TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: LG G Flex D955

Kurvig teknikuppvisning

LG imponerar med ny teknik men G Flex är mer uppseendeväckande än praktisk.

Av / 2014-04-20 - 05:00
LG G Flex D955

Home tycker

  • Stor skärm med bra färger, utmärkt ljud. Topprestanda och praktiska finesser.
  • Lågupplöst skärm och kameran saknar bildstabilisering. Väl stor och den böjda formen ger inga direkta fördelar.

LG G Flex stora paradnummer är den böjda skärmen. Med en sådan ligger telefonen helt enkelt lite bättre i handen än en helt platt. Argumentet att det skulle bli lättare att prata i den håller vi inte riktigt med om, för även om mikrofonen och högtalaren hamnar lite närmare ansiktet så är det inte många millimeter det handlar om.

Med en sådan form kan man fråga sig om man knäcker den när man råkar sätta sig på den. Det gör man inte, för mobilen är som namnet antyder flexibel och fjädrar tillbaka från att ha varit helt utplattad.

En annan imponerande bedrift när det gäller tåligheten är den omtalade självläkningen. Smårepor, exempelvis från nycklar i fickan, ska försvinna av sig själva från baksidan. Vårt lite väl entusiastiska test avslöjade att man nog inte ska repa den för våldsamt, men det funkar relativt bra för småskador.

En så pass stor skärm är som gjord för att titta på film på. Och det är det andra argumentet för den kurvade skärmen, den ska ge en bättre filmupplevelse. Men liksom vi tycker att det inte gör någon större skillnad på TV-apparater som inte är bisarrt stora så ser vi ingen poäng med det på en handhållen skärm. OLED-tekniken gör dock att man får en ljusstark skärm med bra svartnivå och livliga färger, vilket gör den mycket trevlig för att titta på film och foton.

Dock är skärmen lågupplöst med dagens mått. 720-upplösning är okej på små skärmar som Sony Xperia Z1 Compact, men alla konkurrenter med en skärm över 5 tum har faktiskt full 1080 HD-upplösning. Upplösningen gör det svårt att läsa liten text på webbsidor och förtar lite av poängen med att ha en stor skärm.

Annons

På det stora hela har LG varit smarta och behållit kameran från G2, som är den bästa kameramobilen LG har gjort. Det finns ett par scenlägen samt finesser som HDR, panorama, bild-i-bild med båda kamerorna, snabba bildserier och olika fotoeffekter. Den har även en praktisk funktion för självporträtt där en lampa talar om när den fokuserat på ditt ansikte.

LG har inte snålat på ljudmöjligheterna. G Flex kan skryta med HD-ljud, det vill säga att den klarar att spela musikfiler i 24 bitar och 192 kHz. Samt att den hanterar okomprimerade ljudfiler. Det ger naturligtvis ett bättre ljud med bra hörlurar, men musiken tar också stor plats. För att ge en bättre filmupplevelse stöder telefonen även Dolby Mobile.

Precis som på G2 har telefonen inga knappar på framsidan eller sidorna utan allt sitter på baksidan. Vi tycker fortfarande att det är en bra idé då det ju är där man har fingrarna. Beroende på vad man gör så har knapparna olika funktion, som att justera volymen eller knäppa bilder. För att väcka mobilen dubbelknackar man på skärmen.

Slutsats
Det är spännande att LG har lyckats göra en böjd mobil, men vi kan inte riktigt se poängen med formen bortsett från att den passar bättre i bakfickan. Det ger oss dock en förhoppning om framtidens böjbara mobiler.

G Flex är en blixtsnabb phablet med bra kamera och utmärkt ljud. Men vi är besvikna på skärmupplösningen, telefonen är väl stor och ser anonym ut. För det här premiumpriset vill man ha en lyxig och praktisk mobil snarare än bara en kul gimmick.

Också i detta test:

Sony Xperia Z Ultra

En stor seger för Sony

Testets största phablet är också den bästa. Och priset har man råd med!

Enastående ljud, även när man ringer! Sony-telefonen har de snyggaste skärmfärgerna vi har sett och är blixtrande snabb. Och så skadar det ju inte att priset har blivit riktigt rimligt.
Den är väldigt stor, även som phablet betraktad. Och kameran är bara medelmåttig.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Note 3

Bäst på produktivitet

Samsungs hybrid av surfplatta och mobil är den mest putsade och praktiska hittills.

Enorm och skarp skärm med bra färgåtergivning. Pennan gör det faktiskt enklare och snabbare att hantera funktionerna. Höga prestanda.
Kameran imponerar inte i svaga ljusförhållanden. Kvalitetskänslan borde vara bättre med tanke på priset.
Läs hela testet

HTC One max

Tredje gången gillt

HTC One max är tredje inkarnationen av HTC:s flaggskepp. Den här gången med både små och stora förbättringar jämfört med originalet.

Man kan nästan bli beroende av den stora och fina Full-HD-skärmen på 5,9 tum. Och eftersom minnet nu äntligen kan utökas med microSD-kort går det att få plats med allt innehåll man vill.
Beats Audio har avslutat samarbetet med HTC, och det hörs på ljudet. Fingeravtrycksläsaren är en bra idé men den är opraktiskt placerad och fungerar därför inte som den är tänkt.
Läs hela testet

Nokia Lumia 1520

Fotografens favorit

Lumia 1520 kräver kanske viss tillvänjning om man inte är bekant med Windows Phone-plattformen, men annars är detta snudd på testets bästa phablet.

Skärmen har Full HD-upplösning och är riktigt tjusig, men kameran tar ännu bättre bilder och ger användaren massor av nyheter. Designen är robust och byggkvaliteten är hög.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som rivalerna Android och iOS.
Läs hela testet

ASUS Fonepad

Inte helt lyckad

Med Fonepad har ASUS släppt en riktigt billig surfplatta som du även kan använda som mobiltelefon. Fast i själva verket är det inte någon särskilt bra idé.

Minnet går att utöka med microSD och tack vare ASUS SonicMaster är medieljudet enastående.
Skärmen är ljussvag och har dålig touch-känslighet. Fonepad är för långsam och vi upplever problem när den ska växla mellan wifi och 3G.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild