TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung 98″ DU9005 (TU-98DU9005)

Höjden av skärmlycka

Samsungs nya 98-tummare har en kolossal och läcker bild och en prislapp som inte är dum alls.

Av / 2024-09-27 - 09:00
Samsung 98″ DU9005 (TU-98DU9005)

Ljud & Bild tycker

  • Samsung 98DU9005 levererar en stor, skarp och detaljerad bild med utmärkt färgåtergivning och mjuka rörelser. Den här storskärmen är som skapt för spel, sport, serier och andra sevärdheter.
  • DU9005 har ingen lokal dimning i LCD-panelen, vilket innebär vissa begränsningar i kontrast och svärta. Saknar stöd för Dolby Vision HDR-formatet.

Samsung har ett brett utbud av TV-modeller i sin portfölj och nu har turen kommit till en av de allra största. Nykomlingen DU9005 är en ny serie för i år och består just nu av en enda modell, men den tar å andra sidan desto större plats! Med hela 98 tums skärmdiagonal tillhör 98DU9005 den så kallade ”supersize-klassen”. Den enorma Samsung-TV:n har 4K-upplösning, 120 Hz ”Crystal” LCD-panel och ett smart användargränssnitt som är fullproppat med appar och streamingtjänster.

Den här typen av TV-skärmar var länge nästan oåtkomlig för vanliga konsumenter, men numera är situationen en annan. Tack vare större konkurrens och prispress mellan TV-tillverkarna går det att köpa en skaplig 98-tums-TV utan att skuldsätta sig helt. Goda nyheter för alla som är intresserade av filmer, serier och annan hemunderhållning. Men det finns ett par för- och nackdelar som det kan vara bra att tänka på. Dags för  jumbo-TV-test!

Samsung DU9005: Design

Om du är intresserad av en stilren och minimalistisk inredning är det lika bra att du letar någon annanstans. Att gömma undan en sådan här monster-TV gör man inte i första taget. Samsung har åtminstone sett till att ge den en smart design, så den här kolossen är faktiskt – förhållandevis – ganska snygg att titta på.

DU9005 har en smal ram runt skärmen och en slät baksida utan utstickande delar. Det gör att TV:n kan monteras tätt intill väggen.

Annonce
DU9005_001_Front_Graphite Black DU9005_003_L Perspective_Graphite Black DU9005_002_R Perspective_Graphite Black DU9005_005_Detail_Graphite Black DU9005_004_L Side_Graphite Black
<
>
Samsung 98" DU9005. (Foto: Samsung)

Samsung har också varit omtänksamma när det gäller bordsplacering: de medföljande fötterna kan monteras i två olika bredder, med ett avstånd på ungefär 150 eller 45 centimeter. Fötterna är dessutom mycket enkla att montera, de ”snäpps” på plats utan att det behövs skruvar.

Det ligger däremot inte något väggfäste i kartongen, så för väggmontering får du räkna med att köpa till fäste som extrautrustning.

Det kan vara bra att välja ett väggfäste som gör att du kan dra ut skärmen när det behövs. Anslutningarna sitter nämligen infällda på höger sida, drygt 30 centimeter in från kanten och kan vara svåra att komma åt.

(Foto: Amund S. Hammeren)

Installation: Så undviker du olyckor!

Apropå montering: vårt första råd till dig som funderar på att köpa en TV av den här storleken är att beställa hemleverans. Då låter du leverantören ta alla risker med frakten, vilket kan bespara dig mycket blod, svett och tårar.

En sak är själva förpackningen, som på egen hand kräver att du har en ganska stor skåpbil eller släpkärra. En 98-tums TV har en kartong med måtten 2,5 x 1,5 meter och väger 60–70 kilo eller ännu mer.

Ett annat trist tråkigt faktum är att så här stora LCD-skärmar är extra känsliga för stötar, vridningar och andra olyckor som kan ske under transporten. Detta är något vi upplever med jämna mellanrum när vi tar emot stora skärmar för test – och tyvärr var det också fallet med vårt första exemplar av Samsung 98DU9005.

Trots ett ansenligt – och till synes oskadat – emballage som var fastspänt på lastpallen, hade det utsatts för tillräckligt mycket påfrestningar på vägen för att göra skärmen oanvändbar, på grund av ett krossat skärmglas.

Lyckligtvis skickade Samsung oss ett nytt testexemplar utan problem, men så länge du inte har en förmånlig hemförsäkring kan det vara en god idé att beställa hemleverans. Och se till att ha minst en eller två dugliga kompisar när du packar upp och ställer in skärmen!

Du kan också överväga att överlåta själva monteringen till specialister. Ljud & Bild har tidigare rapporterat om den olyckliga norrmannen som lyckades göra sönder sin 98-tummare innan han hann njuta av den …

Läs också Samsung-TV:n krossades Den olycklige norrmannen hann inte se en enda EM-match på den stora skärmen.
Läs också Ny storskärms-TV? Läs det här först! Drömmer du om 75 tum eller ännu mer? Läs våra tips innan du köper en ny storskärm!

Användning och funktioner

98DU9005 har det välkända Tizen-menysystemet från Samsung. Startmenyn är överskådlig och låter oss snabbt komma till olika videokällor, appar och tjänster. Vi gillar också att Samsung – efter viss kritik – har gjort det lättare att komma direkt till inställningarna, via kugghjulsknappen på fjärrkontrollen. Vi hade önskat att den också hade bakgrundsbelysning, men får nöja oss med solcellsladdning.

Utbudet av appar och tjänster är brett. Värt att notera är också Samsung TV+, deras egen TV-tjänst som har kostnadsfria, reklamstödda TV-kanaler med allt från nyheter till sport och underhållning. Kvaliteten varierar, men innehåll som Baywatch Remastered och Top Gear är coolt. Vi måste erkänna att vi blir nostalgiska av att se ikoner som David Hasselhoff och Jeremy Clarkson uppskalade i 4K-format på en stor skärm – bara avbrutna av reklamavbrott då och då.

DU9005-serien är dock lite mer spartanskt utrustad än de dyrare QLED- och Neo QLED-modellerna. Det märks till exempel på att den bara har tre HDMI-ingångar. Alla tre stöder däremot 4K/120 Hz-videosignaler så att du kan koppla in en spelkonsol eller gaming-PC. Skärmen passar även bra för gaming tack vare ett särskilt bildläge och stöd för VRR.

HDR-formatet Dolby Vision finns inte på vare sig denna eller andra TV-apparater från Samsung. Vilket annars hade varit en fördel för att utnyttja filmer och serier i detta format. Dolby Atmos stöds dock på ljudsidan – även om du förstås behöver ha en ordentlig soundbar för att ha någon glädje av det.

Bildkvalitet

Det krävs lite mod och muskelkraft för att få in en TV-skärm av den här storleken i hemmet. Men alla strapatser är snabbt som bortglömda när man ser den enorma bilden.

Även om vi börjar få betydande testerfarenhet av 98-tummare så är vi fortfarande fascinerade av den fenomenala visuella upplevelsen som sådana skärmar kan ge. Oavsett om det är klassiska långfilmer i 2,35:1 eller moderna serier i 16:9-helskärm så kommer de verkligen till sin rätt på den stora skärmytan.

För att inte tala om sport och gaming! Här kan du njuta av fotboll och FPS-spel när du lutar dig tillbaka i soffan. Att sitta tätt intill en 55-tummare blir liksom inte riktigt samma sak.

När bilden blåses upp till den här storleken ser man mycket fler detaljer i både förgrunden och bakgrunden som man går miste om på mindre skärmar. Bara detta ger bildupplevelsen ett rejält lyft. Men det kan också göra saken värre, i form av brus och grynig upplösning.

Samsung-skärmen har dock en del finesser som hjälper den att leverera varorna. För det första har den en effektiv videoprocessor som ser till att uppskalning av olika videokällor till 4K-upplösning blir bra. Detta innebär att även äldre underhållningsprogram i vanlig HD (till exempel ovan nämnda Top Gear) faktiskt ser riktigt skapliga ut på den stora skärmen.

Brusreduceringen fungerar fint, utan att förstöra alla små detaljer. Dessutom är rörelserna mjuka och sömlösa med minimalt flimmer. På detta område är Samsung bland de bästa i klassen.

Färgåtergivningen är också utmärkt, och även om DU9005 är en så kallad ”Crystal UHD”-skärm utan QLED-färgfiltret med kvantprickar så måste vi erkänna att färgspektrat fortfarande är riktigt imponerande. DU9005 har även ett fint Film-läge med jämna färger samt ett extra neutralt Filmmaker Mode. Du får dock klara dig utan toppmodellernas avancerade ”AI”-uppskalning, som analyserar och ändrar bildläget automatiskt.

(Foto: Amund S. Hammeren)

Begränsad HDR-effekt

Som alltid med billiga LCD-skärmar får man stå ut med en del kompromisser och de handlar främst om kontrast och ljusstyrka. Även om Samsung 98DU9005 har utmärkt ljusstyrka för vanligt TV-tittande i dagsljus så kommer den lite till korta i de riktigt krävande filmsekvenserna.

DU9005 har en LCD-panel med LED-bakbelysning, men saknar så kallad lokal dimning. Därför har den ingen möjlighet att variera ljusstyrkan på olika ställen på skärmen, som en mer avancerad Neo QLED/MiniLED eller OLED-skärm kan göra.

De här svagheterna syns tydligare när vi byter till modernt videoinnehåll i HDR-format (High Dynamic Range). Den här typen av innehåll ställer mycket högre krav på kontrast och ljusstyrka, som det bara finns begränsade mängder av i Samsung DU9005.

Den maximala ljusstyrkan är begränsad till cirka 600 nits, vilket är för lite för att ge riktig utdelning av HDR-innehåll. Man får därför inte den gnistrande högdager-effekten i solsken och explosioner. Man får också tåla ett lite mer begränsat färgomfång och mindre färgvolym.

Svärtan är inte heller speciellt imponerande eftersom det alltid måste finnas en viss mängd ljus på skärmen för att återge de ljusa föremålen. De mer avancerade skärmarna har en klar fördel eftersom de kan släcka ljuset helt på bestämda ställen. Skillnaden i kontrast är därför betydande.

Ljud & Bild har till exempel testat den dyrare modellen Samsung Q80C, den här fjolårsmodellen har så kallad lokal dimning som ger ett betydligt större kontrastomfång. Vi får inte heller glömma konkurrenten TCL och deras 98C855. De här rivalerna kostar en hel del mer än Samsung 98DU9005, men kan vara värda att överväga om du planerar att titta på mycket film på kvällarna.

Ljudkvalitet

När det gäller ljudet är vi inte lika imponerade. Även om DU9005 så klart har inbyggda högtalare så verkar det mest som om de är tänkta att uppfylla minimikravet att en TV ska ha ljud också. Ljudåtergivningen är ganska tunn och instängd, med diffus röståtergivning och klen bas. Ljudet stämmer med andra ord inte alls överens med den feta bilden.

Samsung-skärmen har dock HDMI eARC-utgång, så den kan dela ljudsignalerna med en extern förstärkare eller högtalare. Den stöder även Dolby Atmos-ljudprocessning, så du kan utnyttja ljudformatet från appar som Netflix och Disney+.

I samband med testet lånade vi även Q995D, Samsungs största och bredaste soundbar. Till den ingår dessutom extra surroundhögtalare och en trådlös subwoofer. Enligt vår mening är det i den här klassen du ska satsa för att matcha storleken på bilden.

Läs också Få fart på filmen med Dolby Atmos! Köp ingen soundbar förrän du har läst detta! Här är de senaste och bästa soundbar-högtalarna just nu, för dig som vill ha bra ljud.

Slutsats

Samsung 98DU9005 är den senaste och billigaste 98-tummaren från den sydkoreanska TV-tillverkaren och även om DU9005 saknar en del finesser för att kunna mäta sig med de häftigaste premium-modellerna så levererar den varorna när det gäller allmän bildkvalitet, och inte minst underhållningsfaktor.

Tack vare en skarp 4K LCD-panel, bra videobehandling och ett smart användargränssnitt lyckas DU9005 ge utmärkta TV-upplevelser i XXL-format. Kontrasten är medelmåttig, så om du är en extra kräsen cineast kan det löna sig att gå upp till storebror 98Q80C – men för vanlig TV-underhållning, sport och spel fungerar den strålande.

Sammantaget anser vi att Samsung 98DU9005 är ett mycket bra köp. Men ljudet är i bästa fall bara Medium, så du bör budgetera för en separat ljudlösning för att matcha den stora bildupplevelsen!

Karakter
Samsung 98″ DU9005 (TU-98DU9005)
Basic

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Rulla till toppen