Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets Ljudprodukt

Xeo3 är den minsta modellen i Dynaudios trådlösa serie. Men den är bara liten på utsidan.

Av / 2013-02-02 - 07:30
Årets Ljudprodukt

Trådlös stativhögtalare: Dynaudio Xeo 3 

Trådlösa högtalare är kolossalt praktiska. För det första blir man av med alla fula högtalarkablar. För det andra blir högtalarna betydligt mer lättplacerade eftersom deras avstånd till ljudkällan inte längre begränsas av kablar, så du kan ställa dem var du vill. Så länge det finns ett vägguttag i närheten. Förstärkare klarar du dig också utan, eftersom den sitter inbyggd i själva högtalaren. Så varför gör inte alla trådlösa högtalare?

Trådlöst är svårlöst
Det är minsann ingen enkel uppgift att få trådlösa högtalare att låta riktigt bra. I hifi-sammanhang kan varje liten påverkan av den elektriska signalen innan den når förstärkaren göra stora utslag på ljudet.

Får man däremot bukt med störningarna så är en trådlös högtalare en flexibel lösning. Inte bara för att den är lättplacerad utan för att den har aktiv drift och alltså har förstärkaren inbyggd. Det betyder att man kan koppla in en dator via USB eller en CD-spelare direkt till den optiska digitalingången, så har man en helt komplett stereo! Om du har en skivspelare behöver du däremot koppla in en extra förförstärkare, och det går bara med 3,5-mm minijack. Inte optimalt.

Ljudkvalitet
Dynaudio har verkligen fått till det med sin Xeo, som är en spännande trådlös högtalare som är avsedd för seriösa musiknjutare. Den låter verkligen som en hifi-högtalare, med massor av detaljer i övertonerna och en fin dynamik när man spelar högt, plus en utsträckt och fyllig bas. Allting låter bra.

Det finns högtalare i den här prisklassen som har ännu bättre fokus i stereoperspektivet. Fast å andra sidan måste man ha en potent förstärkare för att överträffa Xeo 3:s dynamik på högre volymer. Och med tanke på att all förstärkning ingår i priset – och det faktum att man kan ställa högtalarna precis var som helst utan att behöva tänka på kablar – så är detta en mycket intressant högtalare.  Årets ljudprodukt!

Annons

Läs recensionen här

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Beolab 50 och Beosound Theatre i Ferrari-version

JBL sätter färg på festen

Ännu djupare bas från SVS

De största högtalarna någonsin från Arendal Sound

Se vad Naim och Focal har kläckt!

Budgetvänlig KEF-serie med Meta-teknik

Vi presenterar DALIs nya high-end-serie

Linn lanserar ny högtalarserie

Osynliga Lyngdorf för hemmabio

På fabriksbesök hos Marshall

Mycket bättre än soundbars

Budgetvänliga bokhyllehögtalare

Ljud & Bild