TV:n. TV-mottagaren. Blu-ray-spelaren. Hemmabion eller stereon. Välbekanta enheter för de flesta av oss som har ett genomsnittligt förhållande till hemunderhållning. Men ju fler boxar desto fler fjärrkontroller. Det är inte ovanligt med tre, fyra stycken som ligger utspridda på soffbordet, till sambons förtvivlan och husdjurens stora förtjusning. Finns det verkligen inget sätt att bli av med alla dessa fjärrkontroller?
Jodå. Fjärr-appar till surfplattor och smartmobiler har för länge sedan blivit räddningen för oss med fjärrkontrollsångest. De är emellertid bara halva lösningen på problemet, för eftersom all elektronik inte kommer från samma märke så måste du ofta ha en app för varje apparat. Vad vi egentligen vill ha är en app eller fjärrkontroll som kan styra alla apparater samtidigt.
Det är precis det Logitech har försökt fixa med sin nya Harmony Ultimate. Den amerikanska tillverkaren är en av de som har längst erfarenhet av multifjärrkontroller, och den senaste i raden tycks vara den smartaste hittills.
Harmony Ultimate
Harmony Ultimate är en programmerbar fjärrkontroll som kan styra snudd på varenda apparat, inklusive TV-apparater och -mottagare, hemmabioanläggningar och spelkonsoler, ja till och med Philips Hue-glödlampor. Men själva hjärnan bakom allting är inte fjärrkontrollen, utan snarare boxen som ingår: Harmony Hub.
Harmony Hub är tänkt att stå i stereobänken och fungerar som ett nav mellan fjärrkontrollen och alla dina apparater. Den är full av infraröda sändare som skickar ut styrsignaler åt alla håll och kanter. Dessutom har den inbyggt bluetooth och wifi, så att du även kan använda surfplattan eller mobilen som fjärr.
Huben tar emot kommandon från fjärrkontrollen via radiovågor. Man behöver alltså inte peka fjärrkontrollen mot den. Dessutom ingår det två extra IR-förlängare som kan monteras i närheten av komponenter för att garantera att signalerna når fram. Extra praktiskt om du har komponenter som står dolda i ett skåp eller ett apparatrum.
Installation
Första gången du använder Harmony Ultimate får du räkna med en halvtimmes installation. Trots wifi-anslutningen måste du nämligen koppla fjärrkontrollen direkt till en PC eller Mac (via USB) när du ställer in den för första gången.
Harmony-fjärren kan programmeras för att styra upp till 15 olika komponenter. I Logitechs eget installationsprogram markerar du vilka apparater du vill kunna styra, med modellnummer och allt. Logitech letar sedan fram de korrekta styrkoderna från sin databas. Denna verkar ganska så uppdaterad, jag hittade enkelt den sprillans nya TV:n Philips 60PFL8708 i listan, plus de flesta andra apparater jag hade stående hemma för ögonblicket.
Om något inte finns i listan går det att använda den ursprungliga fjärrkontroll och ”lära ut” alla nödvändiga kommandon. Harmony Ultimate kan också programmeras med snabbval, som dina favoritkanaler i TV-mottagaren. Det går till exempel att lägga upp kanallistor genom att knappa in sitt postnummer.
När alla apparater är inlagda börjar det roliga på allvar. Då kan du nämligen programmera sekvenser, till exempel ”Titta på TV”. En sådan automatisk sekvens (eller ”makro”) innehåller en serie kommandon så att till exempel TV:n, blu-ray-spelaren och förstärkaren sätts på när du trycker på en enda knapp. Du väljer själv om vissa kommandon, till exempel byte av kanal eller ändring av volym, ska gälla TV:n eller förstärkaren.
Hur fungerar det?
Minimikravet för en multifjärr är att man klarar sig utan originalfjärrkontrollerna till vardags. Just den delen av testet klarade Harmony Ultimate med glans: ”Titta på TV”-kommandot gjorde att alla inblandade komponenter sattes på, med rätt ljud- och videoingångar. Jag hade i förväg bestämt att kanalvalet skulle göras av TV-mottagaren och att volymkontrollen skulle gå via förstärkaren. På så sätt fungerade hela anläggningen som en gemensam enhet, där allt gick att styra med en enda fjärrkontroll.
IR-kontrollen fungerar dock bara åt ett håll. Fjärrkontrollen har med andra ord ingen aning om en apparat redan är påslagen eller inte. I så fall kan den stänga av den av misstag i samma sekvens.
Problem uppstår också när man vill gå lite djupare in i menyerna i varje enskild apparat. Det är inte alltid som fjärrkontrollens layout motsvarar respektive apparat till 100 %, och några kommandon kan saknas. I sådana fall kan man ”lära” fjärrkontrollen de nödvändiga tilläggskommandona – fast då måste man alltså plocka fram datorn igen.
Och surfplatta?
Surfplatte-appen till iOS/Android kan utföra exakt samma kommandon som fjärrkontrollen. Enligt vår uppfattning hade det därför varit en fördel om man även kunde använda surfplattan för att ställa in Harmony Hub och lägga in de olika apparaterna utan att koppla in datorn. Och det kan man faktiskt göra med den enklare versionen Ultimate Hub, som bara bygger på Harmony Hub-huvudenheten och har en mobil eller surfplatta som fjärr. Denna ”enklare” variant kostar 700 kronor. Det finns också en version som heter Harmony Smart Control som har en något enklare fjärrkontroll utan pekskärm och kostar 1 200 kronor.
Slutsats
Harmony Ultimate är den smartaste fjärrkontrollen Logitech gjort hittills. Tillsammans med den trådlösa Harmony Hub-enheten kan du styra i princip alla apparater med samma fjärrkontroll, inklusive avancerade funktioner om du ägnar lite tid åt att programmera dem. Innan du välsignas med full kontroll får du däremot tåla en aningen mödosam installationsprocess via datorn. Men sammantaget måste Harmony-konceptet sägas fungera bättre än någonsin.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser