De handhållna surfplattorna har på bara ett fåtal år gått från att vara teknisk kuriosa till oumbärliga redskap och leksaker som återfinns i snudd på alla hushåll. Surfbräden, e-post- och Facebook-maskiner, e-bokläsare, spelmaskiner och handhållna biografer. Användningsområdena är många. Och ett astronomiskt och stadigt exploderande antal appar gör plattorna allt mer användbara.
Surfplattan kan med andra ord allting. Men den kan göra många saker ännu bättre om den får rätt tillbehör. Och du behöver inte trassla med sladdar och kontakter. Nästan allt går nämligen att koppla in trådlöst via bluetooth. Vi har satt ihop en guide till några av alla prylar du kan koppla in till surfplattan.
Tangentbord
Pekskärmen är en genial uppfinning. Det är enkelt och intuitivt att navigera och välja genom att peka rätt på skärmen. Ända tills tiden är kommen att skriva en text på en A4-sida eller två. Då saknar man plötsligt ett ”gammaldags” tangentbord. Därför är tangentbord också det mest sålda tillbehöret till surfplattor. Ofta sitter det inbyggt i ett specialgjort, skyddande skal och kan till och med fungera som stöd. Det är smart, men när du byter ut surfplattan måste du även byta ut tangentbordet. Ett bra tangentbord kostar mellan 600 och 1 000 kronor.
Högtalare
Surfplattor passar inte så bra till ljud. Ett mikroskopiskt högtalarelement som sitter i ett tunt plastskal lever inte upp ens till de mest ödmjuka kvalitetskrav. Det krävs helt enkelt mer muskler! Surfplattan har naturligtvis ett hörlursuttag som kan användas för att plocka ut ljudet. Men det är mycket smidigare att slippa kablar och skicka musiken genom luften i stället. En batteridriven resehögtalare kan ge ett fint ljud på resan. Även en liten extern högtalare låtar oändligt mycket bättre än den inbyggda.
Men det slutar inte där. Med ett par trådlösa högtalare av god kvalitet får du en utmärkt liten stereo. Ett par stereohögtalare av hög kvalitet går att köpa för mellan 3 000 och 5 000 kronor. En sådan är Q Acoustics BT3, som dessutom går att koppla till flera analoga och digitala ljudkällor med kabel.
Hörlurar
Om du tar med dig surfplattan på resor är det skönt att kunna stänga ute världen en stund och slappna av med lite musik. Då är bluetooth-hörlurar din bäste vän. Med dem kan du strunta i allt vad sladdar heter och bara lyssna. De fungerar på samma sätt som högtalarna, och du bör kolla att de stöder aptX-kodeken så att du får ljud i CD-kvalitet. Under förutsättning att surfplattan också gör det, vill säga.
Bluetooth-lurar brukar vara försedda med mikrofon så att du kan svara i telefon eller ringa med tjänster som Skype och Viber. Ett bra par trådlösa hörlurar kostar från 2 000 kronor.
Skrivare
Mobiltelefoner och surfplattor har i princip utrotat de billiga små digitalkamerorna. Och det är inte så konstigt med tanke på att en vanlig smartmobil är utrustad med en kamera som har samma upplösning som en budgetkamera och tar bilder som räcker till det mesta. Men bilderna brukar bli liggande kvar inuti de bärbara enheterna. För hur skriver man ut från en mobil eller surfplatta? Med bluetooth, förstås! Polaroid har till exempel försökt väcka liv i den snabba här-och-nu-framkallningen som var företagets levebröd i många årtionden. Polaroid GL10 är en skrivare i fickstorlek som kan printa ut dina bilder från datorn eller Android-mobilen på ett ögonblick. Den är batteridriven och skriver ut på specialpapper i nästan samma format som de klassiska polaroidbilderna. Priset är ungefär 1 400 kronor.
En snäcka i örat
Den äldsta och mest utbredda användningen av bluetooth är öronsnäckan för handsfree-samtal. Men förutom att göra tillvaron säkrare när du pratar i telefon när du kör bil – och framstå som en idiot om du fortsätter att prata när du går runt handlar i mataffären – kan snäckan användas till telefonitjänster som Skype och Viber via surfplattan. Tack vare den stora utbredningen går det att hitta headsets för nästan inga pengar alls (från en dryg hundralapp), men ska du prata mycket lönar det ofta att lägga de 1 000 eller 1 500 kronor som en bra öronsnäcka med en ordentlig mikrofon kostar, till exempel Jabra Motion.
Trådlösa mikrofoner
Otaliga gånger har du sett popstjärnor sjunga i trådlösa mikrofoner på scen. Men tekniken går också att använda även om du inte har belönats med en enda guldskiva. En bluetooth-mikrofon fungerar utmärkt till intervjuer, ljudspår till presentationer, med mera. Mikrofonen kan till exempel vara en klipsmodell som Scosche Freedom Mic för ungefär 700 kronor.
På handleden
Bluetooth kan användas till mer än att överföra knapptryckningar och ljud. Precis som allt fler apparater får inbyggt nätverkskort för trådlös tillgång via wifi, kan alla typer av enheter utrustas med bluetooth-överföring. Det gäller till exempel armbandsur, som kan fungera som en extra display för en surfplatta eller en smartmobil som ligger i fickan eller väskan.
Det senaste året har vi fått höra så många historier om smarta klockor att våra öron nästan trillat av. Till sist lanserade Samsung sin Galaxy Gear, som i bästa fall kan beskrivas som en måttlig framgång. Och Apples personalavdelning förmodas ha använt sig av designvärldens blå bok som inköpslista och hyrt in en rad kända experter till ett projekt som sannolikt kommer att visa sig vara iWatch.
I den mer beskedliga änden av spektrat finns alternativ som Casios G-Shock som har släppts i 30-års jubileumsversion med bluetooth (cirkapris 2 800 kr). I klockans lilla display kan man se om det har kommit mail eller SMS, samt fjärrstyra musikspelaren.
Udda och speciellt
Den trådlösa förbindelsen gör att man kan nå ställen som USB-kablar aldrig kommer åt, till exempel en grilltermometer och en fjärrstyrd Porsche 911 Carrera!
iGrill är det självklara namnet på en elektronisk termometer med bluetooth. Och trots namnet finns det en app som läser av temperaturen till både iOS och Android. iGrill säljs med två mätare så att du som grillmästare kan hålla ett öga på två biffar samtidigt – under tiden som du slappar med en öl och underhåller gästerna. iGrill kostar ungefär 800 kronor.
Radiostyrda bilar är poppis hos barn i alla åldrar. Men varför ha en primitiv fjärrkontroll, som för övrigt alltid får slut på batterierna, när du kan styra bilen med en app på telefonen eller surfplattan? Silverlit är specialister på radiostyrda leksaker, men Porsche-bilen och en liknande Ferrari-modell är de första som styrs via bluetooth. Bilen kostar 900 kronor på Apple Store.
Parkoppling
Innan två apparater med bluetooth kan börja prata med varandra måste de kopplas ihop i par. Det görs genom att den ena får i uppgift att söka efter andra bluetooth-enheter som finns i närheten. Processen är varken ögonblicklig eller felfri, men som regel skapas förbindelsen inom en minut, varefter de två kan utväxla data. Även om två enheter mycket väl kan minnas att de haft varandra som partner förut är bluetooth-apparater strängt monogama och beblandar sig inte med andra under tiden som de är hopkopplade. På senare tid har det dock dykt upp flera enheter som tar lite lättare på parförhållandet. SOL Republics bärbara Dock-högtalare är ett exempel, den tillåter ända upp till fem mobiler eller surfplattor att spela musik genom sig.
NFC (Near Field Communication)
För att förenkla den långsamma och trevande bluetooth-parkopplingen är många enheter utrustade med NFC-teknik, som använder radiovågor för kommunikation mellan enheter som befinner sig på mycket korta avstånd (upp till 20 cm) från varandra. När kontakten är etablerad tar bluetooth över och sköter sedan parkopplingen som vanligt. NFC-systemet är besläktat med de RFID-märken som används för att stöldskydda varor i butiker. NFC stöds av de flesta nya enheter – med Apples produkter som tydligt undantag. Förutom att göra bluetooth-förbindelsen enklare kan NFC användas för betalning med mobiltelefoner i butiker.
AptX och A2DP
För att kunna skicka information genom luften med hjälp av den förhållandevis långsamma bluetooth-tekniken krävs det komprimering. All kommunikation mellan bluetooth-enheter görs med hjälp av profilen A2DP (Advanced Audio Distribution Profile), som i utgångspunkt använder komprimeringskodeken SBS. Den ger någorlunda samma kvalitet som MPEG-1 Layer 2, alltså föregångaren till MP3.
Ett växande antal bluetooth-högtalare och -hörlurar har en alternativ överföring med hjälp av aptX-kodeken, som ger mycket högre ljudkvalitet. AptX kan dessutom använda förlustfri överföring och alltså äkta CD-kvalitet. Apple har återigen valt att gå sin egen väg genom att strunta i aptX – men i rättvisans namn ska det sägas att AirPlay ger en möjlighet att spela musik i full kvalitet.