TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: LG InstaView med MoodUp (GBG719MDNN)

Genomskinlig dörr och discobelysning

En smart och spektakulär kyl & frys för den som vill sticka ut från mängden.

Av / 2024-09-21 - 11:24
LG InstaView med MoodUp (GBG719MDNN)

Home tycker

  • Oväntat praktiskt med glasdörr. Kul och mysigt med belysning och partyläge. Effektiv kyl & frys med praktiska temperaturfunktioner. Tyst.
  • Ingen röstassistent eller stöd för ekosystem för smarta hem som Google Home eller Apple Homekit. Frysen känns väldigt basic jämfört med resten. Dum placering av högtalaren. Högt pris.

Jonas Ekelund

Oavsett vilka tekniska innovationer som skett inom kylteknik och vilka effektiviseringar som gjorts under åren så ser en kyl & frys fortfarande ungefär likadan ut. Det är en plåtlåda med två dörrar, som möjligen kan fås i rostfritt i stället för vitt. Vi har visserligen sett framtids-utopiska modeller som Samsung Family Hub som har en stor pekskärm på dörren, men då har de också fantasipriser. LG gör nu ett försök att ändra på hur en kyl & frys ser ut, hur man använder den och vad man kan ha den till.

Läs också Samsung Family Hub blir nästan som en familjemedlem Samsungs Family Hub är fullspäckad med smarta funktioner.

Konstruktion

LG Instaview med MoodUp har visserligen samma konfiguration som vanligt med en hög kyldel ovanpå en något lägre frysdel. Men där slutar likheterna. Frysens dörr är en enda stor ljuspanel som kan fås att lysa med valfri färg. Det känns som att LG har samarbetat med Philips Hue, eller för all del Philips tv-apparaternas Ambilight. Stämningsljus helt enkelt. Och dörren är faktiskt av glas. Det är så klart en nackdel eftersom det samlas fingeravtryck, men vi återkommer till varför det är en glasdörr och poängen med det senare. Längst upp sitter en liten bildskärm där man kan få den information man vill ha. Baksidan är helt slät, vilket gör att det inte samlas damm där som på gamla tiders modeller.

Kylen har bra hyllor, med luckor, och två kyllådor för känsliga livsmedel. (Foto: LG)

Inredning

I kylen sitter tre vanliga glashyllor, men de har även en lucka man kan fälla ner framför, för att förhindra att man släpper ut kylan i onödan när dörren öppnas. Längst ner hittar vi Fresh Converter-lådan där det är som kallast, och där har man lämpligen kött, fisk och rotsaker. Ovanför sitter Fresh Zone-lådan som helt enkelt är grönsakslådan, även lämplig för frukt.

Problemet är att det är samma höjd mellan hyllorna och att det därför bara är mindre saker man kan ha på dem. 16-17 centimeter är för lågt för en flaska chilisås, större glasburkar eftersom den uppfällda luckan minskar höjden ännu mer, och definitivt för boxviner. Konstruktörerna kan inte ha insett att vanligt folk inte bara dricker vin på flaska. Den enda lösningen var att helt ta bort grönsakslådan, vilket känns som att sabotera tanken med kylzonerna.

Det får bara plats låga saker i kylen, inga vinboxar här inte. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Dörren har tre ordentligt djupa fack, varav det nedersta är högt nog för flaskor. Man kan däremot inte flytta någon av dem, vilket är lite synd. Den bakre väggen täcks av LG:s Metal Fresh-platta som ger en underhållsfri design och som fördelar kalluft till alla hyllor. I frysen hittar vi tre plastlådor med genomskinlig front, med samma höjd men den nedersta är i vanlig ordning lite grundare än de andra. Frysen känns förvånansvärt enkel i förhållande till resten. Lådorna är av enkel konstruktion och har inget bra handtag och det saknas belysning. Vilket är lite ironiskt när det är belysning på utsidan av dörren.

Annonce
För en så avancerad kyl-frys är frysen oväntat alldaglig. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Smartfunktioner

Kyl-frysen kan styras från LG ThinQ-appen. Naturligtvis kan man ställa in vilken temperatur man vill ha i kylen respektive frysen, och det finns snabbinställningar för olika matvaror. Men man kan även aktivera Express Cool eller Express Freeze om man har lastat in en massa varma matvaror från affären. Riktigt avancerat blir det när man kan ställa in Fest-läge, vilket gör kylen beredd på att folk kommer springa och öppna dörren hela tiden, så att den snabbt kan få ner temperaturen igen. Eller semesterläge när den tvärtom kan ta det lugnt eftersom ingen öppnar dörren. Det finns även ett nattläge när den dämpar ljus och ljud.

LG Moodup ThinQ diary LG Moodup party LG Moodup temperature LG Moodup ThinQ app
<
>
Med så begränsad textlängd är det närmast ett skämt att kalla det ”diary”. (Skärmbild: L&B Home)

 

Naturligtvis kan man anpassa skärmen högst upp på dörren. Som standard visar den inställd temperatur, klockan eller en bild. Man hade kunnat tro att den kunde visa aktuell temperatur, men vi hittade åtminstone inte det i appen. Men man kan också lämna meddelanden på skärmen. Det lät praktiskt. Som att påminna barnen om att ta med sig gymnastikkläder till skolan. Men tyvärr kan meddelandet bara vara 20 tecken långt, vilket gör funktionen betydligt mindre praktisk. Speciellt om man jämför med Samsung Family Hub och dess stora pekskärm där man kan visa kalendrar, möten och påminnelser.

Skärmen kunde ha använts bättre. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vi hade gärna sett någon form av integration med det smarta hemmet som Google Home eller Apple Home. Eller varför inte integration med röstassistenter, eller möjlighet att lämna röstmeddelanden nu när det finns en högtalare.

InstaView och MoodUp

Det stora partytricket, och det som imponerade mest på folk som vi visade det för, är InstaView. När belysningen i kylen är släckt ser dörren nämligen ut som en vanlig slät svart dörr. Men när man knackar på den två gånger så tänds ljuset och så ser man in i kylen! Vi har sett andra tillverkare lösa det genom att montera in kameror och så ska man titta på mobilen. Det här är enkelt och smart för hur ofta går man inte och öppnar kylskåpsdörren och så står man där och stirrar och undrar vad det egentligen var man skulle hämta. Nu kan man titta utan att släppa ut kylan.

 

MoodUp är helt enkelt den anpassningsbara belysningen på frysens dörr. Den samspelar med färgbelysningen i kylen för att antingen skapa mysbelysning eller feststämning. En ganska stor del av appen upptas av olika teman för färgsättning. Men man kan också verkligen skapa party i köket eftersom kyl-frysen har… inbyggd högtalare! Därmed kan man spela musik och få belysningen att hänga med i rytmen. Tyvärr sitter högtalaren ovanpå kylskåpet, så om man byggt in det kan man inte använda funktionen.

Slutsats

Det här är en kul och uppseendeväckande kyl & frys för tekniknörden som har gott om pengar. Att kunna knacka på dörren för att se innehållet i kylen var mer användbart än vi trodde. Däremot är så klart mysbelysning och discofunktionen bara en kul extrafunktion. Frågan är om man tycker att det är värt alla extra pengar. Och varför kan man inte integrera den i det smarta hemmet? LG InstaView är dock en modern och högeffektiv kyl & frys, men det kan vara värt att titta på de mer prisvärda modellerna utan de mest spektakulära effekterna.

Karakter
LG InstaView med MoodUp
High End

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Disco i kylskåpet

Mytdräpare i tvättstugan

När små hinder blir oöverstigliga

Spegel, spegel på väggen där, vem rakar slätast här

Bra sugförmåga i elegant format

Larm med 1 km räckvidd

Bra val för öppna kök

Perfekt grillresultat varje gång

Här är den ultimata pizzaugnen

Att göra den ”dumma” luftkonditioneringen smart är en god idé

Effektiv kylning i sommar

Skryt eller inte?

Rulla till toppen