TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Marshall Amps: gitarrförstärkare på det gamla hederliga sättet

Vi har besökt fabriken för ikoniska Marshall utanför London. Där tillverkar man fortfarande sina gitarrförstärkare för hand, och investerar dessutom i framtidens musikproduktion.

Av / 2024-09-19 - 11:02
Marshall Amps: gitarrförstärkare på det gamla hederliga sättet

Marshall-fabriken i Milton Keynes utanför London är inte lik någon annan. Det känns nästan som om jag befinner mig mitt ute i ingenstans. Medan många högtalarfabriker satsar på automation och högteknologi, ligger fokus här på tradition och genuint hantverk. Kabinett i plywood, stommar i stål och aluminium och med rykande lödkolvar nästan vart man än vänder sig. Marshalls mest exklusiva gitarrförstärkare byggs fortfarande här för hand, precis som när Jim Marshall startade företaget 1962.

marshall & graabein
Gråbein poserar med Steve Jones gitarrförstärkare. Foto: Dyllan Debord

Jag förundrades över hur en av arbetarna hanterade en automatisk häftapparat, som lät som en kulspruta när han elegant fäste utsidan i konstläder på fanerkabinettet.

– Vi använder fortfarande många av samma tekniker och material som för 60 år sedan, säger guiden Steve Hill. – Kabinettet är byggt av noggrant utvald plywood och varje lödning görs för hand av våra erfarna tekniker.

marshall plywood
Marshall använder plywood till alla sina gitarrförstärkare. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mer budgetvänliga modeller tillverkas visserligen i Vietnam, men flaggskeppen tillverkas fortfarande här i England. Lyxiga gitarrförstärkartoppar som JVM410H och 1959SLP Plexi är byggda med samma omsorg som när de gav ljud åt The Who och Jimi Hendrix på 60-talet.

Och det var speciellt att se samlingen av begagnade gitarrförstärkare, donerade och signerade av artister och band som The Sex Pistols, The Who, Slash och Slipknot, för att bara nämna några av dem jag såg.

marshall slash amp 2 marshall slash amp marshall sex pistols amp 2 marshall sex pistols amp
<
>
Steve Jones, från Sex Pistols, specialbyggda gitarrförstärkare. Foto: Geir Gråbein Nordby

Vintage-produktion

Jag blev också fängslad av Marshalls dedikerade vintage-produktionslinje. Här tillverkas förstärkarna fortfarande enligt originalspecifikationerna från 1962, helt utan moderna kretskort (PCB).

– Vi använder fortfarande punkt-till-punkt-anslutningar, precis som när Jim Marshall byggde sina första förstärkare, förklarar guiden.

Läs också Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv Marshall firar 100-årsjubileet för sin viktigaste partner Celestion med en gitarrförstärkare i begränsad upplaga, Celestion 100.

Han förklarar att det tar längre tid, men resultatet är ett autentiskt vintage Marshall-ljud. Produktionslinjen har också en annan viktig funktion, nämligen att utföra service på gamla förstärkare.

– Vi kan reparera alla Marshall-förstärkare från 1962, säger mannen stolt. – Det är inte alla tillverkare som erbjuder den typen av långsiktig support.

marshall studio
Adam Beer driver Marshall Studio och pratar entusiastiskt om Dolby Atmos. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ny toppmodern studio

Allt handlar inte om historia hos Marshall. Under pandemin bestämde sig ledningen för att investera i framtiden och byggde en toppmodern inspelnings- och mixningsstudio i anslutning till fabriken.

– Vi insåg att unga musiker saknade tillgång till professionella faciliteter. Därför bestämde vi oss för att bygga en studio i världsklass mitt i centrala Milton Keynes, säger studiochefen Adam Beer stolt.

I hjärtat av studion finns en legendarisk Neve 8048-mixerkonsol från 1974. Den har en imponerande historia, med inspelningar av artister som Rolling Stones (Some Girls, Emotional Rescue och Tattoo You) och Thin Lizzy (Black Rose) på meritlistan. I dag kombineras den med det allra senaste inom digital teknologi, ansluten till digitala processorer och gränssnitt.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Satsar stort på Dolby Atmos

Marshall har också investerat stort i Dolby Atmos-teknologi och är nu certifierad för att mixa och släppa musik i det populära 3D-ljudformatet. Atmos handlar om att helt omsluta lyssnaren med ljud – både runt omkring och ovanifrån.

– Vi tror att Atmos är framtiden för musikproduktion, säger Beer. – Det ger artister helt nya kreativa möjligheter och lyssnarna en mer uppslukande upplevelse.

Studion används av både etablerade artister och nya talanger som är kontrakterade av Marshall Records. Syftet är att ge musiker på väg uppåt tillgång till faciliteter i världsklass.

Vi fick höra flera spännande outgivna utgåvor som Adam Beer har mixat, både inom rock och blues, och till skillnad från de flesta musikutgåvor i Atmos-format användes centerkanalen även på en del av materialet. Det skapar onekligen en extra närhet till musiken, men används sällan eftersom det är svårare att få det att fungera lika bra med hörlurar. Men den här mannen gör det uppenbarligen på rätt sätt.

Foto: Marshall

Tradition möter nytänkande

Ett besök hos Marshall visar en tillverkare som balanserar tradition med framåtblickande innovation. De upprätthåller det hantverk som har gjort dem legendariska, samtidigt som de investerar i morgondagens musikteknologi.

Det är fantastiskt att se hur de klassiska förstärkarna fortfarande byggs för hand, samtidigt som Marshalls inspelningsstudio omfamnar nya musikformat som Dolby Atmos.

Marshall tar sitt ansvar som en av rockens viktigaste aktörer på allvar.

Mer info: marshall.com

marshall cabinets marshall celestion 100 amp marshall celestion 100 amp 2 marshall dave mustaine guitar marshall guitar signed marshall metal basket front marshall oldschool soldered board marshall modern pcb circuitry marshall iron maiden live after death gold record marshall iron maiden live after death gold record 2-enhanced marshall storage marshall biffy clyro amp
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Mycket bättre än soundbars

Budgetvänliga bokhyllehögtalare

Bättre ljud och längre speltid

Ny guldstandard från Monitor Audio

Sonos överväger att göra en helomvändning

Kraftfull högtalare för stereo och hemmabio

Sonus faber återupplivar en gammal favorit

Passiva eller aktiva högtalare?

Sonos ber om ursäkt för app-uppdatering

Män vill ha BAS!

Överraskande prisvärd high-end

Pillret som förbättrar humöret

Rulla till toppen