TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Nokia Lumia 2520

Den tredje vägen

Med Lumia 2520 visar Nokia att de visst vet hur man bygger surfplattor. Men Microsofts operativsystem är smolk i glädjebägaren.

Av / 2014-06-18 - 06:00
Nokia Lumia 2520

Home tycker

  • Nokia har lyckats bra med Lumia 2520. Designen är tilltalande och robust, skärmen är enormt ljusstark och så kan surfplattan köra 4G/LTE.
  • Microsofts ofärdiga surfplatte-plattform, Windows RT, är Lumia 2520:s största akilleshäl. Dessutom lider skärmen av gulstick, ljudet är lite tamt och den spegelblanka plastytan suger nästan åt sig fingeravtryck.

Lumia 2520 är Nokias första surfplatta på flera år, men den riskerar också att bli Nokias sista. Den finska mobiltillverkaren har tagits över av Microsoft och tiden får utvisa om Nokia kommer att få lov att bygga produkter under eget namn eller om märket kommer att försvinna helt och slukas av mjukvarujätten från Seattle.

Redan innan affären var Microsoft och Nokia sammansvetsade partner.http://ljudochbild.se/test/microsoft-surface-2 Till exempel är Nokia den enda tillverkaren som under hela 2013 och ännu så länge även i år har lanserat smartmobiler som kör Microsofts mobila operativsystem Windows Phone. Och med Lumia 2520 är Nokia det enda märket, bortsett från Microsofts egen Surface 2, som har en surfplatta som bygger på Microsofts speciella operativsystem för just surfplattor, Windows RT 8.1.

Men även om Nokia och Microsoft är sammanslagna och Surface 2 och Lumia 2520 alltså nästan har samma ursprung, så drivs den finska mobiltillverkaren fortfarande som ett eget företag och Lumia 2520 är en egentillverkad surfplatta. Det ser man direkt vid första ögonkastet.

Design
Nokias surfplatta är gjord av plast rakt igenom, men kvalitetskänslan är ändå i topp. Ingenting knakar eller knarrar och den känns faktiskt nästan lite för rejäl och tung med sina 615 gram. Designfilosofin, den så kallade Fabula-designen, har Lumia 2520 uppenbarligen gemensamt med Nokias Lumia-telefoner. Vårt testexemplar är strålande rött (finns även i svart), kanterna är avrundade och nästan mjuka, och ytan av plast är så glatt att den skiner. Surfplattan är med andra ord behaglig att hålla i handen, även under längre stunder, och är en fröjd för ögat. Kom bara ihåg att ha putsduken i närheten, för den blanka plastytan tycks samla på flottiga fingrar och efter ett par timmar ser Lumia 2520 ut som om den råkat i klorna på en fyraåring.

nokia_lumia_2520_twodevice

Annons

Skärm
Det gäller skärmen också, vilket tyvärr inte är det enda negativa vi har att säga om den 10,1 tum stora Full-HD-skärmen med Nokias egen ClearBlack-teknik. Den ska se till att svart är helt kolsvart och att vitt är helt kritvitt. När det gäller svärtan så håller Nokia vad de lovar, medan det går mindre bra med den vita ”färgen”. Skärmen lider nämligen av gulstick, vilket naturligtvis blir mest tydligt när man tittar på en skärmbild med vit bakgrund, men det skiner igenom även i foton och filmer. Nåväl, det betyder faktiskt att bilder och video får en varmare glöd än vad de till exempel har på en iPad Air, så det är en fråga om personlig smak om man tycker att gulsticket är något problem eller inte.

Å andra sidan är färgerna rent generellt mycket skarpa och klara, och skärmen är fortfarande mycket ljusstark. 650 cd/m² (candela per kvadratmeter) kan Lumia 2520 skryta med, medan iPad Air har nästan 450 cd/m² och Lumia 2520:s närmaste konkurrent, Surface 2, med sina 315 cd/m² nästan får betraktas som en ljussläckare. Den ljusstarka skärmen betyder att Lumia 2520 är enklare att använda utomhus, även i rätt så skarpt solljus, än någon annan surfplatta vi har testat, vilket helt klart ger bonuspoäng när vi sätter betyg för bildkvaliteten.

Ljud
Gulstick eller inte, Nokia har lagt ner mycket krut på skärmen. Detsamma kan man däremot inte säga om ljudet. Vi testade med våra trofasta Philips Fidelio S2-öronsnäckor, som har ett klart och ofiltrerat ljud, och även om vi inte direkt kan klaga på ljudet i Lumia 2520 så saknas det tryck och volym.

Men det är när vi håller på att testa ljudet som vi stöter på det kanske enda riktigt stora irritationsmomentet Nokia-surfplattan har, nämligen programvaran. Eller rättare sagt: operativsystemet.

Vi har lagt all vår musik på en microSD-kort i en mapp som heter ”Music”. Och ska man lyssna på musik med en Windows RT-surfplatta så använder man appen Xbox Music. Där väljer man sin musikkälla under menyalternativet ”Choose where we look for music…”. Men även om man väljer microSD-kortet som källa så visas inte mappen ”Music” och vi är hänvisade till Utforskaren för att hitta musiken på minneskortet så att vi ska kunna lyssna på våra favoritlåtar.

nokia_lumia_2520_right

Programvara
På det stora hela är Windows RT surfplattans stora akilleshäl. Jodå, visst är version 8.1 bättre än ursprungliga Windows RT, som vi stötte på när vi testade Microsofts första Surface-platta, och det har också tillkommit appar som förut lyste med sin frånvaro (till exempel Facebook och Twitter), men på sina ställen är plattformen fortfarande användarovänlig.

Vi beskrev ovan vad som händer när man försöker hitta sin musik i Xbox Music om man har sina låtar på ett microSD-kort, och i Foto-appen stöter man också pannan mot en vägg. Där kan man bara välja mellan biblioteket Bilder, som ligger lokalt, och SkyDrive. Vad tjänar det då till att man kan utöka minnet? Och det bör också påpekas att det bara finns 14,5 gigabyte kvar av de 32 gigabyte som Lumia 2520 har från början, när operativsystemet och de många förinstallerade apparna har tagit vad de behöver.

Naturligtvis är det prisvärt att Lumia 2520, för övrigt precis som Surface 2, har Microsoft Office 2013 installerat, men de olika Office-programmen kör i skrivbordsdelen av Windows RT, vilket milt sagt inte är optimalt eftersom man sköter sin surfplatta med fingrarna. Ironiskt nog är Microsofts surfplatteversion av Office till iPad en hel del bättre och mer användarvänlig än Office-paketet till företagets egen surfplatte-plattform.

Utöver Office tar Nokias egna appar en del av platsen. Det handlar bland annat om Nokias egen karttjänst Here Maps samt videoredigering med Video Director och bildalbumet Storyteller, men även om Nokia på detta sätt försöker förbättra användarkänslan så är det bara ett plåster på det blödande Windows RT-såret. Tyvärr.

Slutsats
Kort och gott kan man säga att Nokia med sin Lumia 2520 har visat att de visst kan bygga en surfplatta. Till och med en riktigt bra sådan, med läcker design, rejäl byggkvalitet och en lysande skärm. Men programvaran står Microsoft för, och Windows RT är och förblir en flopp.

Av de två Windows RT-baserade surfplattorna på marknaden är Nokia Lumia 2520 dock den bästa. Skärmen är en smula bättre, designen är mer användarvänlig och Nokia-surfplattan går att använda med 4G/LTE-anslutning, vilket Surface 2 får klara sig utan.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild