TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

10 superkrafter vi kan få med hjärnimplantat

Ett litet datorchip i hjärnan kan ge oss superhörsel, ögon som kan zooma och se i mörker – och så kan vi ladda ner förmågor precis som Matrix!

Av / 2014-05-12 - 15:56
10 superkrafter vi kan få med hjärnimplantat

Ett litet chip som opereras in i hjärnan kan ge superkrafter. Vetenskapen använder sig redan av olika mikroprocessorer för att göra så att blinda kan se och döva kan höra.

I framtiden anser man att sådana implantat, som även kallas neuroproteser, kommer att kunna åstadkomma mycket mer. Genom att stimulera olika delar av hjärnan med elektroniska signaler kan sådana processorer leverera både syn- och hörselsignaler samt reparera kopplingar som förstörts av yttre påverkan.

I takt med att vi får en allt bättre förståelse för hur hjärnan fungerar tror forskare att det går att få superkrafter med samma sorts teknik.

Här är tio egenskaper som skulle kunna bli verklighet i framtiden:

1. Höra ett samtal från andra sidan rummet eller på en full uteplats
Hörselimplantat kan redan ge vissa döva människor hörseln tillbaka. Med specialanpassad utrustning kan man filtrera bort alla ljud man inte vill höra, eller använda känslig utrustning för att plocka upp ljudvågor från långa avstånd.

2. Mörkerseende
Ögonimplantat kan redan ge en förmåga att se rörelser och former. När vi lär oss mer om hur synnerven fungerar kan förbättrade implantat ge oss mörkerseende, som en katt.

3. Zoom
Det finns redan kontaklinser som kan zooma. Ett ögonimplantat med samma funktion kan ge oss förmågan att zooma in på föremål långt borta. Då kan man på allvar börja snacka om en poäng med 4K och ännu högre videoupplösning!

4. Bättre mattekunskaper
Genom att stimulera vissa områden i hjärnan kan man i laboratoriemiljö förstärka folks matematiska förmågor och dessutom rumskänslan. Tänk dig ett hjärnimplantat som gör detta jämt!

5. Ladda ner färdigheter som i Matrix
Det här är kanske det coolaste! Forskare hävdar att när vi förstår hur träning av en förmåga fortplantar sig i hjärnan under lång tid, kan vi använda implantat som åstadkommer samma förändringar i hjärnan. Kort sagt: vi kan ”ladda ner” kung-fu-skicklighet!

6. Återskapa förlorade minnen
Amerikanska armén har – kanske föga överraskande – redan forskare som experimenterar med inplantat för att hjälpa soldater som lider av traumatiska hjärnskador, genom att använda elektroder för att stimulera skadad vävnad. I framtiden kan detta bli en värdefull medicinsk teknik.

7. Bota depression och kontrollera humöret
Samma amerikanska forskare arbetar med neuroproteser som kan bota depression och posttraumatisk stress. I framtiden kan kanske implantat reglera hjärnan och se till att den fungerar som den ska, genom att ge stimulering när det behövs.

8. Elektronisk ADHD-medicin
Mediciner som ADHD-patienter tar för att förbättra koncentrationsförmågan har svåra bieffekter. Elektronisk stimulans av hjärnan kan göra lika mycket nytta, utan biverkningar: skakningar och sömnlösa nätter samt depressioner som inträffar när amfetaminet avtar.

9. Styra maskiner med tankekraft
Forskare har redan använt neuroproteser för att styra en robotarm med tankekraft. När tekniken förbättras kan man föreställa sig att man kan fjärrstyra robotar, datorer och till och med hushållsapparater.

10. Söka på internet och översätta språk
Implantat som kan överföra och ta emot information bör också kunna användas för att tänka på ett visst tema, eller titta på ett träd eller en tavla och sedan skicka informationen till internet – och sedan ta emot information om vad det är man tittar på.

Tekniken ligger långt in i framtiden och behöver mindre och biologiskt säkrare processorer, samt en mycket mer exakt karta av hjärnan än vad vetenskapen har i dag. När tekniken väl fungerar skulle man kunna tänka sig att man kan åka vart som helst i hela världen och ändå förstå språket som talas där. Samma teknik som överför ljudinformation skulle kunna skicka signalen genom en digital tolk som översätter i realtid. Som en helt egen ”babelfisk”.

Sedan kan man ju alltid fråga sig vilka biverkningar sådana här implantat skull kunna medföra. Vi vågar knappt tänka på vad ett elakartat datorvirus skulle kunna ställa till med. Eller tänk dig att sitta och konstant ta emot mental popup-reklam samtidigt som du surfar på nätet!

Källa: Business Insider

Annonce

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Jag vill få shipet

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Framtidens spel en AI-hallucination?

Genombrott för fusionsreaktorer

Upprörande bilder från xAI

Snapdragon 8 Gen 4 kommer att bli blixtsnabb

Olycka när Kina skjuter upp satelliter

Nu kommer röstassistenten från ChatGPT

Som att låna benen av en bergsget!

Gemini AI blir snabbare och smartare

Eldsprutande robothund mot ogräset

Gratis, superkraftig AI utan begränsningar

OpenAI kommer att lansera sökmotor integrerad i ChatGPT

Superintelligent liv i vår egen galax?

Rulla till toppen