Gång på gång har Asus imponerat på oss med produkter – både surfplattor och bärbara datorer – som varit vida överlägsna konkurrenterna både när det gäller prestanda och valuta för pengarna. De förväntningarna lever dock Zenbook UX32A bara upp till delvis.
Det handlar om en helt traditionell bärbar dator, även om den är gjord av aluminium som borstats på ett speciellt sätt så att skalet fått det karaktäristiska Zenbook-mönstret med en koncentrisk cirkel. Byggkvaliteten och designen är det alltså inget fel på. Tvärtom är UX32A solitt konstruerad och inger en känsla av en mycket dyrare produkt. Och det är också uppenbart att Asus har varit tvungen att banta datorn lite här och där för att få ner priset till 7 000 kronor, vilket de trots allt lyckats med utan att göra alltför många kompromisser. Rena prestanda är tillfredsställande och vi är imponerade över hur många anslutningar UX32A har – bland annat tre USB 3.0-portar och en HDMI-utgång.
Det bakgrundsbelysta tangentbordet är välproportionerat, tangenterna sitter på nödvändigt avstånd från varandra och deras tröghet och slaglängd gör det bekvämt att skriva.
Vi gillar inte skärmen, som dels känns för matt och ljussvag och dels bara har en upplösning på 1366 x 768 pixlar. Det innebär bland annat att den inte kan visa film i full-HD (1080p). Däremot gör det inte så mycket att den inte har touch-funktion, eftersom tangentbordet har en stor pekplatta med multitouch.
Ljudkvaliteten är inte heller imponerande, vilket förvånar oss en hel del med tanke på att UX32A är utrustad med en stor högtalare, Asus egen ljudförbättrande SonicMaster-programvara och till och med ICEpower-förstärkare från Bang & Olufsen. Ändå är ljudet svagt både i hörlurar och genom högtalarna, och snudd på begränsat till det mellanhöga frekvensregistret.
Slutsats
Zenbook UX32A är inte direkt något mediecenter. Skärmen är halvtrist och har för låg upplösning för att visa full-HD-material. Trots ljudförbättrande programvara och inbyggda förstärkare är ljudkvaliteten inte heller imponerande.
Det är däremot byggkvalitet och design, vilket innebär att UX32A både känns och ser ut som en mycket dyrare dator än vad den är. Asus har gott om anslutningar, ett användarvänligt tangentbord med stor pekplatta och helt godkända prestanda. Inte minst på grund av hybrid-hårddisken som är på 500 GB, varav 34 GB är en SSD-disk som tar hand om alla tunga systemuppgifter.
Också i detta test:
Lenovo IdeaPad U330 Touch
Läckert paket
IdeaPad U330 Touch kan skryta med tuff design och god kvalitet på alla områden.
HP Pavilion TouchSmart 14-n005eo
Den gamla skolan
Pavilion TouchSMart 14 har briljanta prestanda – faktiskt bland de bättre i startfältet – men känns ändå som en produkt från förra året.
Samsung Series 5 Ultra 540U3C
Snygg utanpå, trög inuti
Samsung Series 5 Ultra ser bra ut och låter bra. Men det krävs tålamod att använda den.
Acer Aspire P3-171
Mer surfplatta än ultrabook
Acer Aspire P3 är en hybrid som försöker vara både dator och surfplatta på samma gång. Det lyckas den inte riktigt med.