TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon 1 AW1

Grym dykarkamera

Den här stortrivdes i minusgrader och lät sig inte avskräckas av en djupdykning i iskallt vatten. Möt den tuffaste kameran i klassen: Nikon 1 AW1.

Av / 2014-03-17 - 06:00
Nikon 1 AW1

Ljud & Bild tycker

  • Mycket jämn och bra bildkvalitet från en välbyggd, vattentät kamera som är enkel att sköta, blixtsnabb och prisvärd – och har ett par partytricks du kan förbluffa dina vänner med.
  • Svag batteritid och små knappar på baksidan är det största minuset med Nikon AW1. Lite större knappar på baksidan hade varit en fördel.

Bortsett från en skrattretande kort batteritid på knappa 200 bilder i kallt väder, fungerade Nikons vattentäta systemkamera felfritt under testperioden. Att bildkvaliteten dessutom är bra är absolut ingen nackdel. Därför tvekar jag inte att rekommendera AW1 till alla som behöver en robust kamera med extrema egenskaper.

Den lilla systemkameran bygger på Nikons kompakta systemkamera som heter J3 och är utrustad med en likadan 14-megapixelsensor och bildprocessor.

Men AW1 skiljer sig markant från J3 och andra systemkameror genom att den är vattentät ner till 15 meters djup, passar till fotografering i 10 minusgrader och tål fritt fall från två meter. Man kan välja mellan två objektiv som också är vattentäta: zoomen på 30–75 mm som ingår och en vattentät version av Nikkor 1 10 mm/f2,8, som motsvarar 27 mm vidvinkel.

Kameran kan naturligtvis använda alla andra Nikkor 1-objektiv också, men i nuläget är det bara de här två som är vattentäta.

Blixtsnabb och robust
AW1 är inte bara vattentät, den har inbyggd djupmätare och höjdmätare som tillsammans med GPS registrerar alla bilddata så att man inte bara vet var någonstans bilderna togs, utan på vilket djup eller vilken höjd.

Annons

Enda minuset jag noterade efter att ha plåtat med kameran en tid, är att knapparna på baksidan är små när man har på sig handskar. För den är nämligen enkel att använda i övrigt. En inbyggd gyrosensor registrerar kamerans lutning, så att man kan trycka in knappen bredvid det gummerade tumgreppet på baksidan, och luta kameran åt sidan för att ändra inspelningsfunktion.

Då aktiveras skärmbilden med en halvcirkel – Action Control – som visar ikoner och text för de fem inspelningsalternativen: rörelsebild (tar en kort långsam filmsekvens och avslutar med en stillbild), bästbild (tar en serie bilder och föreslår den som är mest lyckad), full exponeringsautomatik, kreativa filterinställningar (som också låter dig välja mellan hel- och halvmanuell exponering) samt videofilmning i Full-HD.

Du kan också ställa in bländare, slutare eller både och när du filmar, vilket du annars sällan kan med någon annan kamera än proffsmodeller.

Det finns också tre undervattenslägen som kompenserar för ljud och vitbalans när man fotograferar under vatten.

Den lilla Nikon-kameran är precis som J3 och V2 snabbare än de flesta spegelreflexer för proffs, som Nikon D4 och Canon EOS 1Dx. AW1 kan nämligen ta bildserier med 15 bilder i sekunden, med autofokus, och spela upp filmsekvenser långsamt, tagna med 60 bilder i sekunden i slow-motion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nikon-kameran är solitt byggd och har packningar som stänger ute vattnet, ända ner till 15 meters djup.

Det ger ett par fräcka effekter som få andra kameror kan mäta sig med, och får garanterat dina vänner att tappa hakan. I synnerhet om bildsekvenserna är tagna under vatten, off-pist eller i halfpipen.

Rejäla gummipackningar förseglar alla låsbara öppningar i metallhuset, som är kompakt och lätt men mycket gediget byggt och uppenbart konstruerat för att tåla strapatser.

Bildkvalitet
Bildkvaliteten är också stabil och har god upplösning, upp till ISO 1600 där brus knappast är något tema. Färgåtergivningen är genomgående bra och bilddynamiken över genomsnittet bland kameror med relativt små bildsensorer.

I dåligt ljus blir det synligt brus från ISO 3200 i mörka områden, och då ser man också att färgbruset gör sitt intåg. Lösningen är att lagra råfiler som är enklare att efterbehandla för att dämpa bruset i filer som är tagna med höga ISO-värden.

Det medföljande zoomobjektivet känner vi igen från J2, som säljs tillsammans med en vanlig, icke vattentät utgåva av Nikkor 1 11–27,5 mm. Det har en synlig förvrängning och vinjettering på vidvinkel och full bländaröppning, men är förhållandevis skarpt i hörnen. Med bländare 5,6 är det mycket skarpt på alla brännvidder och objektivet passar fint tillsammans med kamerans 14 Mp-bildsensor i 1-tumsformat.

Slutsats
Ett programhjul (PASM), större knappar och bättre batteritid är det enda vi saknar i Nikon 1 AW1. Tack vare hög bildkvalitet, enkel skötsel och extrema egenskaper som 15 meters djupdykningar, har kameran knappt några seriösa konkurrenter i sin klass. Är detta egenskaper du vill ha så blir du inte missnöjd med Nikon 1 AW1.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Ljud & Bild