TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Canon EOS 6D

Trådlös proffskamera

Fullformat håller på att bli det nya inneordet i fotobranschen. Av den här kameran att döma så förstår man varför.

Av / 2013-03-22 - 06:00
Canon EOS 6D

Ljud & Bild tycker

  • Oerhört hög detaljskärpa Förstklassig bildkvalitet Användarvänlig wifi-funktion Relativt kompakt
  • Långsam bildhastighet och autofokus Illa placerad strömbrytare Inte full sökartäckning

Egentligen är begreppet fullformat inte nytt. Det talar bara om vilken storlek bildytan på bildsensorn har. Digitalkameror med lika stora bildsensorer som gamla dagars 135-film med småbildsformat – 24 x 36 mm – har funnits länge. Men de har varit väldigt stora, tunga, dyra och utom räckhåll för de flesta entusiastiska fotoamatörer. Fullformatkameror har varit förbehållna yrkesfotografer.

Tills nu.

Canon ska ha äran för att de var först med att krympa de stora proffskamerorna ned till normal storlek när de släppte sin första EOS 5D 2007. Nu tar de ännu ett stort kliv med EOS 6D som är den hittills minsta och lättaste spegelreflexen med fullformat CMOS-sensor. Rent fysiskt är den nästan identisk med EOS 60D, som har en mindre 18-megapixlars bildsensor i APS-C-format. Men i den nya modellen får man GPS-loggning och trådlös överföring av bilder via wifi inbyggt i kameran.

Ska kameran bli mindre än så här och ha fullformat så måste det bli en Sony RX1 (läs testet i detta nummer) eller mätsökarkameran Leica M9 (läs testet på ljudochbild.se).

Fördelen med fullformatsensorn är att objektivets angivna bildvinkel inte ändrar sig på EOS 6D. Ett 24-mm vidvinkelobjektiv ändrar inte bildvinkel till exempelvis 38 mm. Som den gör på en EOS 60D. Dessutom är det enklare att behålla ett smalt skärpedjup med ett objektiv med bra ljusstyrka, där bildytan inte beskärs, på grund av brännviddsförlängningen mindre bildsensorer orsakar.

Annons

Mindre 
EOS 6D kan betraktas som en mindre version av EOS 5D Mk III, som är en av de bästa kamerorna vi har testat. 6D har med andra ord mycket att leva upp till. Den ska dessutom slåss om marknadsandelar med Nikons nya D600, som också har en fullformats CMOS-sensor. Fast med 24 megapixlar i stället för 6D:s 20, märk väl. Bildsensorn är av samma typ, men är inte likadan som 22 Mp-sensorn i EOS 5D Mk III. EOS 6D har dock fler enklare tekniska lösningar än sin påkostade storebror. Bland annat är autofokusen enklare, med 11 fokuspunkter i stället för 5D:s 61, skärmen är lite mindre men har samma upplösning, och sökaren täcker 97 procent av bildytan i stället för 100. Snabbaste slutartiden är 1/4000 sekund och bildhastigheten har sjunkit till 4,5 bilder i sekunden.

Full HD-video
6D har som sagt inbyggd GPS och wifi. Vilket är extrautrustning till både 5D Mk III och D600. Canon har länge satsat stort på HD-video och 6D delar filmiska egenskaper med 5D mk III, alltså 1080-upplösning med 30, 25 eller 24 bildramar i sekunden och stöd för intra-frame-video som används i professionella sammanhang.

Bildkvalitet
Med så många gener från storebror 5D Mk III är det inte minsta konstigt att bildkvaliteten är fläckfri. Canon-kameran ställer definitivt upp i samma klass som rivalen Nikon D600, fast ett par små skillnader finns där. Och då menar jag inte detaljupplösningen, som i praktiken bara är marginellt bättre i D600, utan att de två kamerorna behandlar bildfilerna en aning olika.

EOS6D_back
Klassisk Canon-layout, överskådlig och lättskött, även när batterigreppet BG-E13 sitter på.

Det skiljer inte mycket mellan råfilerna men D600 har en smula bättre grundskärpa i JPEG-filerna än 6D. Nikon 600D är också bättre på brusreducering vid höga ISO-värden, fast inte så mycket att det bör vara avgörande. 6D testades med Canons välbeprövade 24–105 mm IS USM-zoom samt nya 24–70 mm/f2,8 II USM för maffiga 21 000 kronor. Tillsammans med 6D är det en väldigt fin, om än kostsam, kombination med vitbalans, ljusmätning och färgåtergivning som tillhör toppklassen.

Det skiljer inte mycket mellan 6D och 5D Mk III när det gäller brus heller. Här går det utmärkt att fyra av i dåligt ljus med ända upp till ISO

25 600 utan att behöva bekymra sig för störande korn- eller färgbrus som inte kan mildras i efterbehandlingen. Rör du dig ännu längre uppåt blir bruset framträdande och till slut irriterande. För de allra flesta är bilddynamik och färgåtergivning viktigare. Och där missar 6D aldrig. Man får vara ovanligt gnälligt lagd för att kritisera tonomfånget i hudfärger eller färgåtergivningen av blad, blommor eller föremål, eftersom kameran gör ett enastående jobb även där. Detaljskärpan ligger kanske ett pyttelitet snäpp bakom EOS 5D mk III och D600, men inte så mycket att det har någon betydelse. Bildkvaliteten sitter som gjuten.

Det är hårklyverier att diskutera EOS 6D:s tekniska kvaliteter. Det blir helt enkelt inte mycket bättre än så här.

Inte bara för proffs
Något finns det alltid att anmärka på. Autofokusen är visserligen exakt, även i bra ljus, men den hänger inte med i snabba rörelser. Bildhastigheten är bra, men inte direkt på actionnivå, och EOS 6D passar bättre för proffs och amatörer som ställer höga krav på bildkvalitet. För det har kameran så det räcker och blir över. Den stora bildsensorn är inte det minsta sämre än vad den dyrare EOS 5D Mk III levererar, och med inbyggt wifi och GPS är detta en perfekt kamera för alla som använder en iPad för att visa eller ladda upp bilder.

Video- kvaliteten håller hög klass och för dem som inte behöver hörlursuttag är detta en bra filmkamera också.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Ljud & Bild