Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Secuyou Smart Lock Matter

Smart uppgradering av altandörren

Danska Secuyou har specialiserat sig på smarta lås för altandörrar. Med Matter-versionen har du full kontroll över bakdörren, var du än befinner dig i världen.

Av / 2024-10-14 - 09:07
Secuyou Smart Lock Matter

Home tycker

  • Pålitlig drift, och avsevärt förbättrad funktionalitet med WiFi och Matter jämfört med den mindre modellen Access. Utmärkt batteritid. Sömlös HomeKit-integration.
  • Viss anpassning krävs under installationen. Kan inte anslutas till både HomeKit och Google Home samtidigt. Minst en Thread-åtkomstpunkt måste vara ansluten till nätverket.

Altandörrar är ofta en svag punkt i hemsäkerheten. Många glömmer att låsa dem innan de går hemifrån, eller undviker att låsa på grund av krånglet med att behöva gå igenom hela huset. Secuyou adresserar det här problemet direkt, och eftersom det finns få seriösa konkurrenter på den här specifika marknaden positionerar de sig smart.

Låset har en elegant design med ett aktivt, smart dörrhandtag på insidan och möjlighet till passivt handtag på utsidan. Du måste veta i förväg om det smarta handtaget ska vara vänster eller högermonterat, eftersom de två naturligtvis är spegelvända.

Secuyou Smart Lock Installation 1
Installationen är relativt enkel. Foto: Geir Gråbein Nordby

Installationen kräver viss anpassning, framför allt kan du behöva kapa staget mellan handtagen så att det passar dörrens tjocklek. Jag har en standarddörr men var tvungen att plocka fram bågfilen. Det är inte svårt, men kräver noggrannhet.

Läs också Yale Doorman har blivit mer modernt Den senaste Yale Doorman L3S är ett smart kodlås som är lika säkert som det är elegant och enkelt.

Dessutom är staget tunnare än det fyrkantiga hålet i mitt dörrlås, men som tur är ingår det ett metallskydd som träs på utanpå staget, så att det passar hålet perfekt.

Snabb montering. Video: Geir Gråbein Nordby

Annons

Anslutning

Matter-versionen av detta dörrlås fungerar inte med Bluetooth, till skillnad från den billigare Access-versionen. Det innebär bland annat att den inte fungerar med Secuyou-appen och att du därför måste ställa in den via WiFi (Bluetooth-versionen har inte WiFi). En Matter-QR-kod finns på insidan av lådan, den måste skannas i smarta hem-systemet du vill använda. Till exempel Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.

Secuyou Smart Lock Matter activate 1
Tryck och håll inne låsknappen för att göra låset sökbart för Matter-gränssnittet. Video: Geir Gråbein Nordby

Observera att det smarta låset kopplar upp sig till Matter via något som heter Thread. Det innebär att du behöver en Thread-åtkomstpunkt, en så kallad Thread border router, i ditt smarta hem. Exempel på sådana är nyare Apple TV 4K, Google Nest Hub (2:a generationen) Nest WiFi Pro, Homey Pro (tidigt 2023) och HomePod Mini. Dessutom finns den inbyggd i ett fåtal mobiler, som iPhone 15 Pro och senare samt Google Pixel 9 och senare. Fast om din telefon är den enda Thread-kompatibla prylen i ditt smarta hem så kommer låset att tappa uppkopplingen så fort du och din mobil lämnar hemmet. Så det skulle jag inte vilja kalla för en hållbar lösning.

Secuyou Smart Lock Matter HomeKit lock screen 1
HomeKit-gränssnittet till Secuyou Smart Lock Matter visar låsets status och ger enkel åtkomst till att styra direkt från låsskärmen på iPhone. Skärmdump: iOS

Smart integration

Matter-anslutningen via Wi-Fi betyder att Secuyou Smart Lock äntligen är en fullfjädrad smart hem-produkt. Nu är, äntligen, min altandörr smart – och den går att fjärrstyra och automatiseras även om jag själv inte är hemma.

Jag saknar dock kodlås och trådlöst tangentbord, antingen medföljande eller som extrautrustning. Det skulle förbättra produktens funktionalitet och användbarhet markant.

Läs också What’s the Matter? – har det smarta hemmet blivit enklare? One standard to rule them all! Efter två år, har Matter gjort det enklare att koppla ihop ett smart hem?

Låset fungerar sömlöst med Apple HomeKit och det är fantastiskt att kunna öppna dörren direkt från den låsta mobilskärmen. Den är också generellt mycket stabilare än Access-versionen, och den öppnar sig och låser sig beroende på om jag kommer eller går.

Secuyou Apple Watch
Låset kan röststyras direkt från Apple Watch. Foto: Geir Gråbein Nordby

Google Home var jag däremot lite mindre nöjd med. För det första måste det smarta låset återställas till fabriksinställningarna för att byta från ett system till ett annat, så det kan inte vara kopplat till båda systemen samtidigt. För det andra fungerar inte röststyrningen med Google-assistenten så bra. Jag kan låsa med min röst, men inte låsa upp. Förmodligen av säkerhetsskäl, men då skulle jag föreslå en pin-kod, som vissa andra smarta produkter kräver. I Home-appen kan jag däremot både låsa och låsa upp, men det är också allt. I Apples gränssnitt kan jag enkelt öppna och låsa, både i appen och genom att prata med Siri. Där kan låset också ingå i hemma- och borta-rutiner, vilket jag inte har lyckats göra i Google Home.

Secuyou-Smart-Lock-Matter-square-scaled Secuyou-Smart-Lock-Matter-mattchrome-square-scaled Secuyou-Smart-Lock-Matter-brass-square-scaled
<
>
Matt svart. Foto: Secuyou

Prestanda och batteritid

Låsknappen sitter bakom en yta i hårdplast som ger en taktil känsla, även om den känns lite ”billig”. Handtaget är av solid metall, men just det förstörs lite av plastkänslan man får av att trycka på knappen. Det är inte viktigt, men måste påpekas.

Batteritiden är däremot imponerande. Secuyou anger den inte på hemsidan eller i manualen, men Access-versionen ska kunna ticka och gå i upp till två år med två AAA-batterier och jag kan själv bekräfta att den åtminstone höll i mer än ett år. Det är naturligt att tro att Matter-versionen med Wi-Fi kommer att hålla lite kortare, men efter tre månaders användning går den fortfarande som en klocka.

Secuyou Smart Lock Matter
Secuyou Smart Lock Matter monterat på en altandörr. Den eleganta designen smälter in sömlöst i de flesta interiörer. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konkurrenter

Det finns inte många seriösa konkurrenter inom smarta altandörrlås. Yale Code Handle är en av få. Den erbjuder låsning och öppning med kodpanel och app-styrning och finns i tre utföranden för olika dörrtyper. Jämfört med Secuyou saknar Yale-modellen Matter-stöd och integration med Apple HomeKit. Men Google Home stöds, och med bättre Google Assistant-funktionalitet än Secuyou har.

Yale styrs bäst genom Yales egen app, medan Secuyou förlitar sig på tredje part. Tills Yale-produkterna får Matter-support är Secuyou ett bättre val om du ska integrera exempelvis kameror, dörrlås, garageportsöppnare och larm från olika märken.

Läs också Ditt smarta hem blir enklare med Matter Matter överbryggar klyftan mellan smarta hemprodukter så att de fungerar sömlöst mellan de stora plattformarna.

Slutsats

Secuyou Smart Lock Matter fyller en viktig lucka i det smarta hemmets säkerhet. För befintliga Secuyou-användare är uppgraderingen definitivt värd investeringen. För nya köpare som vill ha ett snyggt, pålitligt och fullt integrerat smart lås till sin altandörr är detta ett utmärkt val, särskilt för de som har Apples ekosystem.

Ett par mindre svårigheter under installationen och begränsat Google Home-stöd sänker betyget en smula, men sammantaget är detta lås ett övertygande paket för det smarta hemmet, med funktioner som överträffar de få konkurrenterna på denna specifika marknad.

Karakter
Secuyou Smart Lock Matter
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Smidig städning

Disco i kylskåpet

Mytdräpare i tvättstugan

När små hinder blir oöverstigliga

Spegel, spegel på väggen där, vem rakar slätast här

Bra sugförmåga i elegant format

Larm med 1 km räckvidd

Bra val för öppna kök

Ljud & Bild