TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: WiZ Portrait Desk Lamp

Bordslampa för influencers

WiZ Portrait är både bordslampa och ett ringljus. Och priset är ganska behagligt.

Av / 2023-12-16 - 14:00
WiZ Portrait Desk Lamp

Home tycker

  • Kostar inte mycket. Känns gedigen och ser dyrare ut. Två oberoende ljuskällor. Skulle vilja uppfylla två behov med en produkt.
  • Färgtemperaturen kan inte justeras på själva lampan. Passar inte för videostreaming. Laddare måste man fixa själv.

WiZ Portrait är en relativt nätt och enkel bordslampa med en rund fot och en platt rund skiva som huvud. En stark ljuskälla lyser nedåt mot bordet och en ringformad ljuskälla med lägre ljusstyrka lyser upp rummet.

Tills man vinklar lamphuvudet lodrätt. Då förvandlas WiZ Portrait till en så kallad ring light. Ett sådant ringljus används för video och porträttfoto där det behövs ett jämnt, mjukt ljus utan skuggor, eftersom motivet belyses jämnt från alla håll.

929003296801 8720169072695 WiZ SmartDeskLamp Product TildingDown EBP
I en handvändning kan WiZ Portrait förvandlas till en ringlampa. (Foto: WiZ)

Om du har planer på en karriär som streamer, videobloggare eller influencer är ett ringljus oumbärligt. Om WiZ Portrait är lösningen på sådana behov, återkommer vi till.

Smart för halva priset

WiZ är bokstavligen fattigmannens Philips Hue. De två märkena är nämligen delar av samma smartljus-tillverkare, Signify – som fram till 2018 hette Philips Lighting.

Även om de två varumärkena är nära släkt har de smarta lamporna olika system. Man kan alltså inte styra sina WiZ-lampor från Philips Hue-appen eller vice versa.

Annons

Sådana irritationsmoment är förhoppningsvis ett minne blott när Matter-standarden sprids på allvar och gör det möjligt att kommunicera med alla smarta enheter via samma plattform (Google Home, Alexa, Siri Shortcuts eller Apple Homekit), oavsett vilken teknik som döljer sig under ytan.

 

929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-home-Office-Architectural-Daily-Mode-1-zones-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-Home-Office-Architectural-Daily-Mode-2-zones-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-Product-FacialMode-1zones-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-Product-FacialMode-2zones-PUP
<
>
WiZ Portrait består av två ljuselement som kan styras separat, och lamphuvudet kan vinklas. Detta ger många kombinationsmöjligheter (Foto: WiZ)

Matter gör det enkelt – om du har koden

Vi är nästan där, men befinner oss vid ett vägskäl. När jag konfigurerade WiZ Portrait behövde jag inte öppna WiZ-appen. I stället dök Matter-loggan upp på mobilskärmen och jag uppmanades att skanna lampans unika QR-kod.

Vilket jag gjorde – snabbt och smidigt. Det vill säga efter att ha letat förgäves på förpackningen och under lampfoten. Men till slut hittade jag QR-koden på den lilla pappersmanualen som också låg i kartongen. Där fanns den lika unika sifferkoden, som är det enda andra sättet att integrera lampan i appen. Det hade varit mycket säkrare att sätta båda koderna på undersidan av själva lampan! Papper och förpackningar försvinner lätt – men lampfoten är en fast monterad del som garanterat inte försvinner förrän hela lampan blir elektronikskrot.

Läs också Nu är det smart jul! Kom i julstämning med Philips Hue. Vi har testat den smartaste julgransslingan hittills.

USB-laddare måste köpas separat

Innan man kommer så långt behöver lampan ström. WiZ Portrait levereras med en USB-A till USB-C-kabel. Men ingen USB-laddare. Produkter med USB-strömförsörjning utan medföljande laddare är inte ovanliga i dag. Även mycket dyra mobiltelefoner levereras ofta utan laddare. Det sparar naturligtvis på naturresurserna, men lampan behöver fortfarande ström – till och med ganska mycket ström. Och väldigt få laddare i byrålådan klarar av att leverera de 5V/2A som WiZ Portrait kräver. Det är också mer än vad de flesta USB-portar eller USB-hubbar kan leverera. En USB-laddare med den här styrkan kostar 150–300 kronor i nätbutikerna. Det är en extra kostnad på nästan en fjärdedel av lampans pris. Det finns inget inbyggt batteri, så laddaren måste vara inkopplad hela tiden.

När strömförsörjningen och installationen är fixad kan lampan äntligen börja användas. Och den är i princip lika enkel att använda som den ser ut. Matter-installationen integrerar automatiskt lampan i hemmets Google Home och tilldelar den ett rum där den kan styras med Google Home-appen.

929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-Before-EBP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-After-EBP
<
>
Kanske väntar TV-berömmelsen på dig när du lutar lamphuvudet och använder det som ringljus? (Foto: WiZ)

Två lampor i en

WiZ Portrait täcker hela det vita färgspektrumet (2700K–6500K) och ljusstyrkan kan justeras upp till maximalt 500 lumen på den nedåtriktade ljuskällan och 100 lumen på ringljuset. Det går inte att justera de två ljuskällorna separat i Google Home.

Det kan man däremot i WiZ-appen, där det går att bestämma ljusstyrka och färgtemperatur för de båda sidorna individuellt. Man kan till och med tilldela de båda sidorna var sin ljusanimation. Bra som partytrick, men uselt som läslampa. Som tur är finns det många mer användbara inställningar.

Rytmkänsla

I appen kan man också definiera tidsplaner, så att ljuset ändras enligt ett schema. Man kan låta ljuset följa en biologisk dygnsrytm med starkt ljus för att vakna på morgonen och dämpat, gulaktigt ljus innan man går och lägger sig. Det går till och med att använda lamporna som rörelsesensorer tack vare smart användning av Wi-Fi-signalen. Men det går bara via WiZ-appen – och bara med lampor av samma märke.

Lights, camera – action!

Men WiZ Portrait är gjord för mer än att bara vara en läslampa. Kanske väntar TV-berömmelsen på dig när du vinklar på lamphuvudet och använder den som ringljus?

929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-DeskMode-1zone-1-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-DeskMode-2zones-1-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-2zone-PUP 929003296801-8720169072695-WiZ-SmartDeskLamp-FacialMode-1zone-PUP
<
>
Lampan passar för videonybörjaren som fortfarande nöjer sig med en liten bärbar dator på högst 14 tum. Då kan lampan ställas bakom datorn och lysa över den. (Foto: WiZ)

Eller så gör den inte det. Själv funktionen är bra, och lampan kastar ett mjukt, skuggfritt ljus på ditt huvud (återigen kan ljusstyrkan och färgtemperaturen justeras i WiZ-appen). Det är bara inte särskilt praktiskt om du ska använda den med en datorskärm, vilket är ganska nödvändigt för videostreaming.

Bara för nybörjare

WiZ Portrait är nämligen för låg för att ställas bakom en extern bildskärm. Och om den ställs framför skärmen täcker lamphuvudet bilden och det bakåtriktade ljuset bländar webbkameran.

Lampan passar därför bara videonybörjare som fortfarande nöjer sig med en liten bärbar dator och dess inbyggda webbkamera. Då kan lampan ställas bakom den bärbara datorn och lysa över den. Skärmen får dock inte vara större än 14 tum om den inte ska blockera ljuset.

PXL 20231114 084752170
Tyvärr är lampan för liten för att stå bakom en extern bildskärm. (Foto: WiZ)

Till sist måste du ställa dig själv den viktiga frågan: ”Har jag glasögon?” Om du har det så kommer den lysande ringen att reflekteras tydligt i dina glasögon. Det är inte WiZ Portraits fel, ringljus är helt enkelt inget för folk med glasögon.

Ikke navngivet 2
Om du bär glasögon reflekteras de lysande ringarna tydligt i linserna. (Foto: L&B Home)

Slutsats

WiZ Portrait är en smidig och ganska billig lampa med två ljuskällor och två användningsområden i en och samma enhet. Något designmästerverk är den inte, men den fungerar utmärkt som bordslampa, där möjligheten att justera de två ljuskällorna separat ger kreativa möjligheter.

Som ringljus för video är den precis lagom för nybörjaren, men den är för liten för att användas för videoproduktion om man har bara en gnutta ambition.

Priset är tillräckligt lågt för bara en funktion hade räckt. Fast man får räkna med att lägga till kostnaden för en USB-C-laddare.

 

Karakter
WiZ Portrait Desk Lamp
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Ljud & Bild