Denons receiver kan precis som de övriga strömma musik via DLNA och AirPlay, har internetradio och kan styras från en Android- eller Apple-mobil.
AVR-X2000 har testets prydligaste baksida och är därför enklast att koppla in. Dels för att den är en smula minimalistisk när det gäller in- och utgångar (HDMI-anslutningar finns det däremot gott om) och dels för att texten är stor och lättläst.
Autokalibreringen utförs av Audyssey MultEQ XT, som är tämligen avancerat och kan korrigera ljudet på upp till åtta sittplatser, vi rekommenderar att man mäter ljudet på minst sex platser. Ställ helst mikrofonen på ett stativ i soffan och sätt igång.
Ljudkvalitet
Efter man har kalibrerat anläggningen måste man stänga av Dynamic EQ och Dynamic Volume, annars grötar de till ljudbilden. Till en början reagerade vi på att subbaskanalen var lite svulstig och på att mellanregistret var för tunt så att dialogen blev spinkig. Den dynamiska kontrasten var platt. Dynamic-funktionerna kan vara en fördel när man tittar på film på låg volym om kvällarna, men inte annars.
Stänger man av dem blir det annat ljud i skällan. Mellanregistret stärks, subbasen blir mer tillbakadragen och blandar sig bättre i ljudbilden. Och dynamiken blir mycket bättre!
Ljudkaraktären kan bäst beskrivas som naturlig och varm. Film i surround har en oerhört sammanhållen ljudbild, med välartikulerade röster som aldrig blir hårda. Ljudbilden är stor och fyllig. Det saknas bara lite fart och fläkt, vilket gör att Denon-receivern tappar andan en smula om den ska blåsa liv i stora högtalare i en stor hemmabio. I ett normalt vardagsrum får den däremot fram gnistan, samtidigt som den bevarar upplösningen som är så viktig i allt annat än ”blockbuster”-actionfilmer.
Musik återges med ett öppet och fint ljud i röster och instrument. Allt låter naturligt och är prydligt placerat i förhållande till varandra. Ljudbilden är inte lika kontrastrik som med Sony STR-DN1040, men vi är väldigt nöjda med vad Denon lyckas åstadkomma för så lite pengar. Vi gillar särskilt diskantregistrets upplösning och sammantaget är AVR-X2000 inte ett dugg sämre än Pioneer VSX-1123.
Också i detta test:
Sony STR-DN1040
Stort och oansträngt ljud
Den stora och naturtrogna ljudbilden och den fina slagkraftigheten gör att man nästan undrar om den här receivern har hamnat i fel prisklass.
Yamaha RX-A1030
Fulländade upplevelser
Yamaha RX-A1030 har allt: strålande ljud, gott om kraft – och härlig användning. Välutrustad är den också.
Harman/Kardon AVR 370
Fart och fläkt
Från Harman/Kardon kommer en receiver som fängslar med actionfilmer. Men den har sina brister.
Pioneer VSX-1123
Rent ljud
Pioneers receiver har precis som sin storebror ett klart och distinkt ljud, men lägre upplösning och en del brus i signalbehandlingen.
Pioneer SC-2023
Rent ljud, enkel inkoppling
Pioneer målar upp ett stort och öppet ljudlandskap med klockren dialog. Idiotsäker steg-för-steg-inkoppling gör denna ganska så avancerade receiver enkel att använda.
Onkyo TX-NR828
Distinkt och kraftfull
Här är en häftig och musikalisk hemmabiomaskin, med bra kontroll och bastryck. Och dessutom trådlöst nätverk och Spotify.
NAD T757 v2
Minimalistisk hemmabiokraft
NAD hoppar över allt överflödigt och satsar på vad de kan bäst: bra ljud för en rimlig peng.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser