Somliga tror att de dyraste kamerorna är de som man får bäst bilder med, men sanningen är att även billiga kameror har färre begränsningar än de flesta fotografer. Man får lika hög teknisk bildkvalitet med en kamera för 15 000 kronor som med en för 30 000.
Skillnaden ligger någon annanstans än i bildsensorn. För som hundratals tester har visat oss är det en försvinnande liten skillnad i bildkvalitet mellan 24 megapixlar i en kamera för 15 000 kronor och 45 megapixlar i en kamera som kostar mer än dubbelt så mycket.
Som kloka hjärnor har sagt många gånger förut tas bra bilder av personen bakom sökaren, inte av kameran.
Men det underlättar om kameran samarbetar med fotografen. Bra ergonomi, rymlig sökare, snabb autofokus och att alla viktiga knappar är placerade inom bekvämt räckhåll, är sådant man snabbt lär sig att uppskatta.
Det är här Fujifilm X-T50 kommer inseglande från sidan och väcker både förtjusning och beundran. För det första är den väldigt liten, mycket mindre än X-T5 och X-H2 – som den har lånat en 40 Mp bildsensor från – och så är det extra trevligt att den är billigare. Många av de dyrare kamerornas egenskaper – fast inte alla – har flyttat med över till X-T50, som alltså har Fujis senaste X-Trans CMOS 5 HR-bildsensor (utan pixel shift), inbyggd 7-stegs bildstabilisator och snabbare autofokus.
Den tekniska biten finns definitivt på plats. Plus en inbyggd blixt, ett förbättrat grepp jämfört med föregångaren X-T30 II samt ganska häftiga videospecifikationer med 6,2K/30p – eller 4K/60p – videoupplösning. I 422 och 10 bitar med upp till 360 Mbps dataström.
X-T50 är den första som ger fotografen tillgång till Fujis lysande filmsimuleringar på ett separat inställningshjul till vänster om sökaren.
Användning
Hjulet har inte plats för alla tjugo filmsimuleringar, men de åtta vanligaste ryms och sedan finns det tre stycken som man kan lägga till, FS1, FS2 och FS3, plus C som aktiverar en självvald filmsimulering. Precis som alla nyare Fuji-kameror har X-T50 fått den nya filmsimuleringen Reala Ace, som har ganska neutrala färger men en mer markerad tonalitet.
Även om kameran är mycket mindre och lättare än X-H2 och X-T5 så ligger den bra i handen. De avrundade kanterna ger ett kompakt utseende och även små händer får ett bra grepp. Knapparna på baksidan är för små för att manövreras med handskar när årstiden kräver det, och sökarens upplösning är mycket lägre. Men man får gott om alternativ för att skräddarsy funktionerna tack vare ett stort urval av inställningsmöjligheter och programmerbara knappar.
Blixten fälls upp med en omkopplare och man kan när som helst gå tillbaka till helautomatiskt läge med en strömbrytare bredvid slutartidshjulet.
Pekskärmen kan vinklas uppåt eller nedåt, men inte vridas runt till en selfieskärm.
På vänster sida finns en 3,5-mm minijack-kontakt för mikrofon eller fjärrkontroll, men inget uttag för hörlurar. Där finns däremot en mikro-HDMI-utgång, samt USB-C för laddning. På motsatta sidan sitter en kortplats för SDXC-minneskort med UHS-II. Bilder kan också laddas upp till molnet med wifi, till Frame.io-plattformen eller till mobiltelefonen via den nya X-appen.
Batteritiden måste nämnas, den specificeras till 305 bilder per laddning, i praktiken är det mer än så men ändå en bra bit under de 570 bilderna som Sony a6700 klarar, eller Canon EOS R7:s 660.
Kameran kan för övrigt levereras i tre versioner: svart, silvergrå och en mörk grafitgrå. Oavsett design är kameran inte vädertålig på samma sätt som X-T5 eller X-H2.
Fujinon XF 16-50mm f2-8-4.8 R LM WR
Fuji-kameran kan levereras med X-seriens nya normalzoom. Den ersätter den skarpa, kompakta och mycket användbara XF 18-55mm f2.8-4 och är inte särskilt mycket större. Den saknar inbyggd bildstabilisator, vilket knappast spelar någon roll eftersom kameran har inbyggd stabilisering.
Brännvidden vid teleänden har offrats för en bredare vidvinkel, här motsvarar den 24 mm. Ljusstyrkan är aningen reducerad i den korta änden, men zoomen är till skillnad från föregångaren vädertätad.
De tre ringarna är fördelade på fokusring, zoomring och bländarring, lätt tillgängliga och med mjuka, fina rörelser när man fokuserar eller zoomar. Fokus och zoom görs internt i objektivet, så längden är densamma oavsett brännvidd.
Optiska prestanda är genomgående mycket bra, med mycket bra skärpa på alla brännvidder, lite förvrängning och knappt någon synlig kromatisk felbrytning. Det är relativt lite fokusandning, så zoomen passar fint även för video. Vid full bländare är hörnen synligt oskarpa vid 16 mm, skärpan jämnar ut sig först vid bländare 5,6.
Närgränsen är mycket bra, 24 cm på alla brännvidder, men för de skarpaste bilderna rekommenderar jag att man väljer minst 23 mm brännvidd (motsvarande 35 mm).
Bildkvalitet
Det bakbelysta X-Trans CMOS-bildsensorn känner vi igen från flera Fuji-kameror i X-serien. Den levererar en detaljskärpa som enkelt matchar fullformatsbildsensorer med högre upplösning. Bildkvaliteten är i det absoluta toppskiktet och X-T50 levererar en skarpare detaljåtergivning än Canon EOS R7, Nikon Z fc och Sony a6700.
Kamerans autofokus är snabb och exakt, och motivigenkänningen i kombination med fokusspårning gör det enkelt att få skarpa bilder av motiv i rörelse. Autofokusen är inte lika exakt under alla förhållanden som i en Sony a6700, men skillnaden är inte lika stor som den brukade vara.
Bildhastigheten är inte den allra bästa, med 8 bilder/s eller 20 bps med elektronisk slutare, men så är X-T50 inte heller byggd för sport eller fotojakt på störtande rovfåglar.
Videokvaliteten beror på vilka inställningar man väljer. Det går att spela in 6,2K/30p-video med en beskärningsfaktor på 1,23x, eller 4K/60p med 1,14x beskärning, eller 4K/30p utan beskärning. Kvaliteten, skärpan och färgåtergivningen är enastående. Men det finns en del rolling shutter, så mitt råd är att panorera långsamt.
Det är inte säkert att det är så aktuellt för X-T50:s målgrupp, men det går även att skicka video via HDMI, till en Atomos- eller Blackmagic-inspelare, i Apple ProRes RAW eller Blackmagic RAW.
Slutsats
Köper man ett extra batteri eller två så är man väl rustad att fotografera och filma i oerhört hög kvalitet. Lilla Fujifilm X-T50 är en mycket användbar kamera, perfekt att ta med sig på resor och annat, som tar skarpa bilder med kanske den bästa färgåtergivningen i den här klassen. Med de flesta av kamerans 20 filmsimuleringar snabbt tillgängliga på ett separat inställningshjul är det superenkelt att välja precis det analoga uttryck man vill ha. X-T50 är en kamera man blir glad över att fotografera med, och med nya XF 16–50 mm-zoomen har man en lätt och behändig kamerakombination som klarar de flesta utmaningar.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser