TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Tips

Nej stoppa inte blöta mobiler i ris

Strunt i ”vad du hört”, lyssna på vad mobiltillverkare som Apple säger om våta mobiler.

Av / 2024-02-24 - 10:00
Nej stoppa inte blöta mobiler i ris

Det är en vanlig missuppfattning om att om man råkar blöta ner något så ska man stoppa det i en påse med ris. Men det är inte bara det att det inte stämmer, du kan faktiskt skada din mobil genom att göra så.

Idén är att ris påstås absorbera fukt. En missuppfattning som förmodligen kommer från hur restauranger förr brukade stoppa ett par riskorn i saltkaret för att inte saltet skulle klumpa sig. Men om ris var så bra på att absorbera fukt ur luften skulle man ju inte kunna ha det i pappkartonger, då skulle ris behöva säljas i vattentäta förpackningar.

Skärmavbild 2024 02 23 kl. 10.12.18
Skärmdump: apple.com

Men även om det inte hjälper så kan det väl inte skada att låta folk göra som de vill? Jo, säger Apple som i ett supportdokument direkt avråder från att stoppa mobilen i en påse ris. Problemet är att rispartiklar kan leta sig in i laddningskontakten så att du får problem med laddningen. Eller in i högtalaren vilket naturligtvis inte heller är bra.

Vad ska man göra då?

Apple råder oss att helt enkelt skaka av vattnet och sedan lämna mobilen på ett torrt ställe med bra ventilation. Detta eftersom moderna iPhone är vattentäta så det är inget problem om de blir blöta. Samma sak med de flesta premiummobiler idag.

 

Annons
IMG 1238
Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Har man däremot en iPhone 11 eller tidigare, eller en mobil av ett annat märke som inte är vattentät, finns det ett fiffigare sätt. Har du sett de där små påsarna som ligger i kartongen när man köper vissa fuktkänsliga saker? De innehåller silica gel, kiselsyragel, som är enormt vattenabsorberande och som håller kvar fukten. Lägg mobilen med några sådana påsar. Har du slängt dem? Gå till zooaffären och köp ”kristallsand” för kattlådan, det är ren silica gel med ett mycket bra kilopris.

Vill man vara lite proffsig köper man torkmedel för laboratorier som exempelvis finns på Amazon.

Läs också:

Den här mobilen har bästa batteritiden

Och de andra nio är nästan lika bra.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med ännu en toppmodell

Android XR för virtuella världar

Nya Apple Intelligence-funktioner klara för iPhone

Googles december-uppdatering släppt

Självreparation? Glöm det.

De första användarna kan ladda ner Samsung One UI 7

OnePlus avtäcker OnePlus 13

Huawei lanserar nytt operativsystem utan Android

Gemini Live på svenska!

Huawei Mate 70 kan beställas

Casios klockring är fetare än Galaxy Ring

Gemini iPhone-app släppt

Ljud & Bild