Inuti Xperia Z hittar vi Sonys nya Exmor RS-sensor som har ett mer kompakt format. Det är förklaringen till att man kunnat klämma in en så pass bra kamera i en så tunn mobil. Tack vare att den är bakbelyst ska sensorn också ge bättre bilder i svag belysning. Tyvärr har man samtidigt ökat upplösningen till smått galna 13 megapixel vilket gör att det ska mycket till för att den nya elektroniken ska kunna ge bra bilder med så pass lite ljus per pixel.
Automatläget kallas Superior Auto som själv försöker väljer bästa scenläget åt dig, vilket fungerar ganska bra. Annars kan man själv välja mellan 17 olika scenlägen. Det finns även bildeffekter samt lägen för bildserier, panorama och HDR. Exmor RS ger också möjligheten att filma med HDR.
Övriga finesser är leendeigenkänning, geotaggning och självutlösare. I standardläget kan man justera exponeringskompensation, fokusläge, vitbalans, ISO och ljusmätning. Mycket bra.
I vårt ingående test av Xperia Z var vi nöjda med kameran men i detta test ställer vi kraven högre och är petigare med detaljerna. På det hela taget blir bilderna bra under goda förhållanden även om man kan notera att de drar åt det gula hållet. Om man däremot förstorar upp dem så märks det att detaljskärpan inte är den bästa. I svagt ljus lyckas den faktiskt fånga bilder bättre än många andra och färgerna blir relativt korrekta men återigen så är det inte riktigt skarpt.
Slutsats
Sony har gjort sig själva en otjänst när man vridit upp pixelantalet så pass mycket. Den nya sensorn hade förmodligen gett ett ännu bättre resultat om man hade nöjt sig med 8 megapixel. Med det sagt så producerar Xperia Z bilder som är bättre än de flesta andra. Det enda smolket i bägaren är att detaljer inte blir riktigt skarpa, men med så hög upplösning är det inget större problem till vardags. Med goda inställningsmöjligheter och bra funktioner så är detta en utmärkt mobilkamera som hade kunnat vara bäst.
Också i detta test:
Apple iPhone 5
Utbyggbar
Enkel och mångsidig men Apple är inte längre i ledningen vad gäller fotokvalitet.
HTC One
Less is more
Den första mobilkameran som duger på krogen tack vare en modig satsning på kvalitet över kvantitet.
Samsung Galaxy Note II 4G
Medelmåttig jätte
Många bra funktioner och hyggliga bilder men ett väl klumpigt format för att fotografera.
LG Optimus G
Pixelhysteri
LG siktar för högt med megapixlarna vilket gör att bildkvaliteten blir lidande.
Nokia Lumia 920
Magin saknas
Trots att Nokia gjort allting rätt på pappret så blir resultatet inte bättre än medel.