TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 7 resekameror

Den perfekta resekameran

När resväskan är full är det sista man behöver massor av kamerautrustning. Här är sju av de bästa resekamerorna som inte tar mycket plats men som har alla egenskaper en bra kamera måste ha.

Av / 2013-06-20 - 06:00
7 resekameror

På ett år tas det flera bilder än det tagits bilder tidigare i historien sammanlagt. Ända sedan det första fotografiet framkallades i mitten av 1800-talet.

Den digitala revolutionen har lett till att fotografering blivit världens mest utbredda hobby. Fler än hälften av alla bilder tas med smartmobiler – och tusentals av dem laddas upp på nätet direkt så att andra kan beskåda dem.

Kvaliteten är det däremot lite si och så med. Mobilbilder ramas sällan in och hängs upp på väggen eller hamnar i inbundna böcker. De flesta fotografer är medvetna om att de tekniska begränsningarna inte ger lika hög bildkvalitet som från en bra digitalkamera. Därför säljs det miljontals kameror till folk som vill ha något bättre än sin mobilkamera. Systemkameror och avancerade kompaktkameror är de mest populära kameratyperna.

De har en bildkvalitet som ingen mobil ens kommer i närheten av, och är mer flexibla redskap för alla som vill utveckla sina kreativa förmågor med hjälp av en bättre kamera. Bäst av allt är att samtliga är små, lätta och inte tar mycket plats. Det är praktiskt när man ska ha med sig dem överallt. När storlek och kvalitet betyder mest är detta sju storslagna alternativ.

Kompakt kvalitet
Eftersom omsättningen av billiga kompaktkameror sjunker omvänt proportionellt mot smartmobilernas har vi hoppat över de allra billigaste i detta test. I stället har vi tagit med tre aningen olika men mycket bättre och lite dyrare kompaktkameror. Alla har olika egenskaper men en sak gemensamt: de är välutrustade och har funktioner som gör dem till bra resekameror, och de tar mycket bättre bilder än de billigaste kompaktkamerorna.

Annons

Den minsta av dem, Olympus XZ-10, är så liten att den får plats i fickan. Trots det har den mer än tillräcklig zoom, ljusstark optik, pekskärm och en praktisk inställningsring runt objektivet som kan programmeras av fotografen.

Sony HX50V är lite tjockare och kostar lite mer, men har rekordlång zoom. 30x zoom innebär att den klarar det mesta. Med inbyggd GPS och trådlös wifi-anslutning kan man tagga bilderna med var de är tagna och sedan överföra dem till mobilen – som även kan fjärrstyra kameran.

Fujifilm X20 ser måhända ut som kameran som farfar hade på 60-talet men på papperet är den rent tekniskt den mest intressanta av de tre. Här får man silkeslen manuell zoom med ljusstark optik, optisk sökare och en större bildsensor än de flesta kompaktkameror har.

Flexibla systemkameror
Väljer man en systemkamera i stället så får man utbytbar optik, högre bildkvalitet och fler funktioner. Systemkameror fokuserar snabbare och tar betydligt bättre bilder och videofilmer än kompaktkameror. De är ett bättre alternativ för fotografer som vill ha ett anpassningsbart och sofistikerat redskap som kan växa i takt med fotografens ambitioner och kunskaper.

Olympus PEN E-PM2 är pytteliten men har pekskärm, blixtsko, separat blixt och kan använda Toshibas trådlösa FlashAir-minneskort som gör att man kan överföra bilderna direkt till iPaden så fort man tagit dem.

Den lika kompakta, men något dyrare, Sony NEX-3N har vridbar skärm, inbyggd blixt och elektronisk zoom. Fast ingen pekskärm.

Ingen av dem är i närheten av så snabb som Nikon 1 J3. Testets minsta systemkamera behöver en separat adapter, som är extrautrustning, för att överföra bilderna trådlöst men har inbyggd blixt och tar snabba bildserier med uppemot 15 bilder i sekunden. I det sammanhanget är Canon EOS 100D rena snigeln med sina 4 bilder per sekund. Canon-kameran har däremot pekskärm och är världens minsta spegelreflex. Det betyder att man får optisk sökare och aningen bättre ergonomi, med bättre översikt över inställningarna.

Alla testdeltagarna har en sak gemensamt och det är att de sägs ta bäst bilder i sina respektive klasser – åtminstone om man ska tro tillverkarnas pressmeddelanden – och de är också tillräckligt små för att passa utmärkt som resekameror.

Vilken som passar just dig bäst får du reda på i den här artikeln.

Fujifilm FinePix X20

Klassisk kvalitet

Lite för stor för att kunna kallas fickkamera, men X20 har en rad övertygande kvaliteter och nästan tigger om att få följa med på resan.

Skarp optik Väldigt bra upplösning Vackra färger Enastående ergonomi
Synligt brus över ISO 800 Dålig batteritid Medelbra video
Läs hela testet

Olympus PEN E-PM2

ULV i fårakläder

Olympus lilla PM2 passar som hand i handske för nybörjare som köper sin första systemkamera.

Skarp optik Enastående färgåtergivning Blixtsnabb autofokus Lättskött
Liten skärm och små knappar Svag separat blixt Menybaserade inställningar
Läs hela testet

Olympus Stylus XZ-10

Fickvänlig och snabb

Den här kameran slinker inte bara ner i byxfickan, den trivs utmärkt ute i det fria och bildkvaliteten håller absolut måttet.

Bra detaljupplösning Många funktioner Lättskött
Måttligt snabb Dålig batteritid Brus från ISO 800
Läs hela testet

Nikon 1 J3

snabb och kompakt

Om storlek och användarvänlighet är viktigt kan Nikons J3 vara ett intressant alternativ.

Hög upplösning Lättskött Snabb och kompakt
Glatt grepp Ingen blixtsko 220 bilders batteritid
Läs hela testet

Canon EOS 100D

Världens minsta spegelreflex

Mindre än så här blir det inte. Åtminstone inte om en traditionell spegelreflex står överst på önskelistan.

Mycket hög bildkvalitet Strålande pekskärm Bra batteritid Ljudlös och snabb autofokus
Brus vid hög ISO Låg bildhastighet Högt pris
Läs hela testet

Sony NEX-3N

Prisvärd systemkamera

Tack vare bildkvalitet från toppklassen och en prislapp från budgetklassen är NEX-3N en prisvärd kvalitetskamera.

Mycket hög bildkvalitet Bra pris Bra batteritid
Kräver tillvänjning Låg bildhastighet Ingen blixtsko
Läs hela testet

Sony Cyber-shot DSC-HX50V

Världsmästare i längd

Sony-kameran har allt som behövs för att locka till sig entusiastiska nybörjare. Det är svårt att hitta några brister alls.

30x zoom Tillbehörssko Praktisk resekamera
Kraftigt brus från ISO 400 Färgbrus Medelbra video
Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Ljud & Bild