Mycket har hänt sedan Sony uppfann sin Walkman 1979. I dag har de flesta en briljant musikspelare i fickan i form av en smartmobil eller MP3-spelare. Lägg till ett par hörlurar så har du en komplett musikanläggning som går att använda överallt.
Lägg märke till ordet ”hörlurar”. Vi snackar inte om de ynkliga öronproppar som följde med i kartongen. Dem bör du helst låta ligga kvar i kartongen. Ska du lyssna på musik när du rör på dig behöver du ett par riktiga hörlurar som kan göra favoritmusiken rättvisa.
Hörlurar kostar allt från ett par hundralappar och uppåt. I det här testet har vi företrädesvis valt modeller i prisklassen 2 000–3 000 kronor. Och eftersom musiken ska avnjutas i farten har vi valt att uteslutande koncentrera oss på trådlösa modeller.
På alla utom en av testdeltagarna (SMS) sker överföringen via bluetooth. Din spelare eller mobil måste alltså vara utrustad med bluetooth för att kunna utnyttja hörlurarna. Men eftersom det i dagsläget är svårt att hitta en mobiltelefon utan bluetooth så innebär det kravet ingen större begränsning.
Trådlös överföring betyder att det ska byggas in en hel del extra elektronik i hörlurarna och det kan göra utslag på priset. Till att börja med måste det naturligtvis finnas en bluetooth-mottagare och -sändare, samt en förstärkare som driver hörlurarnas högtalarelement. Till sist behövs ett batteri med så hög kapacitet att du kan lyssna i flera timmar utan avbrott.
Några av tillverkarna har valt att gå ännu längre och byggt in datorkraft i form av en DSP (digital signalprocessor) som kan anpassa ljudet med digital equalizer, rumsklang med mera. Eftersom hörlurarna oftast kommer att användas med en smartmobil ligger det nära till hands att även stoppa i en mikrofon så att man kan prata i handsfree-telefon i stället för att kasta av sig lurarna när någon ringer. Slutligen tillkommer styrknappar för att ställa in volymen och hoppa mellan låtar.
En enda tillverkare (Parrot) har gått hela vägen och byggt in fyra mikrofoner, rörelsesensorer och aktiv brusreducering i sina hörlurar.
Alla sådana godsaker har sitt pris. Och kostnaden ska antingen dras från det grundläggande ljudet eller läggas till ovanpå försäljningspriset. Därför är en bra bluetooth-hörlur undantagslöst dyrare än en passiv.
Eftersom hörlurarna i testet är gjorda för att kunna tas med överallt är utseendet också en parameter. Några av dem är nästan lika mycket modeaccessoarer som ljudåtergivare i en bärbar stereo. Är du hiphopare, mer återhållsamt diskret eller hifi-nörd? Folk som inte har DJ-aspirationer går knappast omkring med huvudet halvt inkapslat av öronkåpor stora som stekta ägg och med blinkande blå lampor …
Beats by Dr. Dre Wireless
Inte bara för diskjockeys
Doktorns välljudande recept övertygar med elegant design och charmigt ljud.
Harman Kardon BT
För ljudälskare utan reslust
De är STORA och ger en känsla av gedigen hemma-hifi med en doft av highend.
SMS Sync by 50 Cent
Stil och bas i överflöd
Rivaliteten är hård bland rappare. 50 Cent vill tydligen ge Dr Dre en omgång med de här lurarna.
Jabra Revo Wireless
Välljud i technicolor
Jabras variant av trådlös hörlur är läcker in i minsta detalj.
SuperTooth Melody
Bättre än öronproppar
SuperTooth Melody är startfältets junior. De är minst, lättast och avgjort billigast.
Parrot Zik
Tekniskt ymnighetshorn
Zik-hörluren från franska Parrot är fullproppad av tekniskt avancerade lösningar.