TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 3 projektorer i toppklassen

Trollbindande biobild

Stora filmupplevelser kräver en stor bild. Bildkvalitet är A och O, och med en projektor i toppklassen får du bilden som filmregissören såg framför sig.

Av / 2014-03-20 - 06:00
3 projektorer i toppklassen

Även en billig projektor kan ge häftig filmkänsla i hemmabion. Och en bildstorlek du bara kan glömma att få med en TV för under 100 000 kronor. Men en stor filmduk avslöjar också fler svagheter i bildkvaliteten. De billigaste projektorerna har varken den skarpaste optiken, den högsta kontrasten eller den jämnaste färgbalansen. Alltså är bilden kanske inte lika skarp på hela filmduken, färgerna varierar en aning från mitten och ut mot kanterna, och svärtan är genomgående grå.

En riktig hemmabioentusiast kan alltså tjäna mycket på att investera i en toppklassprojektor. Bilden blir så stor som du vill ha den, optiken går att ändra och anpassa efter just dina behov för avstånd och bildformat, och tillsammans med en bra filmduk kan en fin projektor faktiskt ha en bättre bild än en TV. I synnerhet TV-apparater med kant-LED som har en ojämn svärta på olika delar av skärmen.

Lägg därtill att en toppklassprojektor har goda möjligheter att ställa in linsvinkel och zoom, så att den kan fintrimmas efter just där du vill placera den, utan du behöver tänka så mycket på avstånd till och vinkel mot duken.

Tre heta rivaler
Vi har valt ut tre av de hetaste projektorerna i sin prisklass. Epson EH-TW9200 är en LCD-projektor som nu har fått interpolering i 3D för att ge jämnare rörelser. 3D-interpolerar gör även Optoma HD91, som är den första renodlade LED-projektorn i den här kvalitetsklassen. I praktiken innebär det att man aldrig behöver byta lampa och att projektorn blir mindre varm och drar mindre ström. Och den behöver ingen mekanisk iris för att få en dynamisk svärta, eftersom lamporna är tillräckligt snabba för att göra det på egen hand. Sony VPL-HW55ES använder sig av SXRD-teknik, där LCD-paneler är fästade på kisel och reflekterar ljuset från lampan i stället för att lampan lyser genom LCD-panelerna som den gör i traditionella LCD-projektorer. Sony har också rörelseinterpolering i 3D, fast bara med filmmaterial med 24 bilder i sekunden.

Så testade vi
Vi har undersökt projektorerna både utan några inställningar alls och efter full färgkalibrering av vår egen guru, Gorm Sørensen. Han använder dataprogrammet CalMAN 5 Ultimate Edition och mätutrustning för tusentals kronor för att få ut det allra bästa ur varje projektor.

Annons

Under utvärderingen av bildkvaliteten har vi haft två projektorer bredvid varandra för att kunna göra direkt jämförelser. Vi har spelat film från blu-ray-spelaren Electrocompaniet EMP-2 med HDMI-överföring.

Som testvideo har vi använt ”Prometheus” och dokumentären ”Wonders of the Universe”, två filmer med stort kontrastomfång med mörka scener och mycket högdager. Båda rekommenderas å det starkaste på blu-ray.

Glöm inte kalibrering
En projektor av den här kalibern förtjänar optimal kalibrering. Det kräver bra mätinstrument och kunskap om hur de används. Alla projektorer har sina egenheter när det gäller inställning så det kan vara svårt att lyckas hundraprocentigt på egen hand. En del butiker erbjuder full kalibrering av sålda projektorer mot pristillägg. Det brukar vara väl investerade pengar.

Epson EH-TW9200W

Ett tryggt val

Detta är testets enda projektor som kan lagra kalibreringen i ett minne. Tryggt för den som har klåfingriga barn eller som gillar att knappa runt för det vilda.

TW9200W är en av de bästa på att återge rörelser. Detaljnivån i skuggor är bra och Epson-projektorn är ljusstark och fin. Den har dessutom mycket överskådliga menyer. Trådlös HDMI.
Färgtemperaturen är smått ojämn på filmduken, och går aldrig att kalibrera helt rätt. Bilden är inte skarpast i klassen. Den automatiska svärtan påverkar färgtemperaturen och bör alltså stängas av – vilket leder till lite ljusare skuggor.
Läs hela testet

Optoma HD91

Modern teknik

Att aldrig behöva byta lampa är bara en av fördelarna med LED-tekniken. Men Optoma HD91 har sina nackdelar också.

Tack vare tre LED-lampor har inte HD91 regnbågseffekten som andra DLP-projektorer har. Lampans livslängd är dessutom i princip lika lång som projektorns. Bilden är skarp och har bra kontrast.
Sekundärfärgerna blir aldrig riktigt korrekta och färgrymden är för stor för att projektorn ska gå att kalibrera helt och hållet. Dessutom bränner detaljer ut i högdagrar.
Läs hela testet

Sony VPL-HW55ES

Kungen av bio

Här är projektorn för dig som vill ha de absolut tyngsta hemmabioupplevelserna. Mycket bättre bild än så här är svårt att få.

Till och med direkt ur kartongen har Sony-projektorn en klassledande bildkvalitet. Bilden är en smula för skarp och övermättad, men efter kalibrering är den helt tipptopp. Svartaste svart och vitaste vitt smäller till med hög kontrast och stor detaljering. Sagolik färgbalans i kombination med knivskarp bild.
Menysystemet hade kunnat vara ännu mer intuitivt. 3D-interpolering finns bara med bildmaterial som har 24 bildramar/s. 3D-glasögon har bara IR-signaler (RF-system finns dock som tillbehör).
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild