Ingen tvekan om att Lumia 920 – Nokias första flaggskepp med Windows Phone 8 – var en riktigt bra telefon på många sätt, men hur man än vänder och vrider på saken så var den för tjock och för tung. 10,7 millimeter och 185 gram, för att vara exakt. Vi kallade den för en ”tegelsten med snygg design”, vilket kostade oss en tillrättavisning av självaste Kevin Shields, Nokias chef för produktutveckling, när vi träffade honom på Mobile World Congress i Barcelona i februari. När vi pratade med honom om Lumia gjorde han ett stort nummer av att visa att den stora telefonen visst fick plats i ett par strama jeans, trots att vi hade påstått motsatsen i vårt test.
Men det finns tecken på att Nokia ändå har lyssnat på vår kritik. Lumia 925 är nämligen med ett fåtal undantag precis likadan som sin föregångare, fast med den skillnaden att den är betydligt lättare och tunnare!
Tunnare design kostar skärmkvalitet
De små skillnaderna mellan Lumia 920 och Lumia 925 beror bland annat på den smalare formen. Lumia 920 hade stöd för trådlös laddning vilket innebar att det behövdes plats för en induktionsspole på insidan, och det gick naturligtvis ut över vikten. Lumia 925 stöder alltså inte trådlös laddning, så länge man inte köper ett extra fodral.
Bland övriga skillnader kan nämnas att Lumia 925 har 16 GB minne i stället för de 32 GB som Lumia 920 hade, och så är skärmen inte likadan. Lumia 920 hade en IPS-display medan Lumia 925 har en AMOLED-skärm. Detta är ett klokt val eftersom AMOLED-tekniken gör skärmen tunnare än vad som går att göra med IPS, men det går ut över bildkvaliteten. Nokia hävdar att Lumia 925-skärmen är utrustad med något de kallas för ClearBlack-teknik, och det är ett faktum att svart på den här skärmen verkligen är svart. ClearBlack-beteckningen är dock mest ett marknadsföringspåhitt, för den mörka svärtan beror helt enkelt på att AMOLED-tekniken inte har någon bakbelysning, och även om Lumia 925 måhända har en bättre svärta än Lumia 920 så lider den också av ett ganska så stort problem med gulstick. Vitt är alltså inte riktigt vitt, utan snarare lite guldfärgat, vilket syns väldigt tydligt när man lägger Lumia 925 bredvid en telefon som har IPS-skärm, till exempel iPhone 5. Det går faktiskt att ändra skärmens färgtemperatur manuellt i Lumia 925, men om man sänker färgtemperaturen får man blåskär i stället. Tvättäkta vitt är bara att glömma.
Nokia-telefonen har inte heller världens bästa synvinkel, så sammantaget får vi kalla skärmen för en liten besvikelse. I synnerhet som en annan av AMOLED-teknikens fördelar, nämligen längre batteritid, absolut inte hör till den här telefonens egenskaper.
Även om de två telefonerna har nästan samma specifikationer ÄR det skillnad på Lumia 920 (till vänster) och Lumia 925 (till höger).
Går snabbt tom på ström
Tvärtemot blir vi nästan provocerade av hur dålig batteritiden är. I helgen kopplade vi ur laddkontakten vid tresnåret, då var telefonen helt fulladdad. Under eftermiddagen använde vi den sporadiskt för lite chatt på Whatsapp och Viber, lite Facebook och lite surfning – inte mer än så. Vi förde inga samtal, lyssnade inte på musik och tittade inte på film, ändå dog batteriet efter ungefär tio timmar. Samma mönster upprepades dagarna därpå. Till och med en dag när vi inte gick utanför dörren över huvud taget, så det kan alltså inte bero på problem med uppkopplingen eller något liknande.
Slutsatsen måste alltså tyvärr bli att Lumia 925 har ett uselt batteri, och det tycker vi är konstigt eftersom det på papperet är exakt samma typ som satt i Lumia 920. Föregångaren hade visserligen inte världens bästa batteritid heller, men den gången drev den trots allt en IPS-skäm. Vi är inte arga, Nokia, vi är besvikna.
Laddad med bra appar
Och det menar vi verkligen, för annars är Lumia 925 en riktigt rolig smartmobil som man dessutom kan köpa för samma pengar som för smartmobiler i ett helt annat segment. Lumia 925 kostar bara 4 000 kronor, och då har den helt nya Amber-versionen av Windows Phone 8 plus massor av nya Nokia-appar som framför allt förvandlar kameran till ett potent socialt verktyg.
Med Nokia SmartCam kan man bland annat ta ”stop motion”-actionbilder som den här.
Till exempel Nokia SmartCam, som går att använda för att ta så kallade action shots, som fryser action-scener i ett slags stop motion-stillbilder, eller Nokia Glam Me, som gör det till ett sant nöje att ta självporträtt till Facebook, Twitter, Instagram eller vad man nu föredrar.
Till det stora urvalet av Nokia-appar hör också många platsbaserade tjänster som HERE Maps, HERE Transit, HERE Drive och HERE City Lens, som är en augmented reality-app som använder kameran och ett extra lager av information för att guida användaren runt i städer.
En annan väsentlig poäng är att Windows Phone inte längre lider riktigt lika mycket av bristen på appar, som brukade vara ett så stort problem för Microsofts alternativ till iOS och Android. Visst, vill man till exempel använda Instagram får man hålla till godo med en inofficiell app som heter Metrogram (som inte stöder video ännu), och någon officiell YouTube-app finns inte heller i skrivande stund eftersom Google ännu en gång har kört käppar i hjulet för Microsoft, men för 7 kronor kan man investera i Metrotube så går videotittandet utmärkt.
På ljudsidan gör Lumia 925 vad den ska för att göra oss glada, även om vi inte blev lika imponerade av Nokias nya smartmobil som av HTC One, som med sin speciella förstärkare och Beats Audio fortfarande är den mest välljudande smartmobilen på marknaden. Lumia 925 ska snarare jämföras med iPhone 5 och bjuder alltså på en bra volym och en klar ljudbild i alla frekvensregister. Man ska dock hålla sig undan den inbyggda Dolby Headphone-ljudförbättringen, eftersom den bara får musiken att låta som om man har stuckit ner huvudet i en plåtburk.
Slutsats
Den här artikelns ingress är den viktigaste slutsatsen: Lumia 925 är telefonen Nokia skulle ha gjort i stället för Lumia 920. Den är lättare och smalare och har ändå en mängd av de fördelar som trots allt gjorde Lumia 920 till en riktigt bra smartmobil. Nokias många appar till kamera och navigering gör det roligt att använda Lumia 925 till vardags, och som plattform betraktad håller Windows Phone 8 på att komma ikapp när det gäller urvalet av appar.
Dessvärre dras skärmen med gulstick och batteritiden är en katastrof. Båda dessa egenskaper sänker totalbetyget, och det gör även den begränsade lagringsplatsen 16 GB, som inte kan utökas. Men med ett pris på bara 4 000 kronor är detta något man bör kunna leva med. Faktum är att det knappast finns någon smartmobil på marknaden som är så bra för pengarna som Lumia 925.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser