TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Dreame Z10 Station

Hygienisk dammsugning nästan utan ansträngning

Dreame Z10 Station suger glatt upp damm och smuts. Med den automatiska tömningsstationen skulle vi kunna ha en lysande produkt om bara sugkraften var mer stabil och batteritiden bättre.

Av / 2024-02-21 - 09:26
Dreame Z10 Station

Home tycker

  • Lättanvänd skaftdammsugare med automatisk tömning. Rengöringsbart filter och sugmunstycken. Kommer åt runt möbler och är effektiv på heltäckningsmattor, golv och mattor.
  • Tung att använda som handdammsugare och låter mycket vid vanlig dammsugning. Miniborstar och specialmunstycken fungerar mindre bra.

Dreame känner vi till för deras lyckade sortiment av robotdammsugare. Vi har bland annat framgångsrikt testat DreameBot L10 Ultra och DreameBot L20 Ultra. Nu finns Dreames skaftdammsugare Dreame Z10 Station på marknaden, så självklart måste vi testa den också.

Paradnumret är automatisk och förseglad tömning. Efter användning placerar du Z10 i stativet och trycker på en knapp för att suga uppsamlad smuts ur dammsugarens plastbehållare och in i den förseglade uppsamlingsstationen. Precis som med andra skaftdammsugare, till exempel Samsungs Jet AI fungerar stativet som en laddare, hållare och behållare för uppsamlat damm, smuts och hår.

DreameZ10 1 1
Dreame Z10 Station består av ett stativ, en dammsugare och fem munstycken. Designen är inte den värsta vi har sett, beroende på din smak. (Foto: Dreame)

Dammsugning och tömning fungerar perfekt. Det du får klara dig utan med Dreame Z10 Station är appstyrning, avancerade funktioner och inställningar samt välfungerande miniborstar. Särskilt det senare kommer att visa sig vara lite av en utmaning.

Beroende på din smak är designen enkel, nästan minimalistisk, och installationen är logisk. 10 minuter efter uppackning är dammsugaren redo att laddas och börja användas.

Osynlig smuts blir synlig

En full laddning tar 3,5 timmar. Du behöver inte vänta så länge, eftersom dammsugaren kan användas med bara 10–20 procent batterikapacitet. Dreame rekommenderar dock att Z10 Station laddas fullt innan dammsugaren används för första gången.

Annons

I förpackningen finns två stora borstmunstycken. Det ena är avsett för släta ytor som klinker-, trä- och vinylgolv. Det andra är för mattor och grövre ytor. Dessutom finns ett mindre borstmunstycke och två specialmunstycken.

DreameZ10 1 2
Det är enkelt att växla mellan de olika munstyckena och koppla loss skaftet så att Dreame Z10 fungerar som en handdammsugare. (Foto: Natasja Broström)

Borstmunstycket för släta ytor har en inbyggd mjuk tygrulle, medan borstmunstycket för grova ytor har en rulle med valsar och styva borst. Den lilla rullen inuti miniborstmunstycket har kraftiga gummirullar och är idealisk för att plocka upp djurhår och envis smuts på bland annat soffor.

Jag testade de två stora munstyckena på trägolv, klinker, en stor sisalmatta och två mattor. Som en skaftdammsugare arbetar Z10 Station smidigt och villigt runt möbler och krukor. En tur under sofforna och sängen var inte heller något problem.

Lite för ivrigt (och för skojs skull) provade jag också borstmunstycket med den släta rullen på en matta. Z10 Station gav ifrån sig en rad gnisslande ljud och ”sprintade” nästan okontrollerat över mattan. Inte riktigt meningen.

DreameZ10 1 3
Busted! Den första turen med Dreame Z10 Station avslöjade att golv och mattor var smutsigare än de såg ut. (Foto: Natasja Broström)

Både borstmunstycket för grova ytor och miniborstmunstycket har inbyggda blå lampor som tänds automatiskt. Det gör det lättare att se all smuts och ta ett extra varv med Z10 Station. Varför borstmunstycket för släta ytor inte har samma funktion är lite av ett mysterium.

Läs också Är dammsugare och skurhink ett minne blott? Med sitt flaggskepp Deeebot X2 Omni sticker Ecovacs ut hakan och lovar att det nu är dags att säga farväl till manuell städning.

Mina golv och soffor såg inte särskilt rena ut efter en tur med Z10 Station. Men en titt i dammsugarens plastbehållare, där smutsen samlas upp, visade något annat. Den 0,5 liter stora behållaren var nästan helt fylld med smulor och annat skräp.

Slukar batteri

Tyvärr ”äter” Z10 Station batteri med en hastighet på cirka en procent per kvadratmeter. Detta är snabbare än vad jag har upplevt med andra skaftdammsugare, till exempel Tineco Floor One S5 Extreme och Samsung Bespoke Jet AI.

I teorin påverkas naturligtvis livslängden för batteripaketet 7x 2 900 mAh av vilken sugkraft jag väljer, men verkligheten är en annan. Med medium sugkraft kunde jag få ut cirka tio minuters dammsugning ur batteriet innan kapaciteten närmade sig 20 procent.

DreameZ10 1 4
Displayen på Dreame Z10 Station visar batterinivån i procent och sugstyrkan i form av en fläktsymbol. Visas här på medelhög styrka. (Foto: Natasja Broström)

Dreame Z10 Station har tre sugstyrkor: Med, Ekologisk och Turbo. Jag växlar enkelt mellan nivåerna med ett tryck på dammsugarens runda övre display, och inställningen indikeras av en grön fläkt som växer i storlek beroende på sugkraften.

I praktiken har dock en lägre effektnivå ingen inverkan på hur snabbt batteriet förbrukas. Det går lika fort oavsett om jag väljer den lägsta nivån, Med, (vars innebörd inte förklaras i manualen) eller den högsta nivån, Turbo.

Det spelar heller ingen roll vad jag använder Z10 Station till. En grundlig rengöring av kuddar eller lampskärmar eller en lätt runda över trägolvet förbrukar lika mycket ström.

Mångsidig användning med skaft och handhållen

Det lilla borstmunstycket är perfekt för soffkuddar när jag använder Z10 Station som en handdammsugare. Jag tar bort stången och fäster borstmunstycket direkt på huvudmodulen. Ett enkelt klick på de inbyggda knapparna ansluter och kopplar bort delarna.

DreameZ10 1 5
Dreame Z10 fungerar bäst som en handdammsugare med minimunstycket monterat. Det blå ljuset avslöjar smuts och skräp. (Foto: Natasja Broström)

Men precis som med Samsungs Jet AI står jag där med skaftet som jag inte kan placera någonstans. Stativet fungerar bara med huvudmodulen inkopplad och den medföljande tillbehörshållaren är bara för minimunstycket och de två specialiserade munstyckena.

Läs också Lika men ändå så olika Hur stor skillnad kan det egentligen vara på robotdammsugare som dammsuger och moppar dina golv? De fyra deltagarna i höstens grupptest är, förvånade nog, rätt olika.

Jag rekommenderar inte att använda de stora munstyckena utan skaftet. Huvudena glider från sida till sida och gör Z10 Station opraktisk att hantera. Använd Z10 Station som handdammsugare med det lilla borstmunstycket eller de två specialmunstyckena med styv borst.

Miniborstmunstycket fungerar utmärkt, men jag blev besviken på de två specialmunstyckena. Det ena är smalt och utformat för springor. Det andra är rundare, har borste och en tygklädd inre yta, liknande en klädborste.

DreameZ10 1 6
Jag hade låtit en veckas damm samlas innan Dreame Z10 fick börja arbeta på lampor och släta ytor. Resultatet var en besvikelse. (Foto: Natasja Broström)

Munstyckena fungerade i soffor men kunde inte samla upp damm på släta ytor. På lampor och målade möbler sveptes dammet helt enkelt runt av borstmunstycket. Jag testade båda munstyckena på smuts och (kall) aska framför öppna spisen. När jag lyfte Z10 Station från klinkerplattorna runt spisen föll askflingor tillbaka ut genom röret. Samma sak hände med damm som sugits upp från möblerna.

I plastbehållaren kunde jag se att lite smuts hade följt med upp. Jag bytte till Turbo, men det gjorde ingen skillnad för resultatet.

Effektiv rengöring efter användning

Även om Z10 Station väger 1,67 kg, vilket är mindre än handdammsugare som Samsung Bespoke Jet AI, är Z10 tung i längden. Det faktum att jag kan låsa avtryckaren på handtaget med ett tryck på displayens låsknapp gör jobbet enklare. Det innebär att jag inte behöver hålla avtryckaren intryckt hela tiden när jag dammsuger.

Z10 Station och andra skaftdammsugare är dock inte avsedda för storstädning, utan för dammsugning i kortare intervaller. Här fungerar Dreames Z10 Station som den ska.

För att tömma Z10 Station, placera den i stativet. Tryck på knappen på sidan av stativet nära toppen för att aktivera utsuget. Allt sker bakom ett femskiktsfilter, så att inget damm eller partiklar kommer ut. Med ett frenetiskt väsande ljud tömmer den inre ”cyklonenheten”, som Dreame kallar den, plastbehållaren och dess filter. Processen tar 10 sekunder.

Läs också Vad är det som väger? Vikten är verkligen bara en siffra. Det som är intressant på riktigt är vad som egentligen väger i våra kroppar.

Hår, damm och partiklar sugs in i stativets inbyggda dammsugarpåse, som enligt Dreame bara behöver bytas efter 90 dagar. En extra påse ingår i paketet. Fler påsar finns tillgängliga hos Dreame-återförsäljare. En förpackning med sex påsar kostar 299 kronor.

Slutsats

Dreame Z10 Station har för- och nackdelar. De två stora borsthuvudena fungerar bra. En liten flik framtill på borstmunstycket för grova ytor kan skjutas åt sidan för att enkelt suga in större skräp.

Som skaftdammsugare är Z10 Station lätt att manövrera men verkar mer sladdlös än andra dammsugare som jag har testat. Till exempel Samsungs Jet Bespoke AI. Borsthuvudenas inbyggda blå ljus avslöjar effektivt smuts framför dammsugarmunstycket.

DreameZ10 1 7
File name: DreameZ10_1_7.jpg: Dreame Z10 har ett dammsugarmunstycke för släta ytor, och det plockar gärna upp smutsen. Även den finare askan från den öppna spisen. (Foto: Natasja Broström)

Även om handdammsugning i längden tröttar ut min handled och armbåge är det märkbart att Z10 Station väger mindre än sina konkurrenter. Batteriet i handtaget på Z10 Station stör inte heller min handled under användning, vilket Samsungs gjorde.

Batteritiden och de små specialmunstyckena är dock en besvikelse. Trots smidig rengöring, lägre vikt och effektiv tömning i stativet lämnar Z10 Station ett blandat intryck. Mestadels på den positiva sidan, eftersom dammsugaren trots allt suger upp smuts och synligt fyller plastbehållaren.

Karakter
Dreame Z10 Station
Premium
Natasja Broström
Natasja Broström (född 1971) är journalist på L&B Home. Hon började på Politikens IT-bilaga på 1990-talet och därifrån gick resan vidare till facktidningar, magasin och tidningar där Natasja bland annat skrev om IT och nördkultur. Från 2002 har Natasja jobbat på Datatid Techlife, sedan som IT-journalist inom smart living och brevlåderedaktör på Alt om Data.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Ljud & Bild