TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia Z1

Bäst bland de tunna

Bortsett från mobiler med utskjutande lins så är Xperia Z1 fortfarande bäst.

Av / 2014-02-15 - 05:00
Sony Xperia Z1

Home tycker

  • Tar utmärkta bilder för vardagligt bruk, även i dåligt ljus. Ger möjlighet att plåta även i dåliga förhållanden eftersom den är vattentät.
  • Den högsta upplösningen ger problem med bildkvaliteten.

Sonys Xperia-modeller har en imponerande byggkvalitet och framför allt har de den stora fördelen att vara damm- och vattentäta. Jämfört med Z-modellen så har denna fått en rejält uppgraderad kamera vilket gör den högintressant för det här testet. Upplösningen har ökat till smått galna 20 megapixel men det finns en anledning. Man har nämligen stoppat i samma Exmor RS-sensor som sitter i Sonys kompaktkameror. Även elektronik och mjukvaran för kameradelen är hämtad från kompakterna.

Det manuella läget i kamera-appen är inte speciellt imponerande och vi hade önskat att man hade kunnat skruva på fler inställningar. Man har dock ett väl fungerande läge för automatiskt scenval, om man inte själv vill plocka ur det stora utbudet. Till det kommer en mängd kreativa effekter som kan granskas i realtid, samt panoramabilder, timeshift och en mängd mer eller mindre användbara finesser. En kul grej är dock att man kan sända live-video till sina Facebook-vänner som kan kommentera.

Vid första anblicken tar Z1 mycket bra bilder. Den gör ett utmärkt jobb med att hitta rätt vitbalans och exponerar bilderna väl med färger som känns bra. Använder man full upplösning och fingranskar detaljerna så är dock inte kvaliteten så bra som man hade kunnat hoppas på. Framför allt lägger kameran på för mycket skärpa vilket ger alla möjliga problem. Bristen på bildstabilisering gör att man riskerar suddiga bilder i dåligt ljus, men bortsett från det klarar den jobbet bättre än de flesta.

Slutsats
Ska man bara titta på bilderna på skärmen eller dela dem online så är bildkvaliteten från Xperia Z1 alldeles utmärkt. Bilderna ser skarpa ut, har bra tonomfång och tilltalande färger. Till och med i dåligt ljus lyckas den knäppa bra bilder om man håller den tillräckligt stilla. Det är först när man detaljgranskar 20 Mp-bilder som man ser problem, men det kan åtgärdas med att gå ner till 8 Mp. Då finns det faktiskt få vanliga kameramobiler som tar lika bra bilder under varierande förhållanden.

Annons

Också i detta test:

Nokia Lumia 1020

Kamerakungen

Nokias innovativa teknik och utmärkta hantering gör Lumia 1020 till bäst bland kameramobilerna.

En monstersensor som utför underverk med bilderna antingen det är solljus eller dunkelt. Enkelt att ta bra bilder i dåligt ljus tack vare bildstabiliseringen eller Xenon-blixten.
Tar tid att starta upp och väl lång väntetid mellan bilderna.
Läs hela testet

LG G2

Tekniktung och udda

Bra optik och bildstabilisering saboteras av att mjukvaran bearbetar bilderna för mycket.

Riktig bildstabilisering hjälper till att undvika suddiga bilder och borde ge bra mörkerbilder. Autoläget gör ett bra jobb med exponering.
Mjukvaran verkar hata brus till den grad att den prioriterar det över att bevara detaljer i bilden.
Läs hela testet

HTC One

Mörkrets furste

HTC One trivs bättre på dunkla krogar än ute i naturen där förhållandena faktiskt kan vara värre.

Det är få mobiler som kan skryta med lika bra bilder i svag belysning. Många inställningsmöjligheter och finesser för den som vill ha kontroll över fotograferandet.
Kameran hanterar inte knepiga fotoförhållanden speciellt bra och detaljskärpan är inte den bästa.
Läs hela testet

Apple iPhone 5S

Snabb och enkel

Bland de vanliga kameramobilerna tillhör iPhone fortfarande toppskiktet.

En snabb kamera som oftast lyckas ta bra bilder med full automatik. Blixten ger ett trevligt varmt ljus.
Avsaknad av riktig bildstabilisering gör att man riskerar suddiga bilder. I svagt ljus blir det brusigt och detaljerna smetas ut.
Läs hela testet

Samsung Galaxy S4 Zoom 4G

Misslyckad kompromiss

Varken en bra kamera eller en bra mobil utan en kombination som inte fungerar.

En riktig optisk zoom gör den mer användbar på semestern än en mobilkamera. Bra riktig blixt.
Tar inte bättre bilder än de bästa mobilkamerorna i de allra flesta situationer. För stor och klumpig att använda som smartmobil.
Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild