Miele har ett rykte om sig att vara hållbar tysk kvalitet, speciellt när det gällde gamla hederliga dammsugare som höll i evigheter. Vi blev därför förvånade när denna, inte alls speciellt billiga, dammsugare var så plastig. De två billigaste dammsugarna, Electrolux och Philips, hade faktiskt betydligt mer metalldelar. Vi säger inte att det definitivt betyder att de håller länge, men det ger ju inte direkt någon premium-känsla. Vad som däremot sticker ut är möjligheten att använda den i tre olika konfigurationer. Det känns smart!
Tillbehör
I kartongen hittar vi förutom motorenheten och skaftet ett motormunstycke med roterande borstar som ska fungera på alla underlag. Eller nästan alla, för vi får också ett Carpet Care Tool, vilket är en mjukare borste man kan montera i motormunstycket för ”känsliga mattor”. Vi får också ett litet motormunstycke som på webbsidan beskrivs som lämplig för att ta bort djurhår från möblerna. Slår vi däremot upp det som tillbehör beskrivs det som gjort för bilstolar och trappor, och i instruktionsboken står det att man bör använda det lilla manuella munstycket för möbler. Förvirrande. Vi får också med ett smalt munstycke för trånga utrymmen och en borste för att damma. En enkel plasthållare kan skruvas fast på väggen, och laddningskabeln kan klämmas fast i den. Det känns som en budgetlösning jämfört med Electrolux laddningsstation. I likhet med den kan man dock klämma fast tillbehören i hållaren.
Användning
Vid handtaget sitter ett litet skjutreglage, väldigt lätt åtkomligt med tummen, där man kan välja mellan minimal, eco eller maximal sugstyrka. Däremot finns ingen automatisk som hos många andra. Dammsugaren är tyvärr bland de tyngsta i testet och om den används som de andra blir man trött i armen. Men lyckligtvis är Mieles unika finess att man kan konfigurera om dammsugaren. Att man kan ta bort skaftet och sätta munstycken direkt på motorn för handhållen rengöring funkar med de flesta. Men att man sedan kan sätta skaftet ovanpå motorn så att dammsugaren får en låg tyngdpunkt är unikt. Det är mindre ansträngande för armen och innebär också att dammsugaren kan stå för sig själv om man behöver ta en paus.
Tillbehören har rejäla knappar att trycka in för att koppla isär dem, men ibland kärvar det lite, speciellt med handtaget. Det är något som tyvärr bara förstärker det plastiga intrycket av dammsugaren. Än märkligare är att det inte går att ta bort borstvalsen på möbel-motormunstycket, eller Electro Compact-handborsten som Miele kallar det, för rengöring. I stället rekommenderas att klippa av trådar och hår med en sax (!) och dammsuga upp resterna. Det är så enormt opraktiskt om man har pälsdjur att tillbehöret i princip är oanvändbart. Vi är inte heller nöjda med vägghållaren som förefaller vara av billigast möjliga plast och konstruktion, något man inte förväntar sig i den här prisklassen.
För att tömma dammbehållaren vrider man på ett vred, drar loss dammbehållaren, och fortsätter vrida så att locket öppnar sig, lämpligen över soppåsen. Det är dock mer regel än undantag att man måste gräva ur dammtussar och hår som fastnat i behållaren. Miele har dock ett fiffigt system för att rengöra findamm-filtret där man bara behöver vrida på en ratt. Filtren är dock inte tvättbara som hos vissa konkurrenter.
Dammsugning
Motormunstycket har naturligtvis en LED-lampa så att man ser dammet lättare och på parkettgolv fungerar det riktigt bra. Ännu effektivare hade det nog varit om ”soft-vals för hårda golv”, som finns som tillbehör, hade ingått. I Skandinavien hade det nog varit naturligare än att ha två olika borstar för olika typer av mattor. Märkligt nog körde dock standardborsten fast på en helt vanlig matta! Vi fick stänga av och sätta på dammsugaren för att den skulle komma i gång igen, men tröttnade efter ett par försök. Till sist fick vi byta till den mjukare borsten.
Möbelmotormunstycket fick lätt bort hår från möblerna, men som beskrivits ovan är det sedan en mardröm att göra rent det. Den lilla dammborsten gör sitt jobb och fogmunstycket kommer åt i trånga utrymmen, även om vi önskat att det var lite längre. Vad vi verkligen gillar med dem är att det finns en hållare man klämmer fast på dammsugarskaftet så att man alltid har extramunstyckena med sig. Slut på att springa och leta efter dem när de behövs!
Slutsats
Mieles Triflex-koncept är genialiskt då dammsugaren kan konfigureras för lätt komma åt på besvärliga ställen, eller för att ge en bekvämare dammsugning. Man kan då även ställa ifrån sig dammsugaren utan stöd. Vi gillar också att man kan ha med sig tillbehören och att batteriet räcker länge. Däremot faller allting på att motormunstycket kör fast på mattor och att man inte kan ta isär motormunstycket för möbler och rengöra det. Dessutom känns allting förvånande plastigt för prisklassen.
Också i detta test:
Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W
Dammallergikerns bästa vän
Äntligen en skaftdammsugare där man får en prydlig påse med damm att slänga.
Philips Aqua Plus XC8057
Full av smarta och fungerande lösningar
För en gångs skull en lättanvänd våtmoppande dammsugare som fungerar.
Dyson gen5detect Absolute
Smidig hightech-städning med laser
Dyson fortsätter imponera med teknik men har också sina svagheter.
Electrolux Hygienic 800
Snubblande nära en fullträff
Hade kunnat vara bästa köp om bara de nödvändiga tillbehören hade ingått.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser