Vill du ha glass på fem minuter, med perfekt konsistens, oavsett vad du gör den på? Krämig sorbet från fryst äppeljuice? Det är inga problem. Vill du förvandla resten av din hemmagjorda hallonsorbet till uppfriskande slushice? Enkelt.
Ninja Creami Deluxe verkar lova det omöjliga: snabbhet och flexibilitet, oavsett vad du gör glass av. Vanligtvis måste du vänta upp till en timme på att en vanlig glassmaskin ska göra din glass. Och då kan du glömma allt om smidig slushice.
Processen
Glassen ska helst ligga i frysen i 24 timmar, så systemet kräver en del förberedelser från din sida.
Jag provade hallon- och rosmarinsorbet, fryst äppeljuice (eftersom det var det enklaste ”receptet” jag kunde komma på) och en klassisk glass med äggula, vanilj och chokladbitar. När glassblandningen är klar häller du upp den i en av de tre medföljande behållarna och ställer in den i frysen. För att tillverka glass placerar du behållaren direkt i Ninja Creamis behållare, som låses fast under ”mixern”.
På maskinen måste du först välja hur mycket glass du vill göra. Du kan antingen göra en hel eller en halv portion. En hel portion sorbet tar cirka fem (bullriga) minuter, och om konsistensen är lite smulig kan du trycka på ”respin”, vilket hjälper mycket. Konsistensen är precis lika krämig som hos den sorbet du köper på en dyr restaurang. Det finns inga krispiga iskristaller eller ojämnt frysta bitar. ”Respin” tar vanligtvis två minuter extra. Sedan är du klar och kan lägga tillbaka byttan i frysen eller i diskmaskinen. Rengöringen är klar på mindre än två minuter.
Creami Deluxe har 10 inbyggda recept, eller snarare konsistenser. De är Ice Cream, Sorbet, Light Ice Cream, Gelato, Milkshake, Mix-In, Frappe, Frozen Drink, Slushi & Frozen Yoghurt.
Om du vill ha färska bär eller chokladbitar kan du lägga till dem i slutet, så kommer ”mix-in”-programmet att fördela ingredienserna i glassen utan att massakrera dem.
Om du vill göra ett drickbart recept som slushice, tillsätt vatten (eller tequila!) i toppen av behållaren innan du mixar. Konsistensen kommer att vara som bara 7-Eleven kan göra den en varm sommardag.
Nackdelar med systemet?
Den största nackdelen med Ninja Creami är ljudet. Man blir verkligen medveten om hur lång tid en minut är när man använder maskinen. Därför är den inte idealisk att använda sent på kvällen om man inte vill väcka alla i huset. Dessutom är kapaciteten mindre än hos den typiska glassmaskinen. En behållare rymmer 709 ml. Om du gör något att dricka måste det också finnas utrymme för att hälla vätska ovanpå, vilket ger ännu mindre utrymme.
Å andra sidan levereras den som sagt med tre behållare och du kan naturligtvis köpa fler om du vill. Och eftersom maskinen gör glass så snabbt som den gör är det inga problem att servera många människor, så länge du kommer ihåg att fylla och frysa behållarna 24 timmar i förväg.
Slutsats
Ninja Creami Deluxe introducerar ett helt nytt sätt att göra glass. Tekniken är övertygande praktisk i hemmet, vilket inte alltid är fallet med teknologi som kommer från den professionella världen. Creami Deluxe lyckas producera en konsistens som är lika mjuk och utsökt som en traditionell glassmaskin.
Viktigast av allt är att den är snabb. Ljudet kan vara en utmaning för vissa, men det är priset för det brutala tillvägagångssättet. Enbart variationerna, särskilt slushice, ger Ninja Creami Deluxe en fördel jämfört med de flesta ”vanliga” glassmaskinerna. När du väl har vant dig vid att ha några olika glassmassor i frysen i förväg är det svårt att gå tillbaka till en vanlig glassmaskin. Ninja Creami Deluxe är helt enkelt smartare.
Också i detta test:
Sage the Smart Scoop
Ljudlös efterrätt
Sage the Smart Scoop är en ljudlös tjänare i köket som ger dig de få automatiska funktioner du behöver i en utsökt glassmaskin och förbigår det onödiga.