TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: CMF by Nothing Phone 1

Den bästa budgetmobilen vi någonsin har testat

CMF by Nothing Phone 1 är naturligtvis inte den bästa smartmobilen på hela marknaden. Men för de här pengarna är det ingen som kommer i närheten.

Av / 2024-09-11 - 09:14
CMF by Nothing Phone 1

Home tycker

  • Snygg, färgrik och genialt praktisk design. Stor, ljusstark och färgrik S-AMOLED-skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Bra huvudkamera med välfungerande porträttfunktion. Imponerande prestanda för pengarna och nästan oslagbar batteritid.
  • Kameran får klara sig utan bildstabilisering och optisk zoom. Den har inte heller något ultravidvinkelobjektiv. Mobilen saknar NFC och får nöja sig med IP52-certifiering.

CMF är ett oberoende budgetmärke från teknikföretaget Nothing. Carl Pei, medgrundare av mobiltillverkaren OnePlus, ligger bakom Nothing som nyligen lanserade den relativt billiga mobiltelefonen Phone (2a).

Men med CMF vill Nothing introducera ”ren och tidlös design i budgetkategorin” och när de första produkterna – CMF Watch Pro och CMF Buds Pro – lanserades 2023 lovade Carl Pei högre kvalitet än vanligt i prisklassen.

Den första smartmobilen från budgetmärket, CMF by Nothing Phone 1, uppfyller verkligen det löftet. Faktum är att Phone 1 snudd på en bättre mobil än den ovan nämnda Nothing Phone (2a), som är 2 000 kronor dyrare. Och det är helt uppenbart att CMF-mobilen är ett betydligt bättre köp än alla andra smartmobiler i samma prisklass. Här får man så mycket mobil för pengarna att vi har svårt att sluta applådera.

CMF Phone 1
CMF Phone 1 ser lite ut som en iPhone med sin helt platta skärm och rundade hörn. Detsamma gäller design och placering av knapparna på mobiltelefonen. (Foto: Peter Gotschalk)

Design och konstruktion

Framifrån ser CMF Phone 1 ut som sina Nothing-kollegor. Den liknar med andra ord en iPhone med sin helt platta skärm och rundade hörn. Detsamma gäller knapparnas utformning och placering.

CMF Phone 1
Vårt testexemplar har en mattsvart baksida, men CMF Phone 1 finns även i blått, grönt och orange, och det sitter till och med små skruvar på sidorna av baksidan så att man kan byta ut den mot ett skal i en annan färg. (Foto: Peter Gotschalk)

Baksidan är en annan historia. Borta är Nothings sedvanliga Glyph Interface med genomskinlig plast. Vårt testexemplar har i stället en mattsvart baksida, men CMF Phone 1 finns även i blått, grönt och orange, och det sitter till och med små skruvar längs sidorna på baksidan så att man kan byta ut den mot ett skal i en annan färg. En liten skruvmejsel ingår till det de utbytbara baksidorna.

Annons

I det nedre högra hörnet hittar man också vad som vid första anblicken ser ut som ett vridreglage, men som i själva verket bara är en stor skruv som kan tas bort för att sätta dit en stödfot eller nyckelband på telefonen. Det är praktiskt och helt enkelt genialt. Sällan har en mobiltelefon känts så solid och användbar.

CMF Phone 1
I det nedre högra hörnet hittar man det som vid första anblicken kan se ut som någon form av vridreglage, men som egentligen bara är en stor skruv. (Foto: Peter Gotschalk)

Låt dock bli att ta med dig CMF Phone 1 in i duschen eller utomhus om det regnar mycket. Telefonen får nöja sig med en IP52-certifiering, vilket innebär att den bara klarar lite damm och vattenstänk.

cmfphone1_fod cmfphone1_ring
<
>
Man kan ta bort skruven och sätta dit en stödfot eller en nyckelrem. Det är opraktiskt och helt enkelt briljant. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm och ljud

Trots det låga priset är CMF Phone 1 utrustad med en S-AMOLED-skärm. Och till och med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och en maximal ljusstyrka på 2 000 nits, vilket är helt otroligt med tanke på priset.

Skärmbilden är färgstark och skarp och tack vare HDR+ går det inte att klaga på kontrasten heller. Kort sagt är nivån långt över vad vi hade förväntat oss. Observera dock att skärmen inte är skyddad av någon form av Gorilla Glass eller annat förstärkt glas.

CMF Phone 1
CMF Phone 1 är utrustad med en S-AMOLED-skärm. Som till och med har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och en maximal ljusstyrka på 2 000 nits. (Foto: Peter Gotschalk)

På ljudsidan får man nöja sig med en enda inbyggd högtalare, så det finns inget stereoljud om man spelar spel eller tittar på video utan hörlurar.

Kamera

Kameran är inte snofsig på något sätt. Huvudkameran är på 50 megapixlar och har stöd av en djupsensor, medan selfiekameran är på 16 megapixlar. Inget av objektiven har optisk zoom eller bildstabilisering och man får dessutom klara sig utan ultravidvinkel. Ändå blir bilderna bra och har tillräckligt med dynamik och kontrast, så länge man inte utsätter kameran för dåliga ljusförhållanden. Porträttfunktionen ger också fina resultat med stöd av djupsensorn.

CMF Phone 1
Huvudkameran är på 50 megapixlar och stöds av en djupsensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Med den här prislappen kan man inte förvänta sig den dyraste och senaste Snapdragon-processorn från Qualcomm. I stället har Nothing utrustat CMF Phone 1 med samma MediaTek Dimensity 7300 som sitter i den dubbelt så dyra Edge 50 Neo, som Motorola just har lanserat i Belgrad.

Vi har naturligtvis utsatt Phone 1 för lite av varje, inklusive YouTube-videor, webbsurfning och några av de största och mest grafikintensiva spelen vi kunde hitta i Google Play-butiken. Och inte vid något tillfälle blev telefonen glödhet eller började bete sig konstigt.

cmfphone1 brunnen
När ljusförhållandena är bra tar CMF Phone 1 utmärkta bilder med bra färger och kontrast. (Foto: Peter Gotschalk)

I våra benchmark-tester presterar CMF Phone 1 på samma nivå som ovan nämnda och betydligt dyrare Nothing Phone (2a), och bland andra jämförbara mobiler kan vi nämna Honor Magic6 Lite, som märk väl också kostar en tredjedel mer än Phone 1. Vi får gå hela vägen upp och betala dubbelt så mycket för en premiummobil som OnePlus Nord 4 innan CMF Phone 1 inte längre hänger med. Utom när det gäller batteritiden, där Phone 1 med sitt 5 000 mAh-batteri kan hålla minst lika länge utan att laddas som betydligt dyrare modeller.

Mobilen kör Android 14 och senaste versionen av Nothing OS som har ett helt eget formspråk och estetiskt uttryck. Och det finns inga överflödiga appar. Fans av en helt ren Android-upplevelse bör därför kolla in CMF Phone 1, eftersom den har en nästan minimalistisk version av operativsystemet, nästan uteslutande med Googles egna appar. Användargränssnittet har dock den mycket märkliga Nothing OS-designen som bland annat består av egna teckensnitt och widgets ritade med prickar i en svartvit färgkombination.

cmfphone1 dybde
Tack vare djupsensorn tar CMF Phone 1 även bra porträttbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Man får dock nöja sig med att uppdatera operativsystemet två gånger, medan Nothing lovar tre års säkerhetsuppdateringar. Och mobiltelefonen har inte NFC, så den kan inte användas för att betala trådlöst via Google Wallet.

Å andra sidan kan det inbyggda minnet utökas med upp till 2 extra terabyte via microSD-kort, vilket inte så många andra mobiltelefoner klarar i dagsläget.

Kameran är inte speciellt snitsig, men kan spela in video i slow motion. (Video: Peter Gottschalk)

Slutsats

Naturligtvis är CMF by Nothing Phone 1 inte den bästa smartmobilen i världen. Den får nöja sig med en MediaTek Dimensity 7300-processor, IP52-certifiering, en 50-megapixels kamerasensor och en enda inbyggd högtalare. Och så får den klara sig utan NFC samt optisk zoom och bildstabilisering.

Men kameran gör fortfarande jobbet mer än tillfredsställande, S-AMOLED-skärmen har en knivskarp och ljusstark bild och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, och det enorma 5 000 mAh-batteriet håller strömmen i flera dagar innan man måste ladda mobilen överhuvudtaget. Och den läckra designen med utbytbara baksidor och den stora skruven som går att ta bort för att i stället sätta dit en stödfot eller en rem, är så praktisk och genomtänkt att den måste kallas genialisk. Och Android-entusiaster kommer att älska Nothing OS-användargränssnittet.

Och när man tittar på prislappen så borde den inte vara möjlig. CMF Phone 1 kostar mindre än 3 000 kronor (med 256 gigabyte inbyggd lagring, modellen med 128 gigabyte är ännu billigare!) och i den prisklassen är vi vana vid usla mobiltelefoner som HMD Pulse Pro, som är så medioker att man nästan klarar sig bättre med en gammaldags mobil i nya kläder som Nokia 3210.

CMF Phone 1 bevisar att en bra smartmobil inte behöver kosta mycket pengar. I skrivande stund är den bättre än alla andra mobiler i samma prisklass, och ger så mycket valuta för pengarna att det nästan är för bra för att vara sant.

Karakter
CMF by Nothing Phone 1
Basic
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild