TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: 5 smarta armband

Håller ordning på livet

Vi testar fem smarta armband som vet mer om dig än du gör själv!

Av / 2014-05-31 - 06:00
5 smarta armband

Jag väger 116 kilo. Ja, du läste rätt! 116 kilo. Och jag är inte 2 meter lång och inte heller något muskelknippe, så de flesta av alla kilon sitter på magen. Genom att vara både halvskallig OCH för tjock lever jag upp till åtminstone två av alla klyschiga fördomar som många säkert har om en person som har mitt jobb och arbetar som teknikjournalist.

Det var därför med ett visst mått skepsis, som jag tackade ja till att skriva ett stortest om en helt ny typ av produkter, som vi inte har skrivit särskilt mycket om här i Ljud & Bild. Det här testet handlar nämligen om så kallade wearables, eller ”smarta armband” som vi har valt att kalla dem, och den sortens prylar brukar främst användas av atleter och motionärer. För att hålla minutiös koll på en aktiv livsstil, för att mäta kaloriförbrukningen under träning och överlag för att tillfredsställa vissa fitness-idioters hysteriska besatthet av att kunna forma den perfekta kroppen. Så löd åtminstone mina fördomar innan jag började titta närmare på produkterna, men nu när jag lärt känna dem på nära håll måste jag erkänna att mina fördomar var grundlösa. Och att det var helt rätt att låta just mig testa dessa produkter.

INTE bara för sportidioter
De smarta armbanden är nämligen inte alls bara för engagerade eller till och med halvprofessionella sportmänniskor som vill hålla koll på sin hårdträdning. All heder och respekt åt sådana superaktiva personer, men de utgör långtifrån merparten av befolkningen. Och tittar man på hur många av de stora konsumentelektronikföretagen som redan har eller är på gång med produkter av det här slaget så är det uppenbart att de tror stenhårt på att ett stort antal kunder är villiga att skaffa ett smart armband.

Detta är jag också beredd att skriva under på efter att ha provat en handfull av de här produkterna under en period på tio dagar. De smarta armbanden målar en bild av användarens aktivitetsnivå dygnet runt och dess huvudsakliga funktion är att ge användaren så exakt och noggrann information om honom eller henne som det bara går. Det var vad jag själv upplevde under testperioden.

Så testade vi
Det avgörande kriteriet för det här stortestet har varit mycket enkelt: vilken testdeltagare kan hjälpa mig att få ordning på mitt liv bäst? Det är ju det som är pudelns kärna och därför har användarvänlighet och tillgänglighet varit en avgörande faktor i vår betygsättning av testdeltagarna.

Annons

Naturligtvis undersöker vi den fysiska produkten, inklusive byggkvalitet, vattenskydd, batteritid och så vidare, och vi synar också produktens funktioner, närmare bestämt exakt vad den kan och hur bra den gör det. Slutligen tittar vi på appen, inklusive skötsel, överskådlighet och kompatibilitet med smartmobiler och operativsystem.

Vi sätter betyg för funktionalitet, användning och kvalitetsintryck. Totalbetyget är ett snitt av de tre första betygen samt ett uttryck för hur bra armbandet gör sitt jobb som informationsförmedlare.

Jag har nämligen bestämt mig för att detta test även ska användas för att hitta just det armband som ska hjälpa mig personligen att röra på mig mer, bli mer aktiv och framför allt tappa några av de 116 kilon jag väger i skrivande stund. Grundtanken är att om ett av de testade armbanden kan hjälpa mig så kan det hjälpa alla. Därför kommer det vid ett senare tillfälle en uppföljning av detta test där du kan läsa hur det gick, om armbandet (och jag) kunde hålla ihop under lång tid. Men exakt när det blir får tiden utvisa.

(Vi har dessvärre inte kunnat få med riktigt så många produkter i detta test som vi hade velat. Även om tillverkarna av de aktuella smarta armbanden har lanserat sina produkter för länge sedan så var många av dem helt enkelt inte klara när vi skulle göra detta test, och de kommer därför att bli testade senare och var och en för sig, i takt med att de dyker upp. Detta gäller bland annat Sony SmartBand, Razer Nabu och LG Lifeband.)

Vad är ett smart armband?

Nu har vi valt att använda termen ”smart armband” för att beskriva den typ av produkter som är i rampljuset i detta stortest, men man kan också kalla dem för ”wearables”. Översatt från engelska betyder det någonting i stil med ”elektronik som man har på sig”, gärna direkt på kroppen. Ofta som ett armband, även om vi också känner till varianter som man kan ha på sig som smycken eller till och med gå runt med i fickan.

Själva den fysiska produkten kan ha olika utformning, men som regel innehåller smarta armband samma slags teknik: en accelerometer, som är en elektronisk komponent som mäter acceleration och registrerar användarens rörelser. Och så Bluetooth 4.0 Low Energy, även kallat Bluetooth Smart, som är en trådlös teknik som utan att dra särskilt mycket ström kan kopplas och överföra information till en smartmobil. Och ja, även om vissa armband även har en egen display, som gör det enkelt att läsa aktuell information, så fungerar alla smarta armband tillsammans med en app till antingen iPhone eller Android. Appen används oftast för inställningar och för att sköta armbandet samt för att hålla ordning på och få en överblick över all information om livet som armbandet ger ifrån sig.

Några av armbanden är vattentäta, andra måste tas av innan man hoppar i poolen eller ställer sig i duschen. De flesta av dem håller ganska länge innan de behöver nytt batteri eller måste laddas, men batteritiden kan röra sig mellan 3 eller 4 dagar upp till ett helt år!

Så fungerar ett smart armband

Det smarta armbandet ska helst bäras dygnet runt och levererar sedan helt enkelt en liten mängd information om användarens dagliga fysiska aktiviteter. Det finns skillnader mellan produkterna, men i stora drag har smarta armband följande funktioner:

• Stegräknare som räknar antalet steg man tar på en dag, och som samtidigt håller koll på hur många meter eller kilometer man har förflyttat sig samt hur många kalorier man har förbränt.

• Sömnmätare som registrerar längden och i vissa fall också kvaliteten på sömnen, inklusive hur ofta och när man vaknar under natten.

• Alarm, som beroende på användarens konkreta aktivitetsnivå påminner om man inte har rört sig ur fläcken på en hel timme. Eller som kan väcka användaren på morgonen vid det bästa klockslaget, beroende på användarens sömnrytm.

Fitbit Flex

Budgetvarianten

Visar hur viktigt det är att appen som ingår är inbjudande och överskådlig. Vilket den tyvärr inte är här.

Marknadens bästa pris och kan det allra viktigaste.
Saknar avancerade funktioner som smarta alarm och detaljerad loggning av sömn. Största problemet är dock den ologiska konstruktionen och den användarovänliga appen.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Gear Fit

Bra idé, nästan hela vägen

Samsung Galaxy Gear Fit verkar först vara rena drömmen som smart armband, men saknar ett par viktiga funktioner.

Knivskarp S-AMOLED-skärm, notiser från telefonen vid samtal och SMS. Pulsmätare och mediekontroll.
Saknar viktiga funktioner som alarm och loggning av sömn. Synkronisering med S Health-appen fungerar inte heller optimalt.
Läs hela testet

Misfit Shine

Enkelt, elegant och effektivt

Misfit Shine kan inte lika mycket som vi hade velat men löser uppgiften på ett elegant och effektivt sätt. Och priset är det inget fel på.

Liten och lätt enhet som kan bäras överallt och som till och med ser bra ut. Appen är lättanvänd och Shine bjuder dessutom på ett par kul trick.
Det dräller inte av smarta funktioner i Shine, och så kan man tröttna på att hålla den tätt intill telefonen för att den ska synkroniseras.
Läs hela testet

Garmin Vivofit

För fitness-nördar

Det är bra att det här armbandet har en egen display, den tillhörande appen kräver tillvänjning.

Armbandet har en egen display, det är vattentätt ner till 50 meter och batteriet kan hålla i ett helt år. Appen har ganska så detaljerade möjligheter att hålla koll på träningen.
Appen som ingår, Garmin Connect, är inte gjord speciellt för Vivofit, och det märks. Bland annat måste man synkronisera app och armband manuellt. Vi saknar också en möjlighet att ställa in alarm.
Läs hela testet

Jawbone UP 24

Vi är bitna

Jawbone UP 2 är ett exempel på hur bra det kan bli när stil och funktion jobbar ihop.

En fulländad produkt som kombinerar läcker och robust design med användarvänlighet och massor av praktiska funktioner.
Är inte vattentät och kunde gott haft en lite mer användbar display på själva armbandet.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild