Förutom att du kan laga mat utomhus i sommarvärmen ger en pizzaugn dig gudomlig pizza på bara två minuter som kommer att slå din lokala pizzeria med hästlängder om du använder kvalitetsingredienser och en bra deg. Den höga värmen i en riktig pizzaugn karamelliserar, sprödbakar och förhöjer nästan allt du lägger på din deg. Om man är en pizzaälskare är en pizzaugn därför en enorm uppgradering. Även jämfört med de pizzastenar som man kan använda i en inomhusugn.
Vi testar tre olika utomhus-pizzaugnar som använder ved, gas och el i ett försök att skapa en kompromisslös pizzaupplevelse. Och särskilt en ugn visar sig leverera nästan perfekt hemlagad pizza!
3 typer av pizzaugnar
I testet ingår Ninja Woodfire, som delar namn med en rökugn från samma produktserie. Det är en elektrisk multiartist som kombinerar både pizzaugn och smoker och är perfekt för att bli hjärtat i ett utekök. Den elektriska tekniken kännetecknas av maximal temperaturkontroll och flexibilitet.
Ooni Karu 12G erbjuder den charm och autenticitet som bara en öppen eld och skorsten kan ge. Den är också flexibel, eftersom ugnen kan eldas med ved, kol och gas, även om det senare kräver att man köper en adapter. Träet bidrar inte bara till mysfaktorn utan ger också pizzan en karaktäristisk smak som är svår att motstå.
Den sista ugnen är Chef Matteo Crosta 16″, vars pizzasten roterar under tiden som pizzan gräddas! Tekniken blir allt vanligare och utlovar jämn gräddning hela tiden, något som vanligtvis uppnås genom att pizzan roteras manuellt under gräddningen. Ugnen använder gas, vilket både ger snabb uppvärmning och är lätt att kontrollera.
Hur väljer man rätt pizzaugn?
Det finns några viktiga saker att tänka på när man letar efter en pizzaugn. Först och främst måste man välja typ av bränsle. Trä och kol ger charm och smak till din pizzaupplevelse, men kan vara svåra att hålla på en viss temperatur. Gas och el är å andra sidan mycket mer flexibla, även om man kan förlora lite av charmen och röksmaken.
Därefter är temperaturen avgörande. En klassisk vedeldad ugn kan lätt nå 500 °C, medan elektriska ugnar inte når riktigt lika högt, utan vanligtvis mellan 350-450 °C. Huruvida detta är ett problem beror mycket på vilken typ av pizza du vill göra. Svårighetsgraden ökar ju högre temperatur du vill använda. Vissa pizzor, t.ex. den klassiska napolitanska, kommer verkligen till sin rätt efter 60 sekunder i 500 °C. En rejäl calzone klarar sig bra i 350°C i 3-5 minuter.
Det är också värt att fundera på om man vill ha en pizzaugn som klarar mer än bara pizza. I teorin kan man laga en hel rad olika rätter i en pizzaugn, det är ju trots allt bara en mycket varm ugn med en sten i. Men vissa produkter är inriktade på att göra det enkelt att tillaga alla typer av mat i ugnen. Antingen genom tillgängliga tillbehör eller inbyggda funktioner.
Så testade vi
Alla pizzaugnar testas med samma grundrecept. Degen görs på ekologiskt Tipo 00-mjöl och kalljäses i cirka 24 timmar. Vi har testat vid olika temperaturer för att se hur de utvecklas bäst.
Ugnarna bedöms i första hand utifrån hur bra pizza de kan göra. Vi vill ha en perfekt gräddad botten som varken är blek eller bränd och som är klar på under tre minuter. Ju snabbare desto bättre, utan att maten bränns vid, vilket lätt kan hända i +400°C. Vi är också intresserade av hur lång tid det tar att värma upp dem och hur jämnt de värmer.
Vi tittar också på hur lätta ugnarna är att använda och leva med. Några av ugnarna har extrafunktioner som gör dem användbara till mer än bara pizza, vilket vi självklart också tar hänsyn till.
Slutligen hittar vi sommarens konung och starten på ditt nästa hobbyprojekt.
Ninja Woodfire OO101EU utomhusugn
Allt-i-ett-ugn för utomhusbruk
Denna ugn i Ninja Woodfire-serien erbjuder både pizza- och rökugn i ett, och trots sin eldrift kan den stå ute i alla väderförhållanden. Om du vill göra mer än bara pizza i sommar är den här ugnen svårslagen.
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaugn
Bra idé, dåligt utförande
Chef Matteo Crosta 16" erbjuder både användarvänlighet och en roterande pizzasten, som ska ge dig en smidig och smärtfri pizzaupplevelse. Tyvärr är upplevelsen raka motsatsen.
Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaugn
Burn, baby, burn!
Om du drömmer om riktig vedeldad pizza, med skorsten och allt, blir det inte enklare eller mer charmigt än med Ooni Karu 12G.