TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Trådlösa aktiva högtalare

Den trådlösa drömmen…

Trådlöst blir allt mer uppskattat och nu vill de seriösa hifi-märkena vara med på allt det roliga.

Av / 2014-03-26 - 06:00
Trådlösa aktiva högtalare

Urvalet av trådlösa högtalare bara växer och växer. I januari besökte vi CES-mässan i Las Vegas där framgången för trådlöst ljud var en tydlig trend: även inom det traditionella hifi-segmentet, som brukar domineras av stationära musikspelare, förstärkare och metervis med tjocka kablar, finns nu enkla sätt att spela musik direkt från mobilen och surfplattan. De traditionella högtalarmärkena har äntligen upptäckt möjligheterna de har att leverera kompletta ljudprodukter.

Alla som har hållit i en mobiltelefon vet att trådlöst ljud har sina svagheter. Ljudkvaliteten varierar och i värsta fall försvinner ljudet helt ibland. Sådana problem är oförenliga med bra musikåtergivning. Men nu håller tekniken på att mogna. Förbättrade bluetooth-standarder med aptX (stöds bland annat av de senaste Android-mobilderna från Samsung, Sony och HTC) samt AirPlay, Wi-Fi och DLNA bidrar också till att göra den trådlösa ljudöverföringen mer stabil och pålitlig även i musiksammanhang.

Trådlöst och trådlöst …
För att ta det viktigaste först: ingen av högtalarna vi berättar om den här gången är fullständigt trådlös. Då skulle de ha varit tvungna att vara batteri- eller induktionsdrivna, och det är för komplicerat och för dyrt. Alla trådlösa hifi-högtalare är därför beroende av strömtillförsel så du måste alltså fortfarande ha ett vägguttag i närheten.

Överföringen av signalerna är däremot trådlös. Högtalarna kan ta emot musiksignaler från en rad olika källor, antingen via det trådlösa Wi-Fi-nätverket eller direkt från en bärbar enhet med hjälp av bluetooth. Det finns dessutom andra egenutvecklade standarder.

För- och nackdelar
Fördelen med ”trådlösa” högtalare är att de är enkla att möblera med. Eftersom man inte behöver någon förstärkare och långa högtalarkablar kan man ställa högtalarna var man vill, högt eller lågt, på en hylla eller i ett skåp, utan att oroa sig för att behöva dra långa sladdar kors och tvärs.

Annons

En annan fördel är ljudkvaliteten. Eftersom högtalarelement, kabinett och inbyggda förstärkare anpassas exakt efter varandra är resultatet en noggrann ljudkvalitet, som potentiellt kan överträffa motsvarande högtalare utan inbyggd elektronik. En riktigt bra aktiv högtalare har alltså bättre förutsättningar rent ljudmässigt än en passiv, även när den senare kopplas till en kostsam förstärkare. Kom ihåg att ta med detta i beräkningen när du jämför priserna på aktiva och passiva högtalare!

Allt är däremot inte bara fröjd och gamman. De inbyggda förstärkarna kräver ju ström, och i en del fall måste ljudet dessutom skickas i en kabel från den ena högtalaren till den andra (så kallad master/slave-princip). I vissa fall kan det alltså sluta med FLER sladdar än med traditionella högtalare. Det är med andra ord viktigt att fundera på hur högtalarna ska användas och hur de ska placeras innan man väljer.

Testet
I detta test har vi tagit oss an fem av de senaste trådlösa högtalarkonstruktionerna. Alla har det gemensamt att de har någon form av trådlös musikavspelning, men inga är helt likadana när det gäller teknik och utförande. Priserna varierar också stort, från 5 000 kronor upp till fem gånger så mycket. Vi har undersökt skillnaderna inom teknik, användarvänlighet och ljudkvalitet så att du själv kan bestämma dig för vilken lösning som passar dina behov och din budget bäst.

 

System Audio Saxo 1 Active

Billig och välljudande

System Audios första aktiva högtalare bygger på deras populära budgetmodell Saxo 1. Lågt pris och höga prestanda gör den till en trevlig bekantskap!

Saxo 1 active har en mycket övertygande ljudkvalitet med fylligt mellanregister, distinkta övertoner och en frisk bas man lätt kan stampa takten till. Högtalarna är enkla att koppla upp och sköta både trådlöst och med kabel. Sist men inte minst är priset mycket sympatiskt.
Ett par kostnadsbesparingar måste finnas: ljudkvaliteten är inte lika exakt som i dyrare, helaktiva högtalare och den djupaste basen lyser med sin frånvaro.
Läs hela testet

Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hifi anno 2014?

Audiovectors nya Ki1 Super Discreet är inte riktigt som andra: den skickar ljudet genom digitala högtalarkablar!

De små Audiovector-högtalarna låter väsentligt större än de ser ut. De låter precis som tvättäkta hifi ska göra och har en stor och öppen ljudbild som avslöjar imponerande många musikaliska detaljer. Ki1 Super Discreet återger helt enkelt mer musik och mindre förvrängning än många av rivalerna i detta test, och är ett seriöst alternativ till vanliga stereohögtalare.
Ljudkvaliteten är hög, men det är priset också. Med dubbla högtalarkablar och gemensam strömförsörjning kan det också diskuteras hur ”trådlösa” Audiovector-högtalarna egentligen är: detta är framför allt aktiva högtalare som även kan spela bluetooth-musik.
Läs hela testet

Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådlöst drömmljud

Glöm allt om bluetooth och vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nya trådlösa högtalare spelar musik med upp till 24 bitars ljudkvalitet – helt utan högtalarkablar!

BeoLab 17 har ett läckert utseende i borstad aluminium, med sofistikerad elektronik och kraftfulla förstärkare på insidan. Ljudet är dynamiskt, rent och livligt med en rejäl dos musikalitet. Trådlös ljudöverföring av hög kvalitet gör att du kan hoppa över högtalarkablarna utan att det nästan inte medför några nackdelar alls.
Som vanligt med Bang & Olufsen får man räkna med styva prislappar. Förutom priset på högtalarna krävs extrautrustning i form av en extern sändare eller en TV från B&O för att allt ska fungera.
Läs hela testet

Dali Kubik Free + Xtra

Lady in red

Med tygklädda sidor och flexibla anslutningar är DALI-högtalarna ett intressant alternativ för inredningsintresserade musikälskare.

De små DALI-högtalarna är definitivt stiliga att titta på i sina olika färgalternativ. Man kan börja med en högtalare och bygga ut till stereo vid ett senare tillfälle. Byggkvaliteten är hög, och helaktiv drift med fyrkanalig förstärkare och elektroniskt delningsfilter ger ett mycket exakt ljud. Trots ringa mått spelar Kubik-högtalarna högt och rent, tillräckligt för att fylla vardagsrummet med ett klart stereoljud.
Även om högtalarna är helaktiva måste man dra en högtalarkabel mellan dem för att få stereoljud, så i praktiken är det bara den ena högtalaren som är trådlös. Basen går inte avgrundsdjupt men det går att bygga ut med en separat subbas. Den trådlösa anslutningen begränsas till bluetooth – här finns alltså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
Läs hela testet

KEF X300A Wireless

Chefen på skrivbordet

KEF X300A är en av våra favoriter bland alla aktiva högtalare. Nu har den blivit trådlös också, så förväntningarna är naturligtvis enorma!

KEF X300A Wireless är mitt i prick för dig som vill ha en välljudande ”studiomonitor” till datorn och samtidigt vill kunna spela musik från trådlösa ljudkällor. X300A låter väldigt spänstigt och dynamiskt, tack vare KEFs speciella koaxial-element sprids allt ljud från en enda punkt vilket gör ljudet ytterst fokuserat och exakt.
Utan traditionella analog- och digitalingångar är det svårt att använda X300A Wireless med signalkällor som TV och CD-spelare.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild