Om man bara tänker köpa en enda kamera så är X20 en utmärkt kompromiss. Även om den är lite större än de flesta kompaktmodeller, och lika stor som en liten systemkamera, är den en förträfflig allroundkamera. Det beror på superb optisk kvalitet, ljusstark optik med silkeslen manuell zoom från 28 till 112 mm, en praktisk optisk sökare samt en ny bildsensor. Som är större än normalt bland kompaktkameror och har Fujifilms unika arrangemang av RGB-sensorerna som fångar upp rött, grönt och blått ljus. Få kompaktkameror har lika många likheter med avancerade systemkameror som X20, och väldigt få kommer i närheten av samma bildkvalitet.
Bildkvalitet
Skärpan är briljant i hela zoomomfånget, med de flesta bländarvärden, och det syns inte mycket förvrängning eller vinjettering. Trots att X20 har färre pixlar än Sony HX50V är inte detaljskärpan sämre. Det beror bland annat på avsaknaden av lågpassfilter framför X-Trans-bildsensorn och den skarpa zoomoptiken. I motsats till HX50V går det att lagra råfiler med X20 och både de och komprimerade JPEG-bilder håller mycket hög kvalitet. Det är särskilt färgåtergivningen och dynamiken i bilderna som sticker ut – områden som ingen är bättre på än X20 i hela kompaktklassen. Men bilderna är inte helt befriade från brus. Bilder tagna i dåligt ljus med ISO 400 har tendenser till grynighet. Vid ISO 800 syns kornigheter, särskilt i svartvitt, även om de inte är irriterande. Det går fint att göra utskrifter i A3-format, även vid ISO 1600, men inte vid 3200. ISO 6400 går bara att lagra som JPEG-filer och det är lika bra det, för där och vid ISO 12800 är allt bara grumligt.
Användning
Den optiska sökaren täcker bara 85 procent av bildytan men är relativt stor och ljus och visar exponeringsdata. Blixtsko, programhjul, exponeringskompensation och en smart snabbknapp (Q) som ger tillgång till de vanligaste funktionerna, gör Fujifilm-kameran till rena drömmen att ta bilder med. Autofokusen är snabb i de flesta situationer, man kan välja seriefoto med upp till 9 bilder/s i full upplösning, och skötseln är väldigt bekväm.
Få kompaktkameror kombinerar så hög bildkvalitet med så bra användarvänlighet. X20 är så enkel att jobba med att bara det är ett skäl till att välja den i stället för någon annan, och trots begränsningar går det inte att klaga på bildkvaliteten för att vara en kamera i den här klassen. Om prislappen inte avskräcker så är Fujifilm X20 en av de tre, fyra bästa kompaktkamerorna man kan välja idag.
Också i detta test:
Olympus PEN E-PM2
ULV i fårakläder
Olympus lilla PM2 passar som hand i handske för nybörjare som köper sin första systemkamera.
Olympus Stylus XZ-10
Fickvänlig och snabb
Den här kameran slinker inte bara ner i byxfickan, den trivs utmärkt ute i det fria och bildkvaliteten håller absolut måttet.
Nikon 1 J3
snabb och kompakt
Om storlek och användarvänlighet är viktigt kan Nikons J3 vara ett intressant alternativ.
Canon EOS 100D
Världens minsta spegelreflex
Mindre än så här blir det inte. Åtminstone inte om en traditionell spegelreflex står överst på önskelistan.
Sony NEX-3N
Prisvärd systemkamera
Tack vare bildkvalitet från toppklassen och en prislapp från budgetklassen är NEX-3N en prisvärd kvalitetskamera.
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Världsmästare i längd
Sony-kameran har allt som behövs för att locka till sig entusiastiska nybörjare. Det är svårt att hitta några brister alls.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser