TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Google Pixel Buds Pro 2

Googles öronproppar är bland de bästa i klassen

Google är inte bara världsmästare på internetsökning. Deras öronproppar kan mäta sig med ”riktiga” hifi-proppar.

Av / 2024-09-29 - 12:00
Google Pixel Buds Pro 2

Ljud & Bild tycker

  • Ljudet tillhör klassens bästa, omgivningsljudet är oöverträffat. Integrationen med Googles andra Pixel-produkter är en vinnare.
  • Aningen dyrare än föregångarna. IP54-skydd är bra, men inte fantastiskt.

John Hvidlykke

Google kan göra annat och mer än mjukvara. Deras Pixel-telefoner har gång på gång vunnit priser (inte minst tack vare den fina mjukvaran i mobilen). 2022 tog Google klivet upp ur fickan och in i örat med öronpropparna Google Pixel Buds Pro. Och nu, två år senare, är uppföljarna här.

Google Pixel Buds Pro 2 är helt trådlösa ANC-öronproppar i premiumklassen. De förhållandevis små propparna liknar sina föregångare, men den lilla gummikroken som håller dem på plats i hörselgången har ändrats en smula. Det mjölkvita fodralet liknar också den förra versionen, och precis som tidigare har kan fodralet ladda trådlöst och med USB-C.

Det mjölkvita fodralet kan laddas med USB-C och trådlöst (Foto: Google)

En av de saker som har förändrats en smula sedan första versionen är tätheten. Öronpropparna är nu IP54-klassade. De första hade IPX4, så det betyder förmodligen att dammtätheten numera är lite bättre. Under alla omständigheter är propparna tillräckligt täta för att tränas med – men låt bli att använda dem när du dyker.

Läs också Googla mig i örat Den minsta medlemmen i Pixel-familjen sitter rätt i örat.

En tydligare uppgradering är processorn som styr brusreduceringen och de smarta funktionerna. Nu används Googles egen processor som heter Tensor A1.

Precis som de flesta andra öronproppar levereras Pixel Buds Pro 2 med örontoppar i fyra storlekar. För mig passade medium fint. Och jag måste berömma passformen. Jag har ”svåra” hörselgångar och långt ifrån alla öronproppar sitter bekvämt i dem. Google har gjort ett stort antal öronskanningar och utformat Pixel Buds Pro 2 baserat på 45 miljoner datapunkter.

Annonce

Appen är nästan för bra för att gömma undan

Vissa hörlurar och öronproppar är så intimt kopplade till sin styr-app att man knappt kan spela musik utan att öppna appen. Pixel Buds-appen är precis tvärtom, den installeras automatiskt när öronsnäckorna paras ihop med telefonen, sedan är den nästan osynlig – så mycket att man måste leta i mobilen för att ens hitta den.

Pixel Buds Pro 2 har en form som är baserad på 45 miljoner mätningar av olika öron (Foto: Google)

Appen är dock så bra den tål att öppnas och användas. Den har naturligtvis en (fembands) equalizerfunktion med ett antal förinställningar, samt möjlighet att definiera egna inställningar. Det är väldigt bra och pricken över i en nivåberoende EQ som framhäver bas och diskant vid låga volymer. Med andra ord som knappen vi kallade för ”loudness” på den gamla goda tiden.

Ljudbalansen är för övrigt så bra att jag inte hittade någon anledning att justera något. Men om man föredrar en mer kryddad smak finns möjligheten.

 

Appen övervakar ljudnivån och varnar om volymen blir för hög (Skärmdump: Google)

I sin senaste version har appen utökats med en ”wellness”-funktion som håller koll på skadliga ljudtryck. Här kan man se volymen i propparna just nu. Man får även en rapport om ljudexponeringen under den senaste veckan och de senaste 24 timmarna. Det är lite mer pedagogiskt och elegant än att bara blockera volymknappen vid en viss nivå!

När Google Pixel Buds Pro 2 används första gången gör appen ett test av örat och passformen för att se till att de sitter helt tätt. Google kallar systemet Silent Seal 2.0.

Ljudkvaliteten

Ett par öronproppar kan aldrig konkurrera med en bra stereo med ordentliga högtalare. Men de är mycket mer praktiska på tåget eller flyget. Och ljudet i Google Pixel Buds Pro 2 är i mina öron helt i klass med öronproppar från ”riktiga” hifi-tillverkare.

I egenskap av helt slutna proppar kan Pixel Buds Pro 2 faktiskt återge riktig bas i en grad som kan känns. Ljudet är fylligt och varmt. Och om det inte är varmt nog med standardinställningen så finns det två alternativ med mer bas respektive mycket mer bas. Jag tyckte inte att det behövdes – men de lät faktiskt utmärkt.

Resten av tonregistret hanteras riktigt väl och röster låter ganska naturliga och fria. Vilket förutom musikaliska prestationer också är avgörande för mobilsamtal.

Läs också Heta proppar premiumklassen Premiumklassen är för dig som vill ha det allra bästa ljudet från dina öronproppar. Här synar vi nio trådlösa par i sömmarna.

Låter bäst med ANC

Den automatiska brusreduceringen (ANC) kommer alltid att påverka öppenheten i ljudbilden. Intressant nog är helheten faktiskt bättre med ANC aktiverat än utan. Med brusreduceringen avstängd är ljudet visserligen en smula mer öppet, men samtidigt får man ett mekaniskt brus från kontakten mellan propparna och öronen. Det bruset reduceras med ANC aktiverat.

Brusreduceringen är, precis som i föregångaren, är inte den mest effektiva jag har upplevt. Men den är fullt tillräcklig. Brusreduceringen dämpar mullret och bruset i mellanregistret bra, samtidigt som högfrekventa ljud från omgivningen fortfarande släpps in. Vilket nog är bra för trafiksäkerheten.

Bra omgivningsljud

Som alla andra moderna hörsnäckor har Google Pixel Buds Pro 2 ett transparency mode, där ljudet från omgivningen skickas in via mikrofonerna i öronpropparna, så att man kan hänga med i ett samtal eller vara uppmärksam på trafiken. Och det är nog det mest lyckade läget av den typen jag har upplevt.

Omgivningsljudet är så naturligt att det känns som om du hör det med egna öron (Foto: Google)

Återgivningen av ljud från omgivningen är så naturlig att det faktiskt känns som om man hör ljudet med egna öron, och inte via mikrofoner. Riktigt snyggt!

Integrerat ekosystem

Precis som Apple och Samsung har lyckats med drömmer Google om att bli ett komplett ekosystem för sina användare. Ett system där alla enheter från samma tillverkare arbetar tätt tillsammans. Google Pixel Buds Pro 2 (och Pixel Buds Pro före den) är ett lyckat steg i den riktningen. Man kan använda röststyrning med andra öronproppar och hörlurar, men integrationen går lite mer automatisk här.

Konkurrenter

Helt trådlösa öronproppar är den produktgrupp där utbudet och konkurrensen är allra störst. Och de etablerade märkena vilar inte på sina lagrar utan skickar kontinuerligt ut nya och förbättrade modeller på marknaden.

Pixel Buds Pro 2 är aning mindre än sina föregångare. (Foto: Google)

I samma prisklass hittar vi till exempel Sony WF-1000XM5, som har marknadens klart bästa brusreducering. Om kravet på hifi-ljud är det viktigaste är Sennheiser Momentum True Wireless 4 ett givet val. De bästa egenskaperna i Google Pixel Buds Pro 2 är det naturliga omgivningsljudet och integrationen med andra Pixel-enheter.

Slutsats

Google Pixel Buds Pro 2 kan mycket väl användas även om man inte har en Pixel-telefon (fast en Android-mobil är ett krav). Men de kommer förmodligen främst att säljas till övertygade Google-fans. Och integrationen med Googles ekosystem och tjänster är också en av faktorerna som skiljer dem från mängden.

En annan är ljudet. Google Pixel Buds Pro 2 är några av de bästa ANC-öronsnäckorna i prisklassen. Och det utmärkta omgivningsljudet kan nästan vara skäl nog att välja dem framför andra.

Har du redan ett par av de första Pixel Buds Pro i öronen så är förbättringarna däremot inte så stora att det finns anledning att byta.

Karakter
Google Pixel Buds Pro 2
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Rulla till toppen