TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Beats Music

Siktar mot tronen

Beats Music vill ta över världen. Än så länge har inte Norden hög prioritet.

Av / 2014-08-13 - 05:00
Beats Music

Ljud & Bild tycker

  • Läckert grafiskt gränssnitt. Enkel att använda. Tjänsten blir allt bättre på att komma med personliga rekommendationer.
  • Spellistor går inte att göra i desktop-versionen, bara i mobil-appen. Ingen gapless-avspelning och gränssnittet finns bara på engelska. Dåligt skandinaviskt utbud.

Beats Music, som nyligen köptes av Apple, har webbläsarversion för datorn samt en app till mobil och surfplatta. I skrivande stund (juni 2014) kräver appen ett amerikanskt app-konto. Även om Beats-tjänsten är ny så är det flera tredjepartsprodukter som håller på att implementera den. Sonos har den redan.

Det finns bara ett abonnemang, som kostar 10 dollar i månaden (ungefär 66 kronor) eller 100 dollar per år (660 kronor). Ljudkvaliteten är 320 kbit/s MP3 för desktopversionen och på mobilen kan man även välja 64 kbit/s HE-AAC. Offline-avspelning går också.

Spellistor måste upprättas i mobil-appen, innan de sedan kan redigeras med mobilen eller i desktop-versionen. Listor kan delas på Facebook och Twitter. Det enkla gränssnittet gör att man kan söka efter musik och spela föreslagna listor. Klicka på hjärtat när en låt du gillar spelas, så lär sig tjänsten vilken musiksmak du har. Dessvärre lagras ingen favoritlista över låtar man gillar.

En speciell kul funktion är ”The Sentence” i mobil-appen. Bygg ihop en mening med olika ord ur listor, så kan resultatet till exempel bli: ”I’m at a party & feel like pre-partying with strangers to hip-hop.” Då kommer en passande spellista upp med exempelvis Lil Wayne, Kendrick Lamar och många andra. Andra meningar ger andra spellistor.

Urvalet sägs vara fler än 20 miljoner låtar, men det skandinaviska sortimentet är dåligt. Vi hittade bara 40 procent av vår checklista med 15 skandinaviska album.

Annons

Slutsats
Beats Music är en enkel strömningstjänst med läcker grafik. Mobil-appen behövs för att göra egna spellistor, som sedan kan redigeras i appen eller på datorn. En läcker tjänst som dessvärre är en smula ytlig och som saknar mycket skandinavisk musik.

Också i detta test:

Xbox Music

Ett låst universum

Tekniskt bra för vissa men saknar känslan av en mötesplats för musiklyssnare.

Utmärkt integration om man kör Windows 8 och Windows Phone. Många låtar i biblioteket.
Inte offlinestöd i alla mobiler, stöds inte av andra tillverkare.
Läs hela testet

Sony Music Unlimited

För Sony-fans

Bra om man har Sony-apparater men erbjuder inget speciellt för övriga.

Utmärkt om man har en Playstation och andra Sony-apparater i hemmabion.
Långsamt på vissa plattformar.
Läs hela testet

Wimp

Redaktionell profil

Förutom att låta användaren hitta allt han eller hon letar efter, satsar Wimp hårt på redaktionella spellistor – och överlägsen ljudkvalitet.

Överlägset redaktionellt innehåll och ett strålande musikaliskt urval, förpackat i ett användarvänligt och svenskt gränssnitt. Går att lyssna på förlustfri CD-kvalitet.
Avspelning utan avbrott mellan låtar saknas, vilket gör det smått irriterande att lyssna på live-konserter.
Läs hela testet

Deezer

Spännande alternativ

Fransk strömningstjänst med massor med musik och till och med en nordisk redaktion.

Fint urval av musik. Välfungerande på både web och app. Här finns massor med möjligheter om man vill dela sin musik, göra spellistor med andra och få musiktips.
Kan efter mycket letande varken hitta metadata eller info om kvalitet på låten.
Läs hela testet

Spotify

Kungen har blivit bättre

Spotify nöjer sig inte med att vara störst. Med det nya gränssnittet vill de vara bäst också.

Mycket smidigt gränssnitt samt många redaktionella spellistor. Avspelning utan avbrott och en möjlighet att spela lokalt lagrad musik. Strålande utbud.
Fortfarande en bit kvar till Wimps redaktionella innehåll, och vi hoppas att det kommer lossless-strömning snart!
Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Ljud & Bild