TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Nothing Phone (2a) Plus

Lite mer extra från ingenting

På utsidan ser Nothing Phone (2a) Plus ut ungefär som sina föregångare, men hårdvaran är lite kraftfullare. Ljudet är dock fortfarande hemskt.

Av / 2024-09-18 - 09:04
Nothing Phone (2a) Plus
Natasja Broström

För nästan sex månader sedan lanserade brittiska Nothing sin Nothing Phone (2a). Nu är företaget redo med en uppgradering, Nothing Phone (2a) Plus. Den nya familjemedlemmen kommer inte att få en lätt start, eftersom marknaden inte precis saknar Android-alternativ.

Så Nothing måste väl ändå ha något nytt och speciellt att erbjuda med Nothing Phone (2a) Plus? Direkt ur lådan finns det inga synliga förändringar jämfört med föregångaren. Skärmen är fortfarande 6,7 tum. Upplösningen (2 412 x 1 084 pixlar), den fysiska storleken och telefonens vikt på 190 g är också desamma.

Nothing OS har skalbara ikoner och widgetar. Du kan till och med färgsätta ikoner med vit bakgrund så att de matchar skärmens bakgrund. (Foto: Nothing)

Mobiltelefonen följer utseendet i (2)-serien. De diskreta, rundade gummikanterna gör Nothing Phone (2a) Plus lätt att hantera och hålla i. Framifrån liknar (2a) Plus en iPhone, vilket vi har lagt märke till tidigare. Till exempel i vår recension av Nothing Phone (2a).

På baksidan är designen mer Nothing än Apple. Liksom (2) och (2a) är den distinkta baksidan transparent och stöder Nothing speciella Glyph-gränssnitt. Kameramodulens två ”ögon” är placerade i mitten, precis som hos föregångaren (2a).

Läs också Massiv uppgradering av Pixel Watch En drös nya imponerande funktioner som dock kräver månadsabonnemang.

Företaget har dock använt lanseringen för att lägga till lite mer i paketet. Vissa uppgraderingar är märkbara i praktiken, andra kommer att vara av intresse för sifferexperimenterande skeptiker. Det som ser bra ut på specifikationerna lönar sig inte alltid när Nothing Phone (2a) Plus visar vad den kan göra.

Design och utseende

Nothing Phones genomskinliga baksida är inte bara en gimmick, utan utnyttjas av seriens tidigare nämnda Glyph-gränssnitt. Glyph är benämningen på de raka och rundade lamporna på baksidan.

Precis som hos föregångaren är de tre lamporna grupperade i den övre delen runt kameramodulen. Nothing Phone (2) hade fler lampor, bland annat en lampa för att indikera batteristatus. Det får vi klara oss utan den här gången.

Mobilen avslöjar dina samtal innan du ens tittar på skärmen. Eftersom du kan ställa in Glyph-lamporna så att de tänds i specifika mönster, med specifika ringsignaler, och associera dem med specifika telefonnummer. På så sätt blir du varnad när din svärmor ringer.

Stil, färger och utseende följer Nothings designmall från insidan och ut. För närvarande finns Nothing Phone (2a) Plus endast i färgerna grå och svart. (Foto: Nothing)

Nothing Phone (2a) Plus är baserad på Android 14. På toppen ligger Nothings eget operativsystem, Nothing OS version 2.6. Det spartanska, svartvita Nothing OS påminner om gamla hederliga Pong, medan Android kryddas med färgglada ikoner i vanlig stil.

Du anpassar användargränssnittet efter din egen smak. Du kan välja fullfärg och balalajka i Android-style, eller skapa ett gränssnitt med svartvita Nothing-ikoner i minimalistisk design. Även apptexten i Nothing OS är dämpad och ser ut som en utskrift från en Matrix-skrivare.

Nothings designval spelar också in i utbudet av versioner. I skrivande stund kan du få en grå och en svart version av Nothings Phone (2a) Plus.

Blandningen mellan stilarna hos de två operativsystemen är delvis lyckad. Android-appar gillar att smälta in. Till exempel väderappen, som ger dagliga vind- och vädermeddelanden i typisk (färgglad) Android-stil. Om du använder Nothings väderapp, till exempel som en widget på skärmens startsida, är innehållet mer dämpat att titta på.

Den ojämna mixen kan bäst jämföras med Windows 8, där ”live”-plattor blandades med det klassiska Windows-utseendet.

Widgetar och appar är genomtänkt utformade och intuitiva att använda. Nothings version av en app, här vädret, skiljer sig från färgglada Android-versioner. (Skärmdump: Nothing OS)

Omvänt kan du i stort sett utforma användargränssnittet som du vill. Från ringsignaler till ikoner, widgets och deras eventuella namn, färger och storlek på framsidan av skärmen.

Processor och övergripande prestanda

Övergången från (2a) till generation (2a) Plus har medfört uppgraderingar. På processorsidan har vi gått från en MediaTek 7200 Pro till en 7350 Pro. Frontkameran har 15 megapixlar mer att arbeta med och batteriets snabbladdning har gått från 45 watt till 50 watt. Enligt Nothing resulterar detta i en 10 procent snabbare laddning jämfört med Nothing Phone (2a)

Allt detta låter bra, men i praktiken hade jag en blandad upplevelse. Till exempel tappade telefonen 25 procent av sitt batteri på 24 timmar med ett SMS + foto och ett samtal på sex minuter.

Laddningen är dock snabb (under 30 minuter). Om du vill dra nytta av Nothings 50 W Fast Charging behöver du Nothings egen utrustning. Det vill säga den laddningskabel som ingår i paketet. Det är lite krångligt att mobiltelefonen behöver ha med sin egen utrustning när man är på språng.

Användarupplevelse är i sig subjektiv, så vi har naturligtvis låtit Nothing Phone (2a) Plus genomgå en serie benchmarktester. Till skillnad från min (ensamma) ljumma upplevelse visar vårt batteritest, som stresstestar telefonen med skärmen påslagen med maximal ljusstyrka, att ett fulladdat batteri räcker i 18 timmar vid blandad användning. Kapaciteten på 5 000 mAh är för övrigt Nothings största batteri hittills.

Nothing Phone (2a) Plus ligger stabilt i mellanklassen, och imponerar med över 18 timmars batteritid vid blandad användning. (Skärmdump: Nothing)

I våra benchmarktester ligger (2a) Plus på en hyfsad genomsnittlig nivå för Android-mobiler i mellanprisklassen. Med andra ord mobiler med en prislapp på cirka 4 500 kronor.

I Geekbench 6 får Nothing Phone (2a) Plus 3 918 poäng på GPU:n. Detta är i klass med Google Pixel 7 Pro och Google Pixel 7 och deras Tensor G2-processor. Båda mobilerna är från 2022 och hade en något högre prislapp.

Enligt min mening är detta förmodligen mer en återspegling av den tekniska utvecklingen, där innanmätet blir billigare att producera med tiden. Men bortsett från åldern fick båda Pixel-mobilerna toppbetyg och en stor bukett rosor när vi testade dem, så Nothing Phone (2a) Plus har inget att skämmas för i det sällskapet.

Läs också OLED-triangeldrama i premiumklassen OLED är ofta en garanti för hög bildkvalitet, men vilken av dessa tre är det allra bästa köpet?

I PCMark Work 3.0 fick Nothing Phone (2a) Plus 13 819 poäng, vilket överträffar Samsung Galaxy A35 och Google Pixel 8a. Den sistnämnda gjorde oss ganska begeistrade när vi hade den på redaktionen tidigare i år.

Bortom den digitala testbänken (aka verkligheten) serverar Nothing Phone (2a) Plus innehåll i 4K utan problem. I allmänhet fungerar växlingen mellan video, foton och appar smidigt och utan fördröjning.

Kamera och skärm

Nothing har uppgraderat på kamerafronten med bland annat fler megapixlar, Ultra XDR (en avancerad Android-version av HDR) och AI.

Överlag gör Nothing Phone (2a) Plus ett bra jobb med inspelningen. 4K är i godkänd kvalitet och du kan efterbehandla resultatet ytterligare i Nothings fotoapp. När du fotograferar med Ultra XDR tas 8 bilder i RAW-format, som automatiskt bearbetas till ett slutresultat.

Jag fick mindre bra resultat när jag fotograferade med vidvinkel och zoom. Här blir motivet lätt förvrängt och grynigt.

Huvudkameran (Samsung GN9) har 10x digital zoom. Resultatet är något grynigt. I rättvisans namn ska sägas att motivet togs från en båt i rörelse. (Foto: Natasja Broström)

Kamerans AI Vivid Mode skannar motivet innan du trycker på avtryckaren och optimerar det vad gäller färgton (hue) och ökad kontrast. På en kvällspromenad såg jag en solnedgång som jag inte kunde motstå att föreviga. Resultatet var imponerande. Speciellt eftersom jag bara tog bilden ”från höften”, det vill säga utan att pilla med inställningarna först.

Solnedgången fångades med Nothings fotoapp utan att först justera inställningarna. Du kan dock lägga in olika filter innan du fotograferar. (Foto: Natasja Broström)

För mindre upplysta motiv kan du använda Glyph-lamporna som ett mjukt ”hjälpljus” i stället för bara blixt. De så kallade fyllnadsljusen fungerar bra. Speciellt när motivet befinner sig i halv- eller helmörker. Jag fotograferade en tavla som hängde i halvmörker. Med fyllnadslamporna påslagna fick jag både ett skarpt motiv och fångade penseldetaljerna i målningens yta.

Kamerans vidvinkelobjektiv (Ultra Wide Samsung JN1) på 114o kan resultera i ett något förvrängt motiv. Till exempel vid återgivning av den ljusa lagerlokalen. (Foto: Natasja Broström)

I fullt dagsljus är skärmens 1 300 nits också ett nöje. Video, SMS, fotosökning och mycket mer återges tydligt. Telefonen blir dock varm ibland när man spelar upp 4K-video.

Ljud och ringsignaler

Vi har sagt det förr och vi säger det igen: Ljudet i och från Nothing-mobilerna är dåligt. Även om du kan ställa in olika toner och melodier (till exempel för samtal från din svärmor) låter det fortfarande som toner från botten av en plåtburk.

Samtalsljudet är inte heller i toppklass. Ljudutgången är placerad i den övre kanten på höger sida. Du måste hålla telefonen i olika vinklar beroende på om du lägger den bredvid ditt högra eller vänstra öra. Ljudet är konstigt och ulligt, och det hjälper inte att byta till högtalare.

Godkända färger och detaljer, men det är svårt att fånga närgångna motiv eftersom Nothings fotoapp inte visar var kameran fokuserar. (Foto: Natasja Broström)

När det gäller video är ljudet skarpt och onyanserat. Jag följer vissa finansgurus på YouTube och känner igen deras röster. På Nothing Phone (2a) Plus blir även djupa eller mjuka röster hårda och tröttsamma att lyssna på i längden.

Jag bläddrade fram och tillbaka mellan uppringningstonerna, men gav till slut upp. Ingen av dem lät tillräckligt trevlig eller distinkt. Ofta var jag osäker på om min mobil ringde eller om det var mitt kylskåp som pep eller surrade (ja, det ska bytas ut snart).

Slutsats

På nästan alla parametrar är Nothing Phone (2a) Plus en förbättring jämfört med tidigare generationer. Du får mer råstyrka, en bra kameratrio på 3 x 50 megapixel (så länge du håller dig borta från zoom), lång batteritid och en exteriör som verkligen inte är ful att se på.

Blandningen mellan de två operativsystemen kunde vara mer genomtänkt, men i den dagliga användningen är det uthärdligt. Nothing OS är logiskt och lättanvänt. Du kan justera och designa utseende och funktioner från småsaker till större uppgifter som fotograferingslägen.

Nothing Phone (2a) Plus presterar bra för sin prisklass, så det är synd att ljudet fortfarande är så dåligt. Om det håret i soppan hade fiskats upp före servering hade vi fått ett toppbetyg.

Karakter
Nothing Phone (2a) Plus
Premium

Home tycker

Gummibelagd kant med bra grepp. Justerbar design för operativsystemet. Ljusstark skärm och överlag bra frontkamera. Dålig zoom och tunn ljudbild för samtal och video. Viss designförvirring mellan två operativsystem. Ingen trådlös laddning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

En robust Wear-OS-klocka med lång batteritid

Flaggskeppsambitioner till förnuftigt pris

HMD vill nu stå på egna ben utan Nokia

Samsung Galaxy Z Fold 6 är en mobil för ett fåtal

Metallmobilens återkomst

Kungen av prisvärda mobiler är tillbaka

Vikbar nästan utan kompromisser

Rulla till toppen