Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Pixel 10 blir den första med Googles helt egna CPU

Fram till nu har Samsung levererat Tensor-processorn till Pixel-telefonerna. Men från och med Pixel 10 byter Google leverantör - och designar chippet själva.

Av / 2024-07-06 - 10:01
Pixel 10 blir den första med Googles helt egna CPU

Googles Pixel-telefoner har varit kända för sina smarta AI-funktioner sedan de introducerades på den skandinaviska marknaden 2022.

Hjärtat i telefonen är processorn, som också innehåller ett antal andra viktiga funktioner, som grafik och 5G-modem. Istället för att använda en standard Snapdragon har Google valt att använda sin egen processor, kallad Tensor. Och även om den inte är lika snabb som motsvarande generation Snapdragon 8, är konsensus att AI-funktionerna uppväger den mindre mängden rå processorkraft.

Läs också Pixel Pro fortsätter imponera Ibland är det bättre med en mobil som är smartast i stället för bara snabbast.

Men saken är den att Tensor inte alls är Googles egen processor. Google har ingen processorfabrik. De senaste fyra generationerna, inklusive Tensor G4 som förväntas debutera i Google Pixel 9 den 13 augusti, har tillverkats av Samsung. Och Samsung har tagit sin egen Exynos-processorarkitektur och anpassat den enligt Googles instruktioner.

Läs också Nästa Google Pixel kommer den 13 augusti Kör om Apple på insidan: Google har överraskande tidigarelagt lanseringen av de nya Google Pixel-telefonerna och Pixel Watch 3 med två månader.

Men det kommer att förändras. När Google Pixel 10 lanseras om drygt ett år kommer den att ha en helt omdesignad processor som är tillverkad från grunden enligt Googles recept. Enligt Android Police kommer processorn att tillverkas av TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), en av världens största chipfabriker – med en omsättning som är större än både Samsung och Intel, men mindre än Nvidia.

TSMC kommer att tillverka nästa generations Tensor-processor åt Google (Foto: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd)

Tensor G5-processorn kommer att tillverkas med 3 nanometersteknologi, vilket är den tätaste integrationen inom chiptillverkning idag. Samsung använder fortfarande den äldre 4 nm-tekniken i sina processorer, och teknologiskiftet förväntas innebära högre hastighet och lägre energiförbrukning. TSMC levererar även processorer till Apple.

Annons

Enligt teknikmediet Notebook Check har Googles Tensor G5-processor precis klarat det så kallade tape out-testet, vilket innebär att designfasen är över och att processorn nu är redo att vidareutvecklas för faktisk produktion.

Skiftet från Samsung till TSMC kommer att innebära ett teknologiskt generationssprång (Foto: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

1 reaktion på ”Pixel 10 blir den första med Googles helt egna CPU”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Uppdaterad iPad mini får A17 Pro-chip

Läcka avslöjar iPhone SE-detaljer

Google AI nu i Motorola-mobiler

Mediatek rustar för AI-mobiler

Världens tunnaste iPhone nästa år?

Google tjuvlyssnar på din Pixel

Nu kommer Androids stöldskyddsfunktioner

Åh nej, Samsung One UI 7 kommer inte förrän 2025

Oura Ring 4 med betydande förbättringar

Xiaomi lanserar flippmobil och förklarar krig mot Samsung

Samsung uppgraderar Fan Edition-serien med Galaxy S24 FE

Nya Xiaomi-mobiler med Leica och MediaTek

Ljud & Bild