Vi har berättat om YotaPhone förut, en Android-baserad smartmobil med två skärmar: en helt vanlig LCD-pekskärm på ena sidan och en e-ink-skärm (av samma typ som sitter på e-bokläsare) på den andra. Båda är 4,3 tum stora men har olika funktioner och syften.
Den helt vanliga smartmobilskärmen används som vanligt medan den andra är avsedd för innehåll som tar längre tid att läsa, till exempel böcker och artiklar. Telefonen ser också till att viktigt material går att läsa utan att batteriet töms. Boardingkort, kartor, biljetter, e-böcker och annan viktig information visas på e-ink-skärmen även om batteriet tar slut.
Från framsidan ser YotaPhone ut som vilken smartmobil som helst
Telefonen bygger på standardversionen av Android 4.2, även kallat Jelly Bean. Enda skillnaden är att Yota Devices har plockat bort Hem- och Tillbaka-knapparna, i stället navigerar man med handrörelser längst ned på skärmen där knapparna har ersatts av ett kapacitivt pekfält.
Yota Devices anser att rörelser, eller ”gester”, är framtiden. Barn och ungdomar tycker att det är helt naturligt att navigera med fingerrörelser och det har också visat sig genom undersökningar att användare lär sig rörelserna otroligt snabbt.
”Vi vill ta fram en telefon som är mer naturlig att interagera med”, säger operativa chefen Lau Geckler när vi träffar honom på Mobile World Congress i Barcelona. Han förklarar också att handrörelserna är praktiska eftersom navigeringen ska vara likadan på LCD-skärmen och e-ink-skärmen, som inte går att sköta på annat sätt.
E-ink-skärmen kan däremot visa innehåll från alla vanliga appar. Om man till exempel hittar en artikel eller får ett e-postmeddelande som man vill läsa senare så kan man flytta innehållet till baksidan med en enkel gest med två fingrar. Det går däremot inte att interagera med appen på e-ink-skärmen, där krävs det specialutvecklade appar.
På baksidan sitter en e-ink-skärm som ger helt nya möjligheter.
Av den anledningen har det varit ett medvetet beslut att satsa på Android och att använda operativsystemet utan skins eller andra modifieringar. Yota Devices är ett litet företag, förklarar Geckler, och dels finns det otroligt många appar till Android och dels är det ett snabbt och enkelt system att arbeta med för företagets maskinvaruutvecklare.
”Om du är en liten spelare måste du satsa på en stor plattform.”
Och även om Yota Devices är en liten spelare – och från Ryssland, vilket kanske kan vara en extra utmaning på en marknad som domineras av företag från Asien och Väst – så är intresset stort för att ta fram appar som kan utnyttja e-ink-skärm.
Lau Geckler är dansk och operativ chef för ryska Yota Devices.
Lau Geckler avslöjar att YotaPhone släpps i slutet av 2013, och då först i Ryssland. Han berättar också att telefonen inte blir billig. Det handlar om en toppmodell som antagligen kommer att kosta en aning mindre än de dyraste premium-telefonerna med Android-operativsystem.
Här kan du läsa mer om YotaPhone.