TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu kan du uppdatera din iPhone till iOS 18

Uppdateringarna för Apple Watch, iPad och Mac är också tillgängliga.

Av / 2024-09-17 - 15:03
Nu kan du uppdatera din iPhone till iOS 18

Apple tillkännagav nya operativsystem för iPhone, iPad, Apple Watch och Mac redan i juni på den årliga utvecklarkonferensen WWDC. Nu finns iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia och watchOS 11 äntligen tillgängliga för nedladdning.

Det innebär att du kan uppdatera din Apple-enhet, och särskilt för iPhone-användare innebär uppgraderingen en mängd nya funktioner. Även om Apple Intelligence, som är en del av iOS 18, initialt inte kommer att vara tillgängligt för svenska användare.

Du hittar uppdateringen i Inställningar > Allmänt > Programuppdatering

Uppdateringsfilen är cirka 2 GB stor och tar mellan fem och tio minuter att ladda ner, beroende på din internethastighet. Alla iPhone-generationer från iPhone XS och iPhone XR stöder iOS 18.

Läs också Inga stora iPhone-överraskningar från Apple Vi får vänta på Apple Intelligence, som inte kommer att vara klart när iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max kommer ut i butikerna. De första funktionerna kommer att finnas tillgängliga i en betaversion under oktober.

Med iOS 18 får din iPhone bland annat följande nya funktioner:

(Foto: Apple)

Personlig anpassning

Du kan nu anpassa din startskärm, låsskärm och Kontrollcenter på nya sätt. Du har möjlighet att placera appar och widgetar var som helst på startskärmen, inklusive precis ovanför Dock för enkel åtkomst eller för att matcha din bakgrund. Appikoner och widgetar kan ändras med mörka eller färgade effekter och du kan justera deras storlek för att skapa en personlig layout.

(Foto: Apple)

Ny design för Kontrollcenter

Kontrollcentret har en ny design som ger dig enklare åtkomst till funktioner som du ofta använder. Du kan nu anpassa layouten så att den passar dina behov. Den nya designen ger dig snabb åtkomst till grupper av kontroller, till exempel mediauppspelning, smart hemkontroll och anslutningar. Du kan svepa mellan varje funktion för att hitta det du behöver.

Du kan också lägga till kontroller från kompatibla tredjepartsappar i kontrollcentret. Detta gör att du kan utföra åtgärder som att låsa upp din bil eller starta en inspelning på sociala medier direkt från Kontrollcenter.

I ett nytt galleri kan du visa alla tillgängliga kontroller. Här kan du anpassa deras layout, ändra storlek och skapa nya grupper efter behov.

(Foto: Apple)

Omdesign av appen Bilder

Appen Bilder har fått en ny design som gör det enklare för dig att hitta och återuppleva dina bilder. Den nya översikten använder ett rutnätsformat och de nya samlingarna gör att du kan visa bilder efter tema utan att organisera dem i album. Du kan också fästa dina favoritsamlingar för snabb åtkomst. En ny karusellvy visar också dagligen uppdaterade höjdpunkter av människor, husdjur och platser som du ofta fotograferar.

iPhone får äntligen RSC

När du skickar meddelanden till kontakter som använder Android har appen iMessage nu stöd för RCS. Detta gör att du kan dela media i högre kvalitet och delta i mer stabila gruppkonversationer jämfört med SMS och MMS.

(Foto: Apple)

Lösenord

Den nya appen Lösenord är en vidareutveckling av Nyckelring, som introducerades på Mac för över 25 år sedan. Med den här appen kan du enkelt komma åt dina lösenord, inloggningsnycklar, Wi-Fi-lösenord och verifieringskoder.

Appen informerar dig också om potentiella säkerhetsrisker. Den varnar dig för svaga lösenord, till exempel sådana som är lätta att gissa eller som används på flera platser. Dessutom varnar den dig om dina lösenord har förekommit i kända dataläckor.

(Foto: Apple)

Nya funktioner för anonymitet

iOS 18 ger dig mer kontroll över vem som kan se dina appar, hur dina kontakter delas och hur din iPhone ansluts till tillbehör.

Med funktionen Låsta och dolda appar kan du skydda privat information, till exempel aviseringar och appinnehåll, från oönskad åtkomst. Du kan nu låsa ett program och om du vill ha ytterligare diskretion kan du dölja det i en låst mapp tillsammans med andra dolda program.

När du låser eller döljer en app visas dess innehåll, till exempel meddelanden och e-post, inte i sökningar, aviseringar eller någon annanstans i systemet. Det ger dig bättre kontroll över vad andra eventuellt kan se på din enhet.

Du kan uppdatera din iPad med iPadOS 18, som innehåller ett antal av samma nya funktioner som iOS 18, medan watchOS 11 får ett antal nya hälsofunktioner. MacOS Sequoia stöder nu duplicering av iPhone-skärmar, medan appar som Bilder och Lösenord får samma nya funktioner som iOS.

Läs också:

Apple Intelligence kommer inte till Sverige

Åtminstone inte till en början.

Läs mer
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Android 15 är på väg

Upplev musiken med känseln

iOS 18 är redo för nedladdning

Gemini Live nu för alla

Xperia får AI-bildredigering

Apple sade inte det i tisdags: Laddar med upp till 45 watt

Huawei lanserar tredelad vikbar mobil

Din nya iPhone 16 kommer inte att få Apple Intelligence

Bluetooth 6 är på gång

Inga stora iPhone-överraskningar från Apple

Nya Apple Watch 10

Var är laddaren?

Rulla till toppen