Tapo är ett självständigt märke som ägs av TP-Link. Det företaget känner vi mest igen för nätverksprodukter som mesh-routern TP-Link Archer Air och utomhus-routern TP-Link Deco X50, men Tapo-produkterna är avsedda för det smarta hemmet och vi har redan testat övervakningskameran Tapo C420S2, även om varumärket fortfarande är ganska okänt på den skandinaviska marknaden.
Den här gången är det en smart videodörrklocka som har hamnat på testbänken. Tapo D230S1 utmärker sig genom att vara billig – dörrklockan kostar faktiskt nästan lika lite som den billigaste produkten i vårt grupptest av smarta dörrklockor från 2023, Hombli Smart Doorbell 2, och skiljer sig därför i en positiv mening från mer välkända produkter i samma kategori från företag som Arlo och Ring.
Installation
Det är enkelt att installera Tapo D230S1, även om den smarta dörrklockan har ett irritationsmoment. Í paketet hittar man den ganska stora och klumpiga klockan, ett batteri (som först måste laddas, vilket tar fem till sex timmar) och en hubb som man ska koppla till sin router med en Ethernet-kabel.
Att Tapo D230S1 behöver en router för att fungera kan verka överflödigt, och det lägger också till ett extra steg i installationen när man ska ansluta dörrklockan till Tapo Hub, men hubben fungerar också som en ringklocka och har dessutom plats för ett microSD-kort.
Själva dörrklockan kan monteras med skruvar, men kan också limmas om man inte vill borra hål, och eftersom den är batteridriven behövs inga kablar.
Naturligtvis finns det också en app som ska laddas ner – den heter kort och gott Tapo – och i den blir man guidad genom hela installationen. Det är också härifrån som dörrklockans styrs när den väl är igång.
Funktioner
Tapo D230S1 har alla de funktioner man kan förvänta sig av en smart dörrklocka. Den har en inbyggd vidvinkelvideokamera, högtalare, mikrofon och rörelsesensor. Dessutom finns en inbyggd lampa, så att den som ringer blir upplyst om det är mörkt.
Rörelsesensorn skiljer utan större problem på människor, djur och fordon, och du kan antingen prata med den som ringer på när du inte är hemma (med hjälp av kamera, mikrofon och högtalare) eller lämna ett meddelande och tala om för Postnord vad de ska göra med paketet om de för en gångs skull faktiskt dyker upp på din adress.
Tapo-appen ser till att du får notiser när olika händelser inträffar, och från appen kan du också få tillgång till en live-feed från kameran, plus att du kan spara videoklipp, ändra inställningar och så vidare.
Det går till exempel att definiera så kallade integritetszoner där kameran inte filmar. Detta kan vara relevant om kameran är riktad mot en allmän väg.
Användning
Till vardags är dörrklockan mycket enkel att använda. Videokameran med 2K-upplösning garanterar att bildkvaliteten är utmärkt. Man kan dock bara se den övre halvan av personen (eller möjligen bara hårfästet om det är ett barn) som ringer på dörrklockan om han eller hon inte går bakåt ungefär en meter. Lyckligtvis är mörkerseendet utmärkt.
Tapo har naturligtvis ett abonnemangsalternativ som gör att du kan lagra videofilmer i molnet, men du kan också lagra allting lokalt på microSD-kort, som den ovan nämnda Tapo Hub har plats för.
Beroende på hur ofta folk ringer på dörrklockan och hur många videoklipp som spelas in per dag räcker batteriet i allt från en månad till uppemot ett halvår. Laddning kräver att dörrklockan demonteras och batteriet tas bort.
Slutsats
Tapo D230S1 har alla funktioner man bör kunna förvänta sig av en smart dörrklocka – plus möjligheten att lagra inspelningar lokalt på ett microSD-kort. Ändå är priset mycket rimligt, så vi kan knappast göra något annat än att ge Tapo D230S1 en varm rekommendation.