Amerikanska Motorola har funnits sedan 1928, men började inte tillverka bärbara telefoner förrän 1984, då världen introducerades för DynaTAC 8000X. Därefter gick utvecklingen snabbt och för 20 år sedan, 2004, lanserades den första Razr-telefonen, Motorola Razr V3. Nu har vi fått testa den senaste generationen av den ikoniska flipptelefonen, som numera tillverkas och marknadsförs av det kinesiska företaget Lenovo. Det är dags för ett test av Motorola Razr 50 Ultra.
Snygg och helt klart godkänd design
På ytan är Motorola Razr 50 Ultra väldigt lik förra årets Razr 40 Ultra med några få, men inte helt obetydliga skillnader – och några nya färger med roliga namn.
För att ta det uppenbara först, så har skärmen på utsidan förstorats till 4 tum i stället för 3,6 från förra årets modell, vilket i stället har blivit den nya standarden på basversionen av Razr 50. Den nya skärmen fyller elegant hela framsidan av telefonen, och jag måste erkänna att jag har börjat älska den. Appar som Spotify, Google Maps, kalender och kameror är lättåtkomliga utan att man behöver fälla upp telefonen.
Det är något man snabbt vänjer sig vid att använda, och jag har inte svårt att se tjusningen med en flipptelefon år 2024 med en så fin skärm på utsidan. Den externa skärmen skyddas av Gorilla Glass Victus, som introducerades för fyra år sedan. Vissa kanske hävdar att Motorola borde ha använt den nyare och mer reptåliga Victus 2 från 2022 eller den helt nya Gorilla Glass Armor från 2024, som finns på Samsung Galaxy S24. Det är dock värt att notera att den nuvarande närmaste konkurrenten, Samsung Galaxy Z Flip 5, är utrustad med Gorilla Glass Victus 2.
När vi öppnar telefonen möts vi av ännu en skärm. Den är i stort sett identisk med förra årets modell, även om den har en något högre maximal ljusstyrka på 3 000 nit, där förra årets modell fick nöja sig med 1 400 nit. Den är lättläst i nästan alla ljusförhållanden och har bra betraktningsvinklar. Eftersom det här är en vikbar telefon är det bara naturligt att ge vecket i mitten några berömmande ord. Man märker faktiskt inte att det finns där om inte ljuset träffar det. Det känns när man drar fingret lätt över det, men det är inte på något sätt störande i vardagen.
Både den yttre och den inre skärmen har en uppdateringsfrekvens på 165 Hz. Detta märks tydligt när man bläddrar i menyer och i webbläsaren. Färgerna är rika och mättade och tack vare HDR10+ och Dolby Vision kan du njuta av allt ditt favoritinnehåll från Netflix, Disney+ och liknande tjänster.
Inte den snabbaste av toppmodellerna
Trots att det i princip är en toppmodell har Razr 50 Ultra inte den snabbaste av de senaste processorerna från Qualcomm. Vi får nöja oss med Snapdragon 8s Gen 3, som ligger närmare Snapdragon 8 Gen 2 i prestanda, även om den tillhör den senaste generationen och därför är bättre utrustad för dagens AI-uppgifter.
Benchmarkresultaten talar för sig själva, och Razr 50 Ultra ligger efter modeller som Samsung Galaxy S24 Ultra, OnePlus 12 och Xiaomi 14 Ultra, som alla är utrustade med Snapdragon 8 Gen 3. Detta är särskilt tydligt i spel, där den inbyggda GPU:n levererar knappt hälften av prestandan.
Med det sagt är benchmark-resultaten inte så intressanta i vardagen och få kommer att märka av en något strypt processor. Den vikbara smartphonen känns väldigt snabb och i kombination med 12 gigabyte RAM kan du utan problem jonglera med flera appar, ta foton och aktivera Google Gemini, ersättaren för Google Assistant, via strömknappen utan att uppleva slöhet eller fördröjningar.
Razr 50 Ultra är perfekt för selfies och gruppbilder (Foto: Motorola)När det gäller batteriet har Motorola Razr 50 Ultra ett 4 000 mAh-batteri som kan laddas med upp till 45 watt. I lådan medföljer en 68 watts laddare. Det är trevligt att se att det kommer som standard och inte har hoppats över. Om du har en trådlös laddare kan du ladda din telefon med 15 watt och ladda dina öronproppar med 5 watt omvänd laddning. Som vårt batteritest visar får du lätt ut en hel dags användning av Razr 50 Ultra. Nästan 11 timmar med skärmen påslagen är definitivt acceptabelt.
Nästan ren Android
Motorola Razr 50 Ultra kör Android 14 och använder Motorolas eget användargränssnitt, HELLO UX. Om man föredrar så få distraherande element som möjligt är detta att föredra. Tyvärr får du bara tre större programuppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar.
I en tid när mjukvara är så viktigt och människor behåller sina mobiltelefoner allt längre är detta helt enkelt för lite. Med både Google och Samsung får du sju Android-uppdateringar med toppmodellerna, medan Apple är kända för att uppdatera och underhålla sina telefoner i sex år. Precis som med skärmen är anledningen till detta förmodligen det lägre priset, men Motorola borde ändå höja ribban lite.
Briljant för selfies
Den sista punkten att täcka är naturligtvis kamerorna, som nu kan matcha de som finns i icke-vikbara toppmodeller. I Motorola Razr 50 Ultra finns det två linser på baksidan. En 50 megapixel huvudkamera och en 32 megapixel teleobjektiv med 2x optisk zoom. Detta är en annan skillnad jämfört med förra årets modell, som var utrustad med en ultravidvinkellins i stället för en telefotolins.
Även om jag hade föredragit tre linser så att jag kunde få med allt, precis som med min iPhone Pro, tycker jag att Motorola gjorde klokt i att ändra optiken. Jag använder telefoto mycket oftare än ultravidvinkel och uppskattar verkligen optisk zoom i en mobiltelefon. Att de inte slängde in tre linser måste bero på en kombination av utrymme och pris.
Lyckligtvis är de inbyggda kamerorna helt okej och tar bra bilder både i dagsljus och i mörkare förhållanden. Jag har inkluderat några exempel som togs i New York vid lanseringen, där skärpan, färgerna och detaljerna på broar och väggmålningar är särskilt bra. Men om man går mycket längre än 2X-zoomen börjar kameran få det lite kämpigt, särskilt när ljuset är begränsat. Observera att bilderna här är nedskalade så att de inte tar upp 6-7 MB vardera, vilket tyvärr går ut över skärpan.
På grund av skärmen på utsidan kan man använda huvudkameran för selfies och i stort sett undvika att använda den inbyggda selfiekameran i den stora skärmen. Det är bara att knycka handleden två gånger så slås kameran på av sig själv. När telefonen är hopvikt ligger den bekvämt i handen och den externa skärmen är den perfekta sökaren. Håll upp en platt hand och du har en automatisk timer på tre sekunder. Jäkligt smart.
Slutsats
Motorola Razr 50 Ultra är i all sin enkelhet en otroligt läcker mobiltelefon som hade kunnat ersätta min vanliga mobil om jag inte hade varit så uppslukad av Apples universum och produkter. Visserligen har den snygga flipptelefonen en något äldre generation Gorilla Glass på framsidan, bara två kameror på baksidan och bara tre Android-uppdateringar.
Men priset är konkurrenskraftigt, kamerorna tar bra bilder och de två fina skärmarna är mycket tilltalande. Dessutom är prestandan och batteritiden helt acceptabel. Om jag skulle byta tillbaka till Android skulle jag utan tvekan säga Hello Moto till Razr 50 Ultra!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser