Talang eller övning. I slutändan är du bara så bra som dina verktyg. Och tillsammans med musen är tangentbordet den enda avgörande länken mellan dig och spelet.
Nästan alla vanliga datortangentbord är av membrantyp. Det innebär att kontakten i tangenterna skapas genom att man trycker ner en plastbubbla. Det är en billig teknik och membrantangentbord kan göras riktigt kompakta. Moderna, platta bärbara datorer skulle vara omöjliga att bygga utan membrantangentbord.
Men om virtuellt liv och död hänger på reaktionshastighet och precision finns det bättre sätt att göra det på: mekaniska tangentbord.
En fråga om feedback
I ett mekaniskt tangentbord finns separata brytare – eller switchar – under varje tangent. En fjäder och en metallbygel avgör hur trög tangenten är att trycka på och hur rörelsen känns. Vissa spelare föredrar tangenter som reagerar vid en lätt beröring, andra vill ha ett tydligt motstånd.
Sedan har vi klickljuden som hörs när tangenten trycks ned. De är oumbärliga för somliga, och hatade av andra – framför allt de som sitter bredvid. En annan typ av återkoppling är motståndet som vissa typer av kontakter gör när tangenten trycks ned halvvägs och passerar kontaktpunkten. Att veta om tangenten har tryckts ned eller inte är avgörande.
Även om den typ där den elektriska anslutningen görs i brytaren är den vanligaste så finns det alternativ. Flera tangentbord i testet har optiska brytare där en ljusstråle bryts tangenten. Slutligen har en av deltagarna (SteelSeries) magnetiska brytare, vilket betyder en del nya trick.
20 000 sidor
Det går hett till – hårt och länge – för tangenterna när man spelar. Så brytarnas hållbarhet är viktig. Mekaniska tangentbord brukar ha en hållbarhet på minst 50 miljoner tryckningar. Det motsvarar ungefär 20 000 boksidor – skrivna med samma bokstav! Men inte alla tangenter används lika mycket, så WASD-bokstäverna, som används som joystick, slits förmodligen ut långt före exempelvis M.
Var knapp har sin färg
Eftersom gaming handlar om att ha kul är coolt RGB-ljus en viktig del av underhållningen. Ljusshowen kommer inte att förbättra din förmåga att besegra dina motståndare. Men det blir roligare. På samma sätt som lädersäten och instrumentpaneler av ädelträ inte gör en sportbil snabbare. Men det ser läckert ut!
Hot-swapping
Ett nytt mode bland tangentbordsnördar är att byta ut brytarna mot de precis rätta. Det har de mest fanatiska spelarna gjort i åratal, men nu har det blivit så enkelt att flesta kan göra det. Flera av tangentborden i testet är nämligen ”hot-swappable”. Det innebär att brytarna kan bytas ut i farten utan att man behöver demontera chassit och plocka fram lödkolven. Brytarna är bara fasttryckta i kretskortet och går att lirkas loss med en tång som brukar följa med. Så om du är övertygad om att du kan förbättra din highscore genom att ersätta WASD-tangenternas mekanik med klickande Cherry-brytare, samtidigt som du föredrar linjär rörelse med Y- och I-tangenterna, så är det möjligt. Och det går i princip att göra utan att stänga av datorn under tiden.
Nu med betydligt färre tangenter
I PC:ns barndom hade alla tangentbord lite drygt 100 tangenter, som var indelade i block efter användningsområde. Förutom de fem raderna med bokstäver fanns det tangenter för navigering (piltangenter, sidbyte etc.), en rad funktionstangenter samt en numerisk knappsats med siffrorna ordnade som på en miniräknare.
De numeriska tangenterna gjorde det enkelt för ekonomer att knappa in siffror i kalkylbladet, men var inte lika viktiga för spelare – som däremot behöver skrivbordsutrymme för musen. Därför dök det upp så kallade tenkeyless-tangentbord. Alltså utan de tio siffertangenterna.
Flera av tangentborden i det här testet är tenkeyless, men på senare tid har det börjat dyka upp kompakta tangentbord med ännu färre tangenter. Som alternativ till de vanligaste formaten har vi därför tagit med två av dessa superkompakta modeller, som är tangentbordskrigarnas variant på det avsågade hagelgeväret.
Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless
Fullt – men förkortat
Asus tangentbord har krympt i storlek, men har ändå en numerisk knappsats. Är det verkligen en bra idé?
HyperX Alloy Elite 2
Det mest färgstarka
HyperX ger multimediefunktioner och ljusshow för varenda krona.
Logitech PRO X TKL Lightspeed
Proffsigt resetangentbord
Turneringstangentbord i förkortad version – och med bärväska.
Razer BlackWidow V4 Pro
Svart lyx
Razer BlackWidows V4 Pro utstrålar stil och diskret lyx. Det är dessutom ett fantastiskt tangentbord.
SteelSeries Apex PRO TKL
Världens snabbaste tangentbord
SteelSeries Apex PRO TKL är så känsligt att det nästan räcker med att titta på tangenterna.
NXZT Function 2
Ulv i fårakläder
NZXT Function 2 är inte ett tangentbord man köper för att imponera. Man köper det för att vinna.
Logitech Pro X 60 Lightspeed
Maximal minimalism
Om det är väldigt, väldigt ont om plats på gaming-skrivbordet kan Logitechs ultrakompakta tangentbord vara lösningen.
Asus ROG Falchion RX Low Profile
Låg och snygg coupémodell
Asus ROG Falchion RX Low Profile har bantat ner både ytan och höjden.