TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Sony Vaio Duo 11

Bättre lycka nästa gång

Sony Vaio Duo 11 är en fin hybrid, men intrycket förstörs av små designmissar.

Av / 2013-03-12 - 06:00
Sony Vaio Duo 11

Home tycker

  • Gnistrande skarp skärm Bra pekskärm Gott om anslutningar
  • Små tangenter Trackpoint 80-talsdesign

Sonys första försök att bygga en Windows 8-hybrid påminner mest om en förvuxen miniräknare. Dels på grund av den kantiga designen, som för tankarna till japanska bilar från 80-talet, och dels på sättet som Sony har löst ”hybrid-utmaningen”.

Vaio Duo 11 kan inte vikas ihop som en vanlig bärbar dator. I stället vänds skärmen uppåt, så att maskinen är en (stor) surfplatta. Sedan kan man röra skärmen uppåt på en släde, så att den hamnar i ungefär 45 graders vinkel, varpå ett tangentbord som doldes av skärmen dyker upp. Det är i detta läge Vaio Duo 11 påminner en smula om en stor miniräknare, inte minst på grund av de små knapparna (10–20 % mindre än normala laptop-knappar) som dessvärre gör att Duo 11 är besvärlig att skriva på. Irriterande.

Det lilla tangentbordet betyder också att det inte finns plats för en normal pekplatta, i stället har Sony valt att använda en så kallad trackpoint, som är en liten optisk knapp som sitter mitt på tangentbordet, ovanför B och under G och H. Men även om själva tanken är god så är utförandet pinsamt dåligt. Skäms, Sony!

Så var det inte på 90-talet
Och det säger vi inte utan vidare. Den här recensenten har testat bärbara datorer sedan 90-talet, och på den tiden hade nästan alla ThinkPad-datorer (som i tidernas gryning ägdes av IBM) en trackpoint, och vi skulle vilja hälsa Sony och säga att en ThinkPad-trackpoint anno 1999 fungerar bättre än en Vaio-trackpoint anno 2013. IBM:s styrpinnar var tryckkänsliga och man kunde styra muspekaren genom att bara hålla fingret på knappen och ”luta” fingret åt ett visst håll. Det går inte på Vaio 11, där måste man stryka med fingret över styrpinnen för att den ska registrera rörelsen. Det känns som att konstant klia sig på nästippen och är en riktigt ledsamt dålig lösning. I synnerhet som det enda alternativet är själva pekskärmen. För även om den fungerar lysande så finns det i Windows 8:s desktop-läge väldigt många program och funktioner som i praktiken inte går att styra med pekskärmen!

Mer trassel
När vi ändå håller på bör det påpekas att det är långtifrån lika enkelt som man skulle kunna önska sig att förvandla Duo 11 från surfplatta till en bärbar dator. Man borde helt enkelt kunna knuffa till skärmen med tummarna, men det går inte. I stället måste man lyfta skärmen ovanifrån och sedan dra den i rätt läge. Det tröttnar man fort på.

Annons

Däremot måste vi säga att skärmbilden är skarp och har tjusiga färger, och som pekskärm reagerar den blixtsnabbt. Prestanda är det inte heller något fel på, och Duo 11 är utrustad med fler anslutningar än de flesta andra testdeltagare.

Slutsats
Sony Vaio Duo 11 är inte den smartaste hybrid-datorn vi har stött på, och den är en besvikelse med alltför små knappar och en trackpoint som andra tillverkare gjorde bättre på 90-talet. Prestanda är dock riktigt lysande, skärmen har Full-HD-upplösning och starka färger och pekfunktionen fungerar briljant.

Också i detta test:

HP Envy x2

Vi är inte avundsjuka

Var går gränsen mellan surfplatta och bärbar dator? Det är en svår fråga, men ett som är säkert är att det finns ett glapp mellan de två kategorierna – och det fastnar tyvärr HP i med sin Envy X2.

Snyggt utförande i borstad aluminium
Skärmen Tangentbord och gångjärn knakar Saknar kortläsare För dyr
Läs hela testet

ASUS Taichi

Framåt och bakåt

Den här maskinen lär få dig att spärra upp ögonen. Den är inte perfekt, men ASUS har verkligen tänkt igenom hur en dator kan bli så mycket hybrid som möjlig.

Stora hybridmöjligheter Två skärmar! Specar och prestanda i toppklass
Billigt tangentbord Blir varm Inre skärmen är mörk och matt
Läs hela testet

Dell XPS 12

Multikonstären

Dell XPS 12 är testets stora överraskning. Utan pråligheter kör den förbi alla konkurrenter och visar hur en riktig hybrid ska se ut.

Robust, lättanvänd, läcker Praktisk och enkel hybrid Skarp och färgrik skärm
Saknar minneskortläsare En smula tung som surfplatta
Läs hela testet

Acer Aspire S7 13,3

Inte så mycket hybrid

Här är en läcker och tunn ultrabook med ett uns hybrid-funktionalitet. Den kunde gott ha fått en dos till.

Läckra material Stilren design Robust byggkvalitet
Skärmen kan öppnas 180 grader, inte mycket mer hybrid än så Tangentbordet
Läs hela testet

Lenovo IdeaPad Yoga

Hybridkungen

Har vi någonsin sett en dator som kan vända ut och in på sig själv som Lenovo IdeaPad Yoga? Skulle inte tro det ...

Yoga-konceptet Hög kvalitet
Skärmupplösningen Tangentbordet vänds utåt när skärmen är vikt runt sin egen axel
Läs hela testet

Samsung Ativ Smart PC

Smart men inte smartast

Samsung ATIV Smart PC är testets billigaste. Det känns.

Prisvärd
Plast, plast, plast Ostadig skärm
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild