommer det även att finnas möjlighet att köpa till stativ i antingen svart eller silvergrått.

Foto: Linn

119 kostar 36 000 kronor för ett par, oavsett färg. Golvhögtalaren 150 kostar 79 000 kronor för ett par. Båda högtalarna kommer att finnas tillgängliga hos utvalda återförsäljare, som också kan demonstrera fördelarna med aktiv drift.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

De största högtalarna någonsin från Arendal Sound

Se vad Naim och Focal har kläckt!

Budgetvänlig KEF-serie med Meta-teknik

Vi presenterar DALIs nya high-end-serie

Linn lanserar ny högtalarserie

Osynliga Lyngdorf för hemmabio

På fabriksbesök hos Marshall

Mycket bättre än soundbars

Budgetvänliga bokhyllehögtalare

Bättre ljud och längre speltid

Ny guldstandard från Monitor Audio

Sonos överväger att göra en helomvändning

Rulla till toppen