TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Tesla Model 3 (Bakhjulsdrift)

Tuffare, piggare och mer teknisk än rivalerna

Tesla har gett sin minsta bil, Model 3, en grundlig genomgång. Den billigaste versionen med bakhjulsdrift ger nästan skrattretande mycket för pengarna.

Av / 2024-05-20 - 09:20
Tesla Model 3 (Bakhjulsdrift)

Home tycker

  • Pigg och extra rolig med bakhjulsdrift. Ännu bättre köregenskaper och lägre ljudnivå än tidigare. Bra premiumkänsla i kupén och utseendet är en fräsch uppgradering. Långt framme rent tekniskt, som vanligt för Tesla.
  • Inte riktigt lika pigg som med fyrhjulsdrift och inte samma framkomlighet. Saknar spakar på ratten.

Ingen säljer så många exemplar av samma bilmodell som Tesla. Storsäljaren heter visserligen Model Y, men för de som inte har en familj som kräver en större SUV ger Model 3 ännu mer valuta för pengarna. Även den bilen har gott om bagageutrymme, trots att bakrutan inte lyfts upp ihop med bakluckan och därmed inte ger lika praktiskt i- och urlastning. Men det finns andra saker än bagage som lär väcka uppmärksamhet med nya Model 3.

På senare tid har Tesla gett Model 3 en rejäl ansiktslyftning, med ett ännu tuffare och modernare utseende. Fronten har fått en mer aggressiv stil med skarpa linjer och nyutvecklade LED Matrix-strålkastare. Som nu äntligen är aktiverade också!

Tesla Model 3 RWD headlight anamorph (downscaled)
Äntligen matrisstrålkastare. Foto: Geir Gråbein Nordby

Allt om exteriören och interiören, uppvärmda och kylda säten och alltihop, går vi igenom i vårt test av nya Model 3 Long Range. Men låt mig bara säga att den nya versionen ser mycket djärvare och fetare ut än de tidigare. Inte minst invändigt, där det finns en utbredd användning av textil och aluminium där föregångaren hade mer plast – och en falsk trälist som löpte genom kupén. Nu känns inredningen mycket mer premium och har dessutom en LED-list som ger stämningsbelysning i önskad färg.

Samma teknik till ett lägre pris

När det gäller teknik gör Tesla ingen skillnad på de billigaste och dyraste bilarna. Du får samma Auto Pilot-funktioner, med möjlighet att utöka till automatiska filbyten, stopp vid rödljus, självparkering och till och med kalla till sig bilen från parkerat tillstånd. Det är knappast någon idé att betala för full självkörning här hemma, men då ska bilen kunna manövrera sig runt själv genom tät trafik, trafikljus och rondeller.

Du får även tillgång till musik- och filmtjänster på infotainmentskärmen och baksätena har en egen skärm. Där kan man njuta av filmer eller spel även om bilen kör, och passagerarna kan lyssna på trådlösa hörlurar medan föraren och framsätespassagerarna lyssnar på något helt annat på det främre ljudsystemet.

Annons
Tesla logo
Foto: Geir Gråbein Nordby

Snabbladdningen är däremot en aning begränsad, 170 kW, att jämföra med de fyrhjulsdrivna varianterna som laddar upp till 250 kW. Skillnaden är mindre på den genomsnittliga laddningshastigheten och när batteriet börjar ta slut kan du få upp till 280 nya kilometer på bara 15 minuters laddning.

Ljudsystemet är också mindre, med 7 högtalare och ingen subwoofer. Det är ändå bra bastryck, man måste bara ställa in EQ:n lite. Jag är faktiskt positivt överraskad över ljudkvaliteten i standardstereon.

Tesla Model 3 RWD premium interior
LED-ljus sätter stämningen i kupén. Foto: Geir Gråbein Nordby

Förbrukning och räckvidd

Testbilen är instegsvarianten med bakhjulsdrift och minst batteri, men räckvidden är ändå väldigt bra. Den angivna WLTP-siffran är nu 513 km, en rejäl ökning med 15 procent från föregångarens 448 km. Detta beror enbart på bättre aerodynamik.

I praktiken betyder det att du kan komma längre än de flesta konkurrenter på en enda laddning, även med det minsta batteripaketet. Till vardags hade jag en förbrukning på runt 1,4 kWh per mil i temperaturer runt 0 grader. På längre resor sjunker förbrukningen ytterligare och det är därmed fullt möjligt att matcha den officiella räckviddssiffran. Kanske till och med slå den också.

Det som gör att man märker att bilen har mindre batteri är att videoövervakning med Sentry Mode tömmer batteriet snabbare än i Long Range-varianten, detsamma gör korta körningar med många inbromsningar och accelerationer. Man måste nämligen utnyttja aerodynamiken i stabila hastigheter för att märka av skillnaden mot föregångaren.

Tesla Model 2 RWD SPREAD 1
Foto: Geir Gråbein Nordby

Prestanda

Acceleration 0–100 går på 6,1 sekunder och ger mer än tillräckligt med kraft till förfogande. Elmotorn ger omedelbar respons och en bra skjuts så fort man trycker på gaspedalen. Även om Long Range-versionen är ännu snabbare ger den bakhjulsdrivna versionen en mer lekfull och rolig körupplevelse på torr asfalt, så länge man inte anstränger fyrhjulsdriften till det yttersta. Man känner bättre vad som händer mellan bilen och vägen när kraften skickas till bakhjulen.

Model 3 ligger väldigt bra på vägen också. Under testperioden hade bilen först sommardäck som gav mycket bra markkontakt och sportiga köregenskaper på torr asfalt. Chassiet är dessutom styvt inställt, så man känner tydligt hur vägen påverkar bilen.

Tesla Model 3 RWD backseat screen
Skärmen i baksätet kan visa film under tiden bilen åker. Video: Geir Gråbein Nordby

Den är kanske lite understyrd jämfört med andra bakhjulsdrivna bilar. Vågar jag gissa på att Tesla inte bryr sig om att fintrimma några extra grader på framaxeln även om de kan, eftersom det finns så mycket att spara på att göra alla bilar likadana – med både bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift? Under alla omständigheter ligger bilen väldigt bra på vägen, och ljudnivån är också lägre än tidigare – framför allt vindbruset.

Mitt under testperioden kom det sista snöfallet, då var Tesla snabba med att komma och byta till vinterdäck. Bilens beteende förändrades markant och blev mjukare och mindre lyhört i kurvorna – men det beror enbart på de mjuka däcken. Men jodå, den bakhjulsdrivna Model 3 är definitivt både smidig och sportig.

På dåliga vägar och över fartgupp blir det tydligt att Tesla inte matchar konkurrenter som Polestar 2 och BMW i4 när det gäller komfort. Men med tanke på det sportiga chassiet är körningen ändå tillfredsställande.

Tesla Model 3 RWD turn signal buttons Tesla Model 3 RWD windsheeld wipers button Tesla Model 3 RWD steeringwheel
<
>
Blinkersknapparna vänster sida av ratten måste man vänja sig vid. Foto: Geir Gråbein Nordby

Börjar jag vänja mig vid ratten?

Till slut måste jag fortsätta tjata om ratten. Den jäkla ratten. För vad är grejen med att blinkersen ska aktiveras med knappar på ratten, i stället för med en spak? Det går visserligen för det mesta bra, också för att bilen stänger av blinkersen så fort en kurva är avklarad, eller när bilen har korsat mittlinjen vid ett filbyte.

Problemet är rondeller, där man ska blinka sig ut. Då är ratten upp och ner och knapparna har bytt sida från vänster till höger på ratten, och är dessutom upp och ner.

Jag har dock börjat vänja mig. Jag måste bara komma ihåg att när jag ska ut ur en rondell så är det den nedersta knappen på höger sida som ska tryckas in.

Jämfört med de taktila knapparna på de nya versionerna av Model S och X är rattknapparna på Model 3 också mycket bättre. Varje knapp har en större touch-yta, och till skillnad från i S och X går det att gå direkt från vänster till höger blinkers utan att behöva passera nollpositionen.

Tesla Model 2 RWD SPREAD 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Tesla Model 3 Bakhjulsdrift, som är den fullständiga beteckningen, är ett väldigt bra köp. Här får du väldigt mycket bil för pengarna, nu med en räckvidd på över 50 mil, sportiga prestanda och en stilig, modern design.

Det förnyade utseendet är uppskattat och uppgraderingen av interiören ytterst välbehövlig. Nya funktioner som ventilerade säten, baksätesunderhållning och bättre material höjer kvalitetskänslan avsevärt. När man sedan ser att matrisljus ingår i priset kan vi inte komma på en enda konkurrent som kan erbjuda samma totalpaket för de här pengarna.

Körglädjen är bevarad, bilen är fortfarande bland de piggaste och mest lyhörda i klassen. Du får inte samma framkomlighet som med fyrhjulsdrift, men bor du inte i fjällen så kommer du fram hur bra som helst. Ett undantag kan vara rekordsnöiga vintrar, men det får man leva med. Det här är helt enkelt ett kanonköp – fast blinkersen tar lite tid att vänja sig vid.

Karakter
Tesla Model 3 (Bakhjulsdrift)
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stortest: Möt sommaren på två hjul

Bakhjulsdriven Model 3: Här får du mycket för pengarna

När körglädje är viktigare än räckvidd

F-150 Lightning: Mäktig och läcker

Ett kanonbra bilköp

Kia EV9: Vilken SUV!

Familjevänlig AMG-raket

Smart ström till elbilen

Bekväm långfärdsexpress

Fisker Ocean: Potentialen finns där – om företaget finns kvar

Kinesen som är bättre än rivalerna

Långfärdsexpressen

Ljud & Bild