Sommartid vill man vara utomhus. Det betyder inte att du måste lämna musiken hemma. Tvärtom! Tänk så mycket roligare kvällen i parken eller på campingen blir med en bärbar musikanläggning som verkligen håller igång. Och även om du kanske inte blir populärast på stranden om du bär med dig en sådan så är det desto med underhållande för den viktigaste personen där: du själv.
Det känns som om det var en evighet sedan jag hörde folk prata om bergsprängare, ghettoblasters, boomblasters eller vad man än kallar maffiga, bärbara musikanläggningar som rymmer ett kraftverk av batterier för att kunna fläska på med ljudet. Dog de allihop samtidigt som musikkassetten? Nejdå, de lever fortfarande i bästa möjliga välmåga. Några av dem har fått rejäla ansiktslyftningar, och många kan numera både docka iPoden och streama musik trådlöst via bluetooth.
Ingen ersättning för storlek
Det är ju så att när det handlar om bärbart ljud som ska kunna sparka ifrån sig rejält så finns det ingen ersättning för storlek. Man kan alltså tjäna mycket på att offra lite bagageplats i bilen eller på pakethållaren på cykeln när man ska ta med sig musik till gänget, familjen eller träningskompisarna.
Bas spelar roll
Musik utomhus ställer många liknande krav på ljudkvalitet som inomhus. En balanserad och klar ljudbild är helt klart att föredra. Kraven på bas ökar däremot. Utomhus får man ingen extra basförstärkning från väggar och tak. Och fylligt ljud kräver som bekant bas, därför är det extra viktigt med en basåtergivning som orkar ta sig genom luften. Kraft är också viktigt eftersom ljudet försvinner mer åt alla håll ute i friska luften än när det studsar tillbaka från väggar, tak och golv. Därför belönar vi anläggningarna mer om de kan spela högt med fyllig bas, utan att det skär i öronen när volymen går upp.
Olika prisklasser
I detta test har vi plockat ut ett urval av kraftiga men bärbara ljudanläggningar som är avsedda för utomhusbruk. Inga små och piffiga minianläggningar den här gången. Priserna skiljer sig en del eftersom olika märken vänder sig till olika tjocka plånböcker i det här segmentet. Det betyder också att det finns något för varje smak och budget.
Harman/Kardon Go+Pro Wireless strömmar musiken trådlöst via bluetooth eller kopplas in med kabel. Den är en av de minsta, tillsammans med TDK Wireless Boombox, som nästan ser ut som en förvuxen musikkassett, vilket är passande eftersom TDK ju var världsberömda för sina fina kassetter en gång i tiden.
JVC, som verkligen satte bergsprängarna på kartan i början av 90-talet, ställer upp med sin toppmodell. Den har både trådlös bluetooth, jack-kontakt, iPod-docka, CD-spelare och radio – och till och med ingång för gitarr och mikrofon! Sharp Boombox är nästan byggd efter samma recept, med exakt samma funktioner, minus bluetooth.
Dyrast och tyngst är OutCast från Soundcast. Den ser mer ut som en vit soptunna än något annat, men spelar musik med en nedåtriktad 8-tumsbas och fyra rundstrålande element längst upp. 100 watts förstärkning innebär att den dessutom har mest muskler av alla testdeltagare.
Soundcast OutCast
Perfekt för festen
OutCast är en cylindrisk anläggning som sätter kraft och ljudkvalitet i högsätet. Och har kompromisslös trådlös överföring från iPod.
Sharp Boombox GX-M10
Ett disko under armen
Med blinkande lampor och grällt utseende är det svårt att inte lägga märke till Sharp GX-M10. Tyvärr är ljudet inte lika anmärkningsvärt.
Harman/Kardon Go + Play Wireless
Balanserade toner
Bluetooth-versionen av Harman/Kardons Go+Play är minimalistisk både vad gäller utseende och funktioner. Men den låter sagolikt.
JVC Boomblaster RV-NB90E
Originalet alltjämt bäst
Den ursprungliga JVC Boomblaster är fortfarande något av det tyngsta man kan ha utomhus. Den både ser ut och låter som en bazooka!
TDK Wireless Boombox ET-A73
Bärbar retro
Den här lägger man märke till tack vare det härliga retro-utseendet.