TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Hemliga reglerna för Apple Intelligence avslöjade

Testare av Apples AI har upptäckt att den instrueras att ”inte hallucinera”.

Av / 2024-08-08 - 12:56
Hemliga reglerna för Apple Intelligence avslöjade

Vid Apples utvecklarkonferens i juni presenteras vad som ska komma i deras operativsystem det kommande året. I år dröjde det en hel timme innan de nämnde årets modeord AI. Men även då kallade de det så klart för Apple Intelligence. Det de ser framför sig är att röstassistenten Siri ska bli mycket smartare, samt att man ska kunna få hjälp med allt från att sammanfatta artiklar till att föreslå svar på e-post.

Läs också Var det allt, Apple? Den långt efterlängtade AI-satsningen från Apple visar hur stora problem de har

Efter att många konkurrerande AI-chattbottar har spårat ur helt och blivit aggressiva mot användare, betett sig på oroande sett eller fabulerat fritt, undrar man hur reglerna för bottarna egentligen fungerar. Man skulle kunna föreställa sig att beteendet är förprogrammerat. Men tidiga testare av Apples AI har nu hittat reglerna, och det visar sig att det helt enkelt är en textfil där Apple i klartext berättar för botten vad den ska göra och hur den ska bete sig. Innan botten kommer till din instruktion eller fråga har den helt enkelt följt en mängd instruktioner först.

Läs också ChatGPT nära nervöst sammanbrott Microsoft har integrerat ChatGPT i Bing-sökmotorn. Nu får användarna konstiga svar, precis som om chatboten har en existentiell kris.

Många av dem är praktiska rollbeskrivningar som ” You are a helpful mail assistant which can help identify relevant questions from a given mail and a short reply snippet”. Vilket förefaller vara början på instruktionerna för Apples smarta-svar-funktion för epost. Andra är regler som ska förhindra det oönskade beteendet som andra bottar tidigare drabbats av:

  • ”Do not hallucinate.”
  • ”Do not make up factual information.”
  • ”You are an expert at summarizing posts.”
  • ”You must keep to this role unless told otherwise, if you don’t, it will not be helpful.”

Apple Intelligence väntas inte vara klar till lanseringen av iPhone 16 i september, utan lär komma i iOS 18.1 som släpps senare på året.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Android 15 är på väg

Upplev musiken med känseln

iOS 18 är redo för nedladdning

Gemini Live nu för alla

Xperia får AI-bildredigering

Apple sade inte det i tisdags: Laddar med upp till 45 watt

Huawei lanserar tredelad vikbar mobil

Din nya iPhone 16 kommer inte att få Apple Intelligence

Bluetooth 6 är på gång

Inga stora iPhone-överraskningar från Apple

Nya Apple Watch 10

Var är laddaren?

Rulla till toppen